neděle 16. března 2014

Obálková vojna (4)

Dneska si připadám jak na větrné hůrce. Když jsem šla se psem na procházku, tak nás to málem odfouklo a nějak mám pocit, že mi to odfouklo i mozek. Takže namísto recenze bude dneska obálková vojna, která pochází ze Svet kníh. Přece jen je neděle, tak dáme něco nenáročného a recenze bude zítra :D
A jelikož je tak hnusně, tak to nějak podpořilo moji náladu k tomu, abych rozečetla Temné kouty od Gillian Flynn, které se mi povedly ukořistit v knihovně. Tudíž volba padla právě na tuto knihu v tomto souboji. Tak jdeme na to!


Americká
Bulharská
Česká
Holandská
Portugalská

Švédská
Na hodně obálek zvolili jako ústřední znak zámek, ale naštěstí ne na všech. Takže můžu porovnávat i něco jiného než zašlost kovu.
Vezmeme to hezky postupně. Americká, tudíž soudím, že originál se mi docela líbí, jako jediná má modernější zámek a k tomu ty zchátralá, oprýskaná vrata. Působí to dost dobře. Vlastně není ani třeba, aby to zahalovali do tmy a stejně to působí děsivě. Nebo na mě to působí spíš tak, že si říkám co za nechutnosti se za tam asi skrývá.
Bulharskou jsem trochu nepochopila. Ten zelený obrovský nápis, to pole tam. Fajn to pole ještě dává smysl, ale tohle prostě není obálka, která by mě zaujala. Tahle obálka naopak až moc svítí.
Česká obálka se mi líbí poměrně dost. Až na ten žlutý bestseller tam. Chápu, že to chtějí dát lidem vědět, ale ta placka to prostě zbytečně hyzdí, kdyby aspoň byla menší. Ale na druhou stranu ten červený nápis, zámek z něj bezvadně visí a ta tma. Brrr.
U Holanské mě odrazuje písmo, ale ten obrázek dívky před domem, to není vůbec špatné. Docela scary. Ale berte to s rezervou, mě vyděsí ledasco :D
Portugalská je jeden z mých favoritů. Zbožňuju zvolenou barvu autorčina jména. Nevím jestli na tom zámku je rez nebo skutečně krev, ale ať už je to jen náhoda nasvícení nebo záměr, povedlo se to.
Švédská by se spíš hodila na nějaký horror z počátku minulého století nebo ještě dál do minulosti. A to písmo, proč? Ta zvolená fotka sama o sobě není špatná, ale to písmo to tak neskutečně kazí. No hold ne vše se může povést.

A můj závěrečný verdikt je: ... a že je to dost těžké vybírání.
1. Americká
2. Portugalská
3. Česká
4. Holandská
5. Bulharská
6. Švédská

A co vy na to? Kdo by u vás stál na stupních vítězů?

3 komentáře:

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!