pátek 24. ledna 2014

Inkarceron - Catherine Fisher (Recenze)

Info: Inkarceron/Incarceron, Catherine Fisher, Knižní klub, 2011, Fantasy, Sci-fi,1 díl, 368 str.

Mladý Finn musí dennodenně bojovat o přežití ve vězení, z jakého není úniku, čelit vrahům a zlodějům a to vše pod pečlivým dohledem oka Inkarceronu - vězení, které je živým organismem. Jednoho dne se ale rozhodne utéct společně s přáteli, najít východ. Existuje totiž legenda o Saphiquovi, muži, který Unikl.
Během jejich cesty se jim do cesty připlétá mladá dívka Claudie, které pochází z Venčí. Tam je Inkarceron považován za ráj, přitom je pravým peklem. Venku vládne Doba. Zastavil se čas, lidé jsou svázání Protokolem a Claudie musí ve své části světa čelit nastaveným normám a odhalit spiknutí, které se kdysi odehrálo na královském dvoře.
Když naleznou křišťálový klíč, pojítko mezi světem uvnitř vězení, začíná honba za svobodou. A oko Inkarceronu je sleduje na každém kroku...

Catherine Fisher, britské spisovatelka, vytvořila opravdu pozoruhodný příběh s originálním nápadem. Vězení, které je živý organismus, okolní svět, kde supermoderní technologie je zakázaná a všichni se "dobrovolně" rozhodli chovat se jako někdy v 16.století, se vším všudy. Nápad je to opravdu brilantní. Ale tak nějak mi to přišlo jak neopracované dřevo. Prostě to drhlo. Chvílemi i nudilo. Myslím, že z toho mohla být dokonalá kniha, ale alespoň pro můj vkus se to dvakrát nepovedlo.
Vězení, jako žádné jiné
Dává život
Vyrovnává se se smrtí
Vše sleduje
INKARCERON
není úniku!
Můžete mi sice říct, že kniha je určená pro děti a mládež a tam já už zrovna dvakrát nezapadám, ale stejně vám budu oponovat. Pro malé dítě, které by se spokojilo s nastoleným tempem a mírou akce, to podle mě zas není. Nemyslím si, že takovéto téma je pro malé děti. A ty starší už si zaslouží něco lepšího a věřím, že hodně z nich umí dobrou knížku skutečně poznat a ocenit. Takže nějak nevím. Nejspíš si najde svoje věrné čtenáře, jako konec konců úplně všechno, ale já mezi ně bohužel patřit nebudu.
Řeknu vám to jednoduše. Nápad úžasný, pár scén dech beroucích, zbylých asi 70% až moc velká oddechovka na takové zajímavé téma. Tahle kniha mohla být velký bomba, jen uchopit příběh trochu líp. Kdyby tam bylo víc akce, kdyby hrdinové měli o trochu méně štěstí na spásnou záchranu při každém problému a kdyby hned na začátku nebylo jasné, co je Finn zač...no co už. Snad jedině konec mě aspoň trochu překvapil, i když jsem začala tušit něco už dřív. Ale jistá jsem si nebyla.
Nehledě na to, že můj mozek nějak nedovedl akceptovat tu jejich Dobu, mě prostě nesedělo, že v jedné chvíli má Claudie dobové šaty a v druhé je v mikině. Že v jedné chvíli udělá pukrle a v tom použije něco s laserem. Jako nápad se to jeví jako opravdu zajímavé téma, ale mojí mysli to prostě nesedělo. Při takovémto příběhu mě to prostě rušilo. Bavilo by mě to víc, kdyby tam nebyla ta současná technologie, kdyby se to opravdu odehrávalo třeba někdy v 16.století s myšlenkou, že prostě existovala nějaká tehdejší technologie, která stvořila klíč a vězení. Trocha mystiky by tomu neuškodila, co se týče těch vymožeností.
Ale to jsou jen taková moje nápady, nemíním tento příběh přepisovat :D Autorka si to zvolila takto, však proč ne? Čtenáře si to najde. Možná nějaký větší nadšenec sci-fi bude jásat víc než zarytý fantazijec :D
Takže suma sumárum - Zkuste to, za pokus nic nedáte. Myslím, že tahle kniha se nedá moc dobře někomu doporučit, protože je tam těch prvků po vícero, záleží jestli vám tento mišmaš žánrů sedne nebo ne. Mě moc nesedl. Ale za nápad, originalitu a těch pár scén, které se mi vážně líbili nakonec dávám:




2 komentáře:

  1. Přečetla jsem první odstavec a byla jsem z knihy naprosto unešená. :) pak to nadšení opadávalo... Ale knížku, pokud se mi dostane do ruky, tak určitě přečtu. :)
    díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to je právě ono. Anotace je prostě úžasná, ale potom... Ale jak já vždycky říkám, všechno ale úplně všechno si najde své čtenáře :)

      Vymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!