úterý 8. března 2016

Ryba jménem Ian - Bradley Somer (Recenze)

Info: Ryba jménem Ian/Fishbowl, Bradley Somer, Metafora, 2015, Román, 284 str.

Ve 27.patře obytného domu žije zlatá rybička jménem Ian. Plave si pořád dokola ve svém akváriu a touží po dobrodružství. A pak se jednoho dne najednou ocitne ve vzduchu a letí vstříc betonu, ale hlavně vstříc prvnímu dobrodružství. A po cestě má tak možnost nahlédnout do života obyvatel jeho domu skrze okna, která po cestě míjí. Co vše tam objeví a jak nakonec dopadne jeho dobrodružství?
Ryba jménem Ian byla původně jen povídkou a díky za to, že se stala knihou. Kdyby mi někdo řekl, že jednou budu číst knihu, kde se vlastně všeho všudy čas posune jen o půl hodiny a přitom se toho tolik dozvím a ještě k tomu budu mít možnost pozorovat myšlenky zlaté rybky, která padá z balkónu a že se mi to bude líbit, nevěřila bych mu. A přece se tak stalo.

Když jsem knihu otevřela a poprvé se setkala s Ianem, měla jsem trochu pocit, že jsem se ocitla u Stopařova průvodce po Galaxii, když z nebe letí ten plejtvák, kdo jste četli, určitě víte, o čem mluvím. Nebo to byla velryba?... No zkrátka, i stylem mi to sedělo na Douglase Adamse, pocítila jsem určitou reinkarnaci, ale to jsem ještě netušila, co objevím dále. Bradley Somer totiž není žádný kopírák. Naopak. Objevila jsem v něm velice originálního a skvělého autora, který dostal neskutečný talent na používání slov tak, aby dokázal život popsat takovým způsobem, že vám bude plesat srdíčko, zahřívat se mysl a třást se tělo. A tak veškerá podobnost se Stopařem začíná a končí Ianovým letem. Kniha toho má totiž mnohem více v nabídce.
V knize totiž ani tak nejde o Iana, jako o obyvatele tohoto činžáku. Máme tu ženu, která nedokáže opustit svůj byt, další ženu, která najednou rodí a zatraceně touží po zmrzlinovém sendviči. Také tu máme zastoupené mužské pokolení v podobě "zloducha" Connora, opraváře Jimeneze, který je víc osamocený než ten kůl v plotě. Máme tu taky zastoupeny děti a to v podobě Hermana, který vidí budoucnost a věří, že se umí teleportovat. A postupně se nám taky ještě objeví pár dalších postav, jejichž osudy tady máme možnost sledovat.
Jak už jsem psala dřív, čas přítomného děje se tu posune za celých 284 stran jen o nějakých 30 minut. Ale přitom vám autor stihne postavy naservírovat takovým způsobem, že budete otáčet stránku za stránkou a nebudete se moci dočkat, jak to všechno bude pokračovat a co se ještě dozvíte. Protože jejich životní problémy možná nejsou nic, co by se denně nedělo skoro všem, ale nejspíš právě proto je ta kniha tak skvělá. Vidíte se v postavách a v jejich pocitech a zážitcích. A přitom je autor dokázal napsat tak poutavě, občas velice poeticky, občas filozoficky, občas až příliš jasně a tak, že vás jeho slova udeří. Ale po většinu času hladí a rozjímají. Tak působí slova Bradleyho Somera. Čistí, napravují, objímají, pomáhají.
Tahle kniha na mě měla vážně magický účinek. Zamilovala jsem si všechny postavy, jejich příběhy mi byly v tolika věcech blízké, našla jsem se v jejich pocitech i rozhodnutích. Prostě mě dostaly. Recenzi píšu hned po dočtení a můžu vám říct, že už teď je mi smutno. Stýská se mi jak po postavách, tak po psaní Bradleyho Somera. Takovéto knihy jsou jedinečné a já věřím, že se k Ianovi a jeho společnosti určitě jednou a možná víc jak jednou vrátím. I když už vím, jak to všechno dopadlo. Kouzlo, které má tento autor je prostě neskutečně úžasné, příjemné, hřejivé. Sedlo mi naprosto s každým slovem, které použil, aby svůj příběh mohl vystavit. On mě dostal dokonce i v poděkování, kde mi předal zajímavou myšlenku jako čtenáři, která mě v životě nenapadla.
Takže já opravdu děkuji Bradleymu Somerovi za tak úžasný čtenářský zážitek. Bylo to jedinečné. A doporučuji vám všem. Ian je prostě super ryba a příběhy, ke kterým se nachomýtne při svém dobrodružství, stojí za to. Na jednu stranu jednoduché, na druhou stranu životně reálné a co se týče té spisovatelské stránky, prostě dokonalé.





Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora.
Knihu si můžete koupit zde.

3 komentáře:

  1. Ježíš, ty mě zničíš. Další věc, co musím někde najít. :D

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!