čtvrtek 3. března 2016

Tajemství posledního nacisty - Iain King (Recenze)

Info: Tajemství posledního nacisty/Secrets of the Last Nazi, Iain King, Jota, 2015, Thriller, 456 str.

Píše se rok 2015 a vlády bývalých válečných spojenců dostávají zprávu o smrti Wernera Stolze, který byl kdysi kapitán SS, významný nacista. Ruské ministerstvo se dostane ke starým dokumentům z roku 1945 z Jaltské konference a rozhodne se tak jeho smrt a tehdejší podivné události z války vyšetřit.
Je k tomu sestaven mezinárodní tým, kde jsou zastoupeny všechny země, které kdysi stály na vítězné straně války. Tak se čtyřčlenný tým za pomoci německé tlumočnice postupně probírá dokumenty a pokouší se odhalit pravdu. Brzo ale zjistí, že Werner Stolz nebyl jen tak obyčejný nacistický důstojník, ale že celé ty roky ochraňoval největší tajemství Třetí říše. A to se tým pokusí odhalit.
Brzo jim ale začne šlapat na paty další strana, které se nehodí, že někdo začal kolem tak stráženého tajemství čmuchat, a tak záhy začnou umírat lidé a to nacistickými praktikami. Začíná tak závod napříč Evropou. Stihne mezinárodní tým včas splnit svůj úkol nebo je nakonec protivník porazí a zlikviduje? A co je vlastně to velké tajemství Třetí říše, které tolik let tak mocně střežili?

Anglický autor, Iain King, vytvořil thriller, který občas připomíná Dana Browna, ale takových je. Otázka je, jestli i přes určité podobné schéma dovedl napsat poutavý, napínavý a originální příběh. A já vám s radostí oznamuji, že ano.
Náš hlavní hrdina Myles Munro, anglický vojenský historik, po vzoru slavného Roberta Langdona z knih Dana Browna má zase netradiční mysl. Pro jednou ale to není často využívaná fotografická paměť. Podle doktorů má Myles jedinečný mozek, díky kterému se na svět divá jinak než většina lidí. Ale Myles na rozdíl od Roberta svoji "schopnost" téměř nevyužívá. Upřímně kdyby to tam autor vůbec nedal, tak by se nic nestalo. Spíš jde jen o to, že se na Mylese jeho kolegové občas dívají trochu divně, protože třeba neumí dost dobře psát. V jejich pátrání jim to kdoví jak napomůže.
No ale právě pátrání je to úžasné na této knize a to jsem si plnými doušky užívala. Postupně s týmem projedeme několik zemí Evropy, navštívíme různé nacistické památníky a významná místa války. Dozvíme se různé věci o Hitlerovi a jeho kumpánech, protože se to tady téměř celé točí kolem nacistického vůdce. Jeho život a jeho kniha jsou určitým vodítkem pro tým. Werner Stolz totiž zanechal vodítka, která mají přivést toho správného člověka až k samotnému tajemství. Takže tu máme hádanky, které se bez pořádných historických znalostí a bystrých myslí nevyřeší.
V týmu máme kromě Myles, sebestřednou Rusku, nafoukaného Američana, francouzského Francouze a těhotnou německou tlumočnici, která mi vedle Mylese byla nejvíc sympatická. Společně se hádají, kamarádi, podlézají si, občas uzavírají spojenectví, ale hlavně si snaží zachránit si krk. Když přijde první vražda, je to vážně drsné. Ale Iain King není žádný nechutný spisovatel a tak úmrtí sice nejsou zrovna hezká ale přežijete je, vy ano, postavy už takové štěstí nemají. Hlavním tahounem totiž není násilí ale vyšetřovaní, které vážně stojí za to.
Užívala jsem si každý nový posun, řešení nového vodítka. Dozvěděla jsem se zajímavé věci z historie. Ale nebojte, i když historie je hlavní nápověda ke všemu, autor vám tady nedělá žádné přednášky, ale pořád do příběhu vnese spoustu informací, prostě tak akorát.
Tak akorát je tady všeho, proto se mi kniha tak líbila. Na thriller tam bylo tak akorát vražd a dostatek napětí a akce, které autor poskytl zajímavá dějiště. K tomu ta historie, nacistická tématika a mnohé další, které vám tady samozřejmě nebudu prozrazovat. Připravte se ale na to, že kniha je hodně provokativní román, autor tady různě konspiruje a využívá oblasti, které nejsou zrovna vědecké. Chce to, aby čtenář ke knize přistupoval s otevřenou myslí a bral to opravdu jen jako fikci a fantazii autora, který rád provokuje. Pokud to uděláte, tak se můžete těšit na skvělý thriller, který vás vtáhne a nepustí do poslední stránky.




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete koupit zde.

2 komentáře:

  1. Děkuji za recenzi! Vypadá to na hodně zajímavý thriller z období, které mě hodně zajímá a moc beletrie jsem z něj nečetla. Píšu si na seznam :)
    fiamorisrunning.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze!

    Kniha sice není úplně můj žánr, ale už nějakou dobu hledám knižní dárek pro dědu k narozeninám a tohle by mohlo být ono! :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!