čtvrtek 18. června 2015

Krvavá hraběnka - Linda Lafferty (Recenze)

Info: Krvavá hraběnka/House of Bathory, Linda Lafferty, Jota, 2015, Thriller, 366 str.

Psycholožka Betsy má jednu komplikovanou pacientku, která s ní odmítá komunikovat. Ale Daisy se jednoho dne probere a začne mluvit. Zdají se jí podivné sny. A když zmizí Betsyna matka, velmi brzo ty dvě pochopí, že jde o více než jen o pouhé sny. Báthoryovské prokletí přetrvalo do dnešních dnů a ubránit se mu, bude velmi nebezpečné.
Krvavá minulost Čachtického hradu se pomalu začne odkrývat. Co se stalo v roce 1610, kdy hraběnka Báthory začala upadat v nemilost, poté co prosákly zprávy o jejích vraždách a mučení nevinných dívek? A co teprve její choutky v podobě koupání se v krvi panen, aby se omladila? Zastaví jí někdo? Kdo bude další na řadě?

Americká autorka Linda Lafferty může být čtenářům známá už díky své předešlé historické knize Lazebníkova dcera. Nyní tu máme její novou knihu Krvavá hraběnka, kde se historie mísí s přítomností a přináší příběh o slavné Čachtické paní, jejíž šílenství se nejspíš dochovalo až do dnešních generací.
V poutavém románu, kde se propojují prvky historické, psychologické, kriminální i ty rodinné, jsem objevila příběh, který mě zaujal od prvních stran. Začínáme v psychologické ordinaci, seznamujeme se s hlavními postavami, s Betsy a s její pacientkou gotičkou Daisy. A autorka odhaluje první kousky pavučiny, která se na konci krásně splete a odhalí jednolitý celek, který splňuje svůj účel na jedničku. Dokonale polapí čtenáře.
Velmi brzo ale přeskakuje na počátek 17.století do Čachtického hradu, kde se seznamujeme s hlavními historickými postavy, služebnou Zuzanou a podkoním Jánosem, kteří budou mít nelehký úkol, dopadnout slavnou krvavou hraběnku Báthory. Hned na začátek vám ale říkám, nečekejte v této historické lince žádné velké nechutnosti slavné hraběnky. Pro slabší povahy jak dělané. Až na pár  trochu drsnějších scén, se krváky nekonají.
Myslím, že hlavním záměrem autorky nebylo ani tak šokovat a prolívat krev krásných panen, ale spíše vytvořit příběh, kde se dozvíte trochu o pozadí dopadení krvavé hraběnky. A v současnosti do toho skvěle napojila psychologické pojetí světa a mysli, tak jak ho viděl slavný psychoterapeut Carl Gustav Jung, jehož naše současná hrdinka Betsy velice obdivuje. Autorka použila jeho názory na propojení myslí. Použila je jako podpory pro přítomnou linku. A úžasně tím obohatila tento román.
Linda Lafferty navíc píše velice poutavým stylem, kde obsáhne vše, co potřebuje a to výstižně. Její příběh se čte lehce a rychle. Přitom dokáže nádherně vytvořit atmosféru. Hlavně její popisy Bratislavy. Ty mě naprosto dostaly. A zároveň, i pokud se nevyznáte v psychologii, tak vše dobře pochopíte. Autorka se ničím nezdržuje, ale zároveň nijak čtenáře o nic neochuzuje.
Krvavá hraběnka nabízí opravdu hodně. Slovenská historie, krásné popisy Bratislavy, psychologické myšlenky, do toho pár zvrácených myslí jak současných tak minulých. A napětí se tady objevuje taky ve velkém. Linky se střídají poměrně rychle. Takže to vždycky nějak někde skončí, že byste chtěli hned vědět jak to pokračuje, ale musíte si chvilku počkat. Ale naštěstí ne tak dlouho. Skáčete z roku do roku, napětí se stupňuje, jak příběh vrcholí. Sice se dá lehce vyhledat na wikipedii jak to dopadlo s hraběnkou Báthoryovou, ale stejně se v historii objeví nečekané události, které prostě nevygooglujete. A co teprve současnost. Já se skutečně nemohla dočkat, jak to dopadne.
A konec se mi velmi líbil. Minulost a současnost se určitým způsobem spojila. A pro mě tím stvrdily, že Krvavá hraběnka je výtečná kniha, která rozhodně stojí za přečtení. Kniha, které nemám co vytknout. I když by si zasloužila hezčí obálku. Protože upřímně, kdybych šla jen podle obálky, tak o tuto knihu asi nezavadím. Naštěstí mě zaujala anotace a tak jsem měla příležitost si přečíst knihu, která určitě potěší například  čtenáře knih Dolores Redondo nebo třeba i Steva Berryho. Prostě pokud máte rádi ne moc drastické thrillery, historii a psychologii. Třeba vám i sedí lehčí severské krimi. Tak by vás Krvavá hraběnka rozhodně mohla zaujmout.



Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!