pátek 3. dubna 2015

Čteme v angličtině - Knižní tipy #1


Už je to nějakou dobu, co jsem začala číst v angličtině a ve většině případů se mi do rukou dostaly knihy, které vůbec v češtině nevyšly a u některých se obávám, že nikdy ani nevyjdou. A tak by byla škoda, je nedostat do povědomí lidí aspoň v té anglické originální verzi. Narazila jsem totiž na pár kousků, které za to přečtení rozhodně stojí. Takže pokud čtete rádi v angličtině, mrkněte se na následující knižní tipy.

Co je to chick-lit? ... aneb v životě by mě nenapadlo, že mě tohle bude bavit!
Já jsem si nejdřív omylně myslela, že je to další romantická slátanina, ale chytrá wikipedie praví, že chick-lit je příběh, kde moderní žena staví jak svoje romantické zájmy tak rodinu na stejnou úroveň, zkrátka a jednoduše nebude celou dobu jen vzdychat nad svalnatým jinochem, ale její příběh možná zajde i do hloubky, myslím duše samozřejmě. A proto mě tak neuvěřitelně překvapila kniha Lost Lake od Sarah Addison Allen, tuto autorku můžete znát z knihy Zahrada kouzel nebo Dívka, která sahala po hvězdách. A pro začátečníky ve čtení aj - tohle byla moje první pořádná anglická kniha a četla se jedna báseň.

Lost Lake - Sarah Addison Allen
Suley, Georgia, is home to Lost Lake Cottages and not much else. Which is why it's the perfect place for newly-widowed Kate and her eccentric eight-year-old daughter Devin to heal. Kate spent one memorable childhood summer at Lost Lake, had her first almost-kiss at Lost Lake, and met a boy named Wes at Lost Lake. It was a place for dreaming. But Kate doesn't believe in dreams anymore, and her Aunt Eby, Lost Lake's owner, wants to sell the place and move on. Lost Lake's magic is gone. As Kate discovers that time has a way of standing still at Lost Lake can she bring the cottages—and her heart—back to life?

Sometimes lost loves aren't really lost. They're right where you left them, waiting for you to find them again.


RECENZE




Už zas ta apokalypsa? ... ANO, ANO a ještě tak tisíckrát ANOOO!

Co takhle si dát apokalypsu hezky od prvotního momentu a ne až všichni zešílí a začnou se mordovat? The Rule of Three vypráví vše do detailů. Napadlo vás někdy, co by se vlastně stalo, kdyby elektřina přestala fungovat a nejela týdny, měsíce, možná už nikdy? Jak by se svět zachoval? Jak byste se zachovali vy? Víte, k čemu je dobrý chlór v takovém případě? Nebo že stará auta nepotřebují elektřinu? Tady se vše dozvíte. Pravidlo tří ... aneb velice realisticky příběh o tom, když se svět začne hroutit.

The Rule of Three - Eric Walters
One shocking afternoon, computers around the globe shut down in a viral catastrophe. At sixteen-year-old Adam Daley’s high school, the problem first seems to be a typical electrical outage, until students discover that cell phones are down, municipal utilities are failing, and a few computer-free cars like Adam’s are the only vehicles that function. Driving home, Adam encounters a storm tide of anger and fear as the region becomes paralyzed. Soon—as resources dwindle, crises mount, and chaos descends—he will see his suburban neighborhood band together for protection. And Adam will understand that having a police captain for a mother and a retired government spy living next door are not just the facts of his life but the keys to his survival, in The Rule of Three by Eric Walters.

RECENZE




Dorotka musí zemřít!!! ... Whaaat?

Jo,jo. Asi všichni znám tu holčičku s copy a malým pejskem z Kansasu, kterou odneslo tornádo do kouzelné země Oz. A všechno zachránila. Zazvonil zvonec a pohádky byl konec. No možná ne tak úplně. Danielle Paige se rozhodla, že by se Dorotka měla vrátit a v podobě, o jaké se nám možná mohlo tak akorát zdát v našich nočních můrách. Dorothy Must Die je série z příběhů tzv. retellings, převyprávění. Naprosto postavila zemi Oz vzhůru nohama, zasela do ní zlo a to právě v podobě Dorotky. Tak tohle se mi líbí a vám by mohlo taky, pokud máte rádi zvrhlé verze tradičních pohádek.

Dorothy Must Die - Danielle Paige
I didn't ask for any of this. I didn't ask to be some kind of hero.
But when your whole life gets swept up by a tornado - taking you with it - you have no choice but to go along, you know?
Sure, I've read the books. I've seen the movies. I know the song about the rainbow and the happy little bluebirds. But I never expected Oz to look like this. To be a place where Good Witches can't be trusted, Wicked Witches may just be the good guys, and winged monkeys can be executed for acts of rebellion. There's still a yellow brick road - but even that's crumbling.
What happened? Dorothy.
They say she found a way to come back to Oz. They say she seized power and the power went to her head. And now no one is safe.
My name is Amy Gumm - and I'm the other girl from Kansas.
I've been recruited by the Revolutionary Order of the Wicked.
I've been trained to fight.

And I have a mission.

RECENZE: #0.1 No Place Like Oz, #0.2 The Witch Must Burn, #1 Dorothy Must Die

Utíkej, Bingo! Utíkej!
Afrika je na jednu stranu nádherné místo, všichni známe ty fotky slonů a žiraf ze safari, ale na druhou stranu je to velice chudé, špinavé a drsné prostředí. Kniha Bingo´s Run je dalším odhalením tohoto krutého kontinentu. Dostala se mi do rukou náhodou a jsem za to moc ráda. Bingo je běžec, jenomže neběhá sportovní maraton, ale běhá, aby co nejrychleji donesl drogy. Na tuto knihu nemám recenzi, tak vám ve zkratce povím svůj názor teď.
Bingo´s Run je velice dojemná kniha, kde mladý kluk musí umět utíkat jak blesk, aby si jakž takž vydělal na živobytí. Věčně se potuluje po skládkách a krade. Tento pohled mě vážně dostával. Byly tam hodně drsné, syrové scény, které sice nakonec trochu spadly ke klišé a až k moc sladkému happyendu. Ale konec konců proč ne? Zázraky se dějí a proč nedopřát aspoň literární postavě šanci na lepší život, když je ve skutečnosti tolik dětí, které pracují do úmoru a stejně nakonec umírají hladové ve špíně ve slumu. Bingův příběh má prostě hloubku a opravdu stojí za přečtení. Pokud máte rádi Afriku, ale chcete vědět, jak to tam vypadá ve skutečnosti, mimo fotky cestovních kanceláří, Bingův běh by vám v tom měl pomoci.

Bingo´s Run - James A. Levine
Meet Bingo, the greatest drug runner in the slums of Kibera, Nairobi, and maybe the world. A teenage grifter, often mistaken for a younger boy, he faithfully serves Wolf, the drug lord of Kibera. Bingo spends his days throwing rocks at Krazi Hari, the prophet of Kibera’s garbage mound, “lipping” safari tourists of their cash, and hanging out with his best friend, Slo-George, a taciturn fellow whose girth is a mystery to Bingo in a place where there is never enough food. Bingo earns his keep by running “white” to a host of clients, including Thomas Hunsa, a reclusive artist whose paintings, rooted in African tradition, move him. But when Bingo witnesses a drug-related murder and Wolf sends him to an orphanage for “protection,” Bingo’s life changes and he learns that life itself is the “run.”






Jak už může napovídat název článku, takovýchto knižních tipů bude časem více. Hned jak se mi zase dostane do rukou nějaká anglická knížka, která nebyla vydaná v češtině a dle mého skromného názoru bude stát za to, tak vám o ní zase něco napíšu. Knižních tipů není nikdy dost!
Padla vám do oka některá z těchto čtyř? Víte sami o nějaké další anglické knize, která stojí za přečtení? A jak jste na tom vůbec s vaším čtením v anglickém jazyce?

3 komentáře:

  1. Ta DOrotka se mi líbí ale chtěla bych si ještě přečíst tu klasickou:D

    OdpovědětVymazat
  2. Nečítala som z toho ani jednu, ale Dorothy mám na svojom to-read zozname, snáď sa k nej raz dostanem :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ja som prečítal všetky časti Harryho Pottera. Človek si ani neuvedomuje ako veľmi sa pri tom zdokonalí v angličtine. Neskôr som začal pátrať prečo tomu tak je. Dopátral som sa k metóde Imitum : http://www.imitum.com/efektivna-metoda-vyucby-jazyka.html Je to metóda výučby založená na obklopení sa anglickým prostredím a núti človek už priamo myslieť v angličtine. To isté sa deje aj keď čítame knihu v cudzom jazyku. Určite si kuknite typy z tej metódy ;)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!