středa 15. října 2014

Pohřbeni v oblacích - Peter Zuckerman, Amanda Padoan (Recenze)

Info: Pohřbeni v oblacích / Buried in the Sky, Peter Zuckerman, Amanda Padoan, Jota, 2014, Cestopis, 300 str.

V roce 2008 na počátku srpna se další expedice pokusila vylézt na vrchol druhé největší hory světa, K2. Na vrchol se sice dostali, ale dolů se vrátila jen hrstka. Za jediný den si tato hora vyžádala 11 lidských životů. Ten den se trhaly laviny a K2 odhalila svoji nejhorší tvář.
Bylo napsáno několik knih, natočeny dokumenty. Všichni se pokoušeli zjistit, co se vlastně tehdy stalo. Mezi těmi, kdo se vrátili živí a následně podali svědectví, se nacházeli i dva Šerpové - Čiring Dordže a Pemba Gjalje.
Nejenže sami přežili jen zázrakem, ale při sestupu ještě hrdinsky zachránili životy několika dalších horolezců. Jejich neskutečný příběh se brzy stal legendou v horolezectví.
A právě převážně z pohledu nosičů této expedice je napsána kniha Pohřbeni v oblacích. Vypráví celý příběh, který začíná v jejich odlehlých nepálských vesnicích a pokračuje až na vrchol nejnebezpečnější hory světa a poté zpátky rovnou k tragédii, která tehdy stála život tolik lidí.

Amanda Padoan a Peter Zuckerman, horolezkyně a novinář. Spouštěčem pro napsání této knihy pro ně byla smrt Amandina přítele Karíma Meherbána, který při tomto výstupu na K2 přišel o život. Chtěli všemu přijít na kloub. Vydali se hledat očitá svědectví, prohlíželi veškerá fakta, zápisy, deníky, také se pokoušeli uvést na pravou míru spoustu věcí, která média špatně uvedla, když se moc rychle snažili o sólokapr.
Pohřbeni v oblacích je mistrovským kouskem. Je to kniha, která je částečně biografická, cestopisná, popisná, historická i románová. Historii Šerpů a těchto ohromných hor sepsali z větší části formou příběhů a legend, které se dochovali mezi místními. Také se dozvídáme o podmínkách v Nepálu, jak se lidem žije, jaké mají hodnoty, zvyky. A pak je tu samotné vyprávění, jak se na K2 lezlo a samozřejmě jak se z ní lezlo dolů. A vše je vyváženo tak výborně, že když vám potřebují vysvětlit určité technické věci, než se do toho stačíte zamotat, už jste někde jinde.
Kniha obsahuje naprosto všechno, co je potřeba k pochopení celé věci. A poberete to, i když nemáte o horolezectví ani potuchy. Dozvíte se vše, co je nutné k odhalení celého příběhu, co se tam vlastně stalo a jak k tomu došlo. Se všemi následky, zázraky i smutky.
Ze začátku nejprve poznáváme nosiče Čiringa a Pasanga, kteří přežili a také historii Šerpů. Později se dozvídáme i něco o ostatních západních horolezcích i dalších nosičích. To na ně uvrhne světlo lidskosti a někteří si vás vážně získají, jiné byste někdy chtěli přetáhnout pánví.
Dále se dozvídáme, jak taková expedice vůbec vzniká, jak se k tomu šerpové dostanou, že jsou v tom velké peníze, co všechno se musí připravit a zajistit. A není to lehké. Protože když se rozhodnete lézt na K2, měli byste si uvědomit, že se taky nemusíte vrátit.

"Toto není slečna jako Mt. Everest, K2 je nevrlý a protivný chlap." - Marco Confortola (přeživší horolezec)

A právě když se začne celý příběh na vrchol a dolů odvíjet (tady převládá románová forma psaní), všechno najednou nabere na zvláštní atmosféře. Dokud se jen připravovalo a popisovalo a seznamovalo, bylo to pro mě hrozně zajímavé, nikdy jsem nic takového nečetla, o vrcholovém horolezectví nevím vůbec nic a už vůbec ne o historii Nepálu, takže jsem hltala slovo za slovem. Pak se zabije první člověk a vy si najednou uvědomíte, že se to skutečně stalo a že to všechno ostatní je sice náramně zajímavé, ale že jde vlastně o otřesnou tragédii. A takhle to pokračuje dál.
Chvílemi jsem musela se čtením přestat a vrátit se k němu až za nějakou dobu. Čím dále jsem četla, tím víc se jim ta expedice horšila a horšila a umírali lidé a když mi vždycky došlo, že se to skutečně stalo, příjemný pocit to nebyl. Nehledě na to, že kniha obsahuje i fotografie. Takže když si jimi tak listujete, lidé najednou dostanou tvář a vy je tam vidíte šťastné v táboře, jak se připravují na dobití vrcholu a vy víte, že následně na to většina zemřela, je to vážně síla.
Skupinová foto horolezců 2008 před vrcholovým útokem na K2
Řekla bych, že kniha není pro slabší povahy. Nejsou zde sice žádné nechutnosti, ale autoři se snaží obsáhnout úplně vše, takže vám třeba popíší, co se stane s tělem, když ho zavalí lavina, nebo jak se projevují omrzliny a to žádný med není. A ten vtíraví pocit, že víte, že stejně ti a ti zemřeli. A když k tomu přidáte fakt, že do dnes jsou všichni pohřbeni pod ledem na K2, tak to vážně není zrovna nejlepší pocit.
Ale koho skutečně zajímá, co se stalo, i když to samozřejmě není 100% výpověď, protože mnozí zabloudili sami a jen z fotografií často odhadovali, co se jim vlastně stalo, tak Pohřbeni v oblacích je vážně úžasně napsaná kniha, která celý tento příběh ukazuje zase trochu z jiné strany, když využívá hlavně svědectví přeživších Šerpů.
Vážně se jim to povedlo. Jak už jsem zmiňovala, kdo o tom nic neví, nejen o této hrozné tragédii, ale vůbec všeobecně o horolezectví a Šerpech, tak se může s klidem do Pohřbeni začíst a vážně se dozví strašně moc zajímavých informacích. Já jsem ani nevěděla, že se nějaká taková tragédie vůbec stala, ale zaujala mě anotace a vůbec toho nelituji. Kniha mě moc obohatila a nejen co se týče faktů, ale taky mi ukázala zajímavé lidské stránky, co se vůbec člověku honí hlavou, když  se zasekne někde na takové obrovské hoře jako K2 a prakticky jen čeká na smrt, protože zázračná vysvobození jsou tady vzácná.
Takže já doporučuji všemi deseti. Tím, že je to částečně psáné jako román, se to vážně dobře čte. Fakta vás nezahltí a legendy jsou moc zajímavé. A co potom celý ten příběh o dobití vrcholu K2. Je to prostě něco neskutečné, co se bohužel pro mnohé stalo až příliš reálné.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Knihcentrum.cz
Knihu si můžete koupit zde.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!