čtvrtek 19. června 2014

Kocour Bob - James Bowen (Recenze)

Info: Kocour Bob/A Street Cat Named Bob, James Bowen, Ikar, Autobiografický příběh, 248 str.

James Bowen je angličan, který se v mládí zapletl do drog, ty ho dostaly až na ulici. Jen horko těžko se své závislosti zbavoval. Jednoho dne ale potkal před svým bytem rezatého kocoura, který jevil známky kočky žijící na ulici. Nakonec se zraněného a hladové kocoura ujal, aniž by zprvu tušil, jak tento nový tvoreček jeho život změní.
Kocour dostal jméno Bob. A James jako pouliční zpěvák brzo zjistil, že Bob rád výlety, že z něj rozhodně nebude gaučová kočka.
Začal ho tedy brát s sebou, neměl moc na výběr, protože Bob šel sám. A tak se začal psát příběh zničeného muže a opuštěného kocoura, které spojilo přátelství a společně našli naději v lepší budoucnost.
Kocour Bob je autobiografický příběh, který dostane každého kočkomila a také člověka, který rád pozoruje lidi, když dostanou novou šanci. A spojení takovéhoto přátelství je opravdu zajímavé sledovat. Je to prostě radost.

Příběh je psán samozřejmě z první osoby Jamese. Je vyprávěn od prvního momentu, kdy narazil na Boba, až po moment, kdy mu byla nabídnuta možnost napsat knihu. Bob se totiž stal hitem youtube. Jelikož ho James sebou bral na ulic, kde hrál na kytaru, aby vydělal na živobytí jich obou, Londýnské turisty to nenechalo chladné.
Během vyprávění ale také James doplňuje svůj příběh o zážitky ze své minulosti. Takže se také dozvíme, jak se z něj stal bezdomovec a drogově závislý. Ale rozhodně se nesnaží budit lítost. A jsou to jen takové menší vsuvky, takže kočkomilové si pořád dostatečně užijí Boba.

"High Five!"
Tento kocour se jednoho dne prostě zjevil přede dveřmi a už nikdy neodešel. James, který měl kočky vždy rád, se ho ujal a dobře, že tak udělal.
Jejich přátelství, to jak to James popisoval, je něco opravdu nádherné. Člověk, který nemá nikoho, kocour, kterého nikdo nechtěl. Dosáhli úžasného spojení. A fakt, že to ještě Jamesovi pomohlo s jeho drogami. Člověk se nestačí divit, co taková pouliční kočka dovede, když "zaklepe" na správné dveře.
Já tuhle knihu četla v anglickém originále. Takže za prvé doporučuji všem, kteří chtějí začít číst v tomto jazyce, protože Jamesova mluva není nijak náročná. Čekala jsem třeba hodně slangu, když to není zrovna vystudovaný jedinec a u příběhu byla důležitá hodně i autenticita, ale chyba lávky. James mluví, nebo spíš píše, jednoduše, výstižně, a samozřejmě chytlavě.
Za druhé jsem na knihu přišla ještě dřív, než vůbec vyšla v češtině a to úplnou náhodou právě na youtube, kde na mě vyskočil televizní rozhovor, kterého se James a Bob účastnili. Ten kocour mě prostě dostal. Takže mrkněte na youtube, je tam toho o nich dvou spousta. Jsou vážně parádní dvojka.
Bob a James
A za třetí tuhle knihu prostě doporučuji, doporučuji, doporučuji! Máte rádi zvířata? Přečtěte! Máte rádi knihy o lidských osudech? Přečtete! Co takhle skutečný příběh? Znova! Prostě si to přečtěte!
Je to nádherná kniha o netradičním přátelství odehrávající se na Londýnským ulicích. Nesnaží se budit lítost, ale informuje. Je tam hodně zajímavostí ohledně koček. Rovněž se člověk dozví, jak funguje život bezdomovce, jak se na něj ostatní lidé dívají a že ne vždy je to jen ožralá žebrající na zemi o pár korun na panáka. Stejně tak se dozvíme různé věci ohledně odvykacích kůr. To všechno opravdu chytlavým stylem. A nejlepší je, že se to všechno stalo. A že i ty nejšílenější příběhy můžou mít šťastný "konec". Že naděje na lepší zítřek vážně existuje. A koho by napadlo, že se převleče za kočku?



4 komentáře:

  1. Človeče, tak po tejto recenzii mám neodolateľné nutkanie si ísť tú knihu okamžite zohnať!!! Veľmi ďakujem za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tuhle knihu si musím rozhodně přečíst :) Nejen že jsem kočkofil, ale mám ráda i skutečné příběhy. Jestli by nevadilo, nominovala jsem Vás do blogerského tagu (pouze pro blogery s méně než 200 prav. čtenářů). Více informací na mém blogu + 10 otázek ode mě - http://bookeers.blogspot.cz/2014/06/blogger-tag.html. Good luck :)

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu som objavila náhodou, keď som si šla kúpiť inú knihu tiež zo života a v hlavnej úlohe bol kocur Oskar (Vizita s Oskarom). Hrdzavý kocúr s krásnym šálom priťahoval moju pozornost....akoby aj nie, doma mám dve krásne čierne mačičky, ktoré sú prenás s priateľom všetkým... Nakoniec som neodolala a z obchodu som si odniesla knihy dve :-) Chvíľu kniha kvoli rozčítaným knihám ležala v knihovni, ale teraz som si ju zabalila na cestu vlakom a prečítala jedným dychom.

    Najúžastnejšia kniha čo som poslednú dobu čítala (odhliadnúcť od mojich obľúbených klasik A.Christie, A.C.Doyle)
    Úžastný príbeh...
    NÁDHERNÉ PRIATEĽSTVO!

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!