pátek 20. prosince 2013

Rukopis nalezený v Akkonu - Paulo Coelho (Recenze)

Info: Rukopis nalezený v Akkonu / Manuscrito encontrado em Accra, Paulo Coelho, 2013, Argo, Světová literatura - Román, 166 str.

V předvečer dne, kdy křižáci zaútočí na na Jeruzalém, místní učenec Kopt svolá celé město na náměstí. Místní by rádi slyšeli rady, jak porazit nepřítele, ale Kopt se rozhodne udělat něco jiného. Nehodlá ani vychvalovat nějaké náboženství nebo pokládat základy nového. Ale podělí se o vlastní životní zkušenosti. Dá tak obyvatelům možnost se ptát a dostat odpověď. Odpověď, která jim má pomoct najít vlastní cestu, lepší pohled na svět, co je skutečná láska, kdo je skutečně vítěz a kdo přítel a nepřítel. A vyzývá je, aby vše zapsali a rozsévali dál po světě. Moudrost, která platí i dnes po tisíci letech a před kterou je pořád tolik lidí zaslepeno.
Nejnovější kniha brazilského spisovatele, tvůrce bestselleru Alchymista, Paula Coelha, není typický román. Je to soubor pohledů, myšlenek, pocitů, pravd i lží o životě a o lidech. Najdeme tu otázky týkající se lásky, věrnosti, zázraků, půvabu, budoucnosti, osamění, ztráty, vítězství a spousty dalších. Vše, co tvoří svět. Vše, co tvoří život. A to vyprávěno a rozebíráno.

Tato kniha se nese ve stejném duchu jako Rukověť bojovníka světla, kde jsou zaneseny pravidla a myšlenky o tom, jak být skutečným bojovníkem světla. Nemá nijak vytyčení děj ani zápletku. Snaží se jen o naději pro lidstvo, o naději na lepší svět. Téma, které je vždy přítomno v dílech Paula Coelha. A to psáno stylem rad, myšlenek, příběhů, odkazů a občasných metafor.
Rozhodně nečekejte žádnou bitvu ani historické pátrání po nějakém rukopisu. Ta kniha, vše, co obsahuje, je tím rukopisem, který byl nalezen v Akkonu. Vy držíte rukopis v ruce. A pokud mu to dovolíte, otevře vám nový pohled. Možná otevře vás samotné světu.
Není to zrovna nejlehčí čtení. Těch myšlenek je tam prostě moc. Kniha je toho plná od prvního slova až po poslední tečku. Rozhodně to není příběh, který stačí přečíst jednou. Abyste rukopis skutečně obsáhli, je potřeba se do něj opravdu začíst, vracet se v pasážích, přemítat, přemýšlet a nakonec ho třeba přečíst znovu a pak ještě jednou. Náš lidský mozek podle mě není stavu skutečně knihu obsáhnout na jedno přečtení. Můžete ji samozřejmě jednou přečíst a už se k ní nevrátit, ale pak se k vám opravdu nedostane vše, o co autor usiluje. Nikdy knihu doopravdy neobjevíte ani neoceníte, tak jak si zaslouží.
Všechny pasáže se mi moc líbili, některé více, některé méně, ale rozhodně se vším souhlasím, všechno mi to dávalo smysl. Knihu si určitě ještě minimálně jednou přečtu. Je tam prostě moc myšlenek, které jsem nebyla stavu si zapamatovat, ale myslím, že jak se mi jednou dostanou pod kůži, bude to úžasné a tuhle knihu budu opravdu milovat.
Pokud máte rádi zamýšlení se nad světem a lidmi, je to ta pravá kniha pro vás. Nečekejte napětí, jen možné prozření.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!