sobota 9. listopadu 2013

Nonstop knihkupectví pana Penumbry - Robin Sloan (Recenze)

Info: Nonstop knihkupectví pana Penumbry/Mr. Penumbra´s 24-Hour Bookstore, Robin Sloan, 2013, Host, Román, Humor, 320 str.


Do San Franciského knihkupectví nastupuje nový prodavač - Clay Jannon. Velmi brzo mu ale dochází, že tento obchod s knihami asi nebude jako ty ostatní. Nejenže je otevřeno 24 hodin denně a on sám dostane na starost noční službu, ale také zjišťuje, že ne všichni zákazníci jsou běžného druhu. Často se vracejí, knihy, a to velmi staré knihy, si půjčují a když mu Clayův zaměstnavatel, pan Penumbra, nařídí, aby tyhle příchody do detailů zapisoval do deníku a všímal si sebemenšího detailu, dojde mu, že se tady děje něco víc, něco divného, něco tajemného. A pomocí dnešní technologii tomu pomalu přichází na kloub.

Robin Sloan
A právě to je hlavní téma této knihy. Konfrontace technologie a starých knih a rozhodně starých tajemstvích. Robin Sloan vytvořil netradiční příběh odehrávající se ve starém zaprášeném knihkupectví, kde jeden velice zvídavý prodavač pomocí počítačových aplikací a i samotného googlu a samozřejmě partou potrhlých přátel odhaluje skutečnou podstatu tohoto knihkupectví.
Máme tu samotného Claye, který je bývalý web-desinger, googlačku Kat, zbohatlého Neela, Mata, který miluje dělat kulisy a efekty manuálně a samozřejmě starého pana Penumbry, knihkupce s tajemstvím. A celá tahle parta s pomocí pár dalších přátel i nepřátel vystavuje síť tohoto příběhu. Síť, která je vystavená na spolupráci starého a nového.

Tím pádem se dovídáme spoustu o fungování různých technologií, nahlédneme do zákulisí Google a tím nemyslím jenom internetový prohlížeč. A zároveň se dozvíme něco i o starých dobrých ručních technikách, které někdy není na škodu si ještě pamatovat a umět používat. V jedné chvíli spouštíme komplikovaný proces na jednom z největších počítačových systému a z toho si pročítáme podivné kódy v knihách starých 5.století. Pomalu postupujeme s hlavními hrdiny tímto podivným dobrodružstvím a odkrýváme staré pravdy.

Originál
Já jsem se rozhodně nenudila a nehorázně jsem se bavila. Celý příběh je psaný v ich-formě a vypravěčem je právě Clay, který rozhodně nešetří trefným, ironickým humorem. Musela jsem se aspoň stokrát smát na hlas nad všemi těmi hláškami, kterými Robin Sloan nešetří, ale zároveň nepřesahuje (díky bohu :D) tu mez, kdy by to už prostě přestalo fungovat. Bere si na paškál, co ho napadne. Styl vyprávění je velice uvolněný, oddechový a prostě komický. Ale rozhodně tady nechybí napětí. Příběh mě vtáhnul do sebe a nepustil mě, horko těžko jsem knihu odkládala, ale ze vzduchu se nenajím :D Určitým způsobem je to taková oddychovka na dva večery a zároveň zdroj spousty informací. Je sice pravda, že jsem na pár místech četla, že určitý technické věci nesedí, ale myslím, že pro úplného lajka se tam stejně najde spousta zajímavostí. Já jsem občas nestačila žasnout. Tak či onak je to kniha na úrovni, zaslouží si plnou pozornost čtenářského světa.
Pokud máte rádi zábavné, poutavé a zajímavé příběhy a rozhodně příběhy netradiční, stará knihkupectví a staré knihy a máte po krk všech klasický thrillerů honících se za nějakým tajemstvím z historie či všudepřítomných zamilovaných upírů, určitě zkuste tuto knihu. A ještě lepší pokud vás zajímají technologie. Je to opravdu úžasný způsob jak dát dohromady to dnešní a to minulé. Autorovi se prostě povedl výborný kousek, který fachčí na plné obrátky. Jestli se chcete smát, relaxovat a zároveň po něčem pátrat nenásilnou formou, zajděte si do Nonstop knihkupectví pana Penumbry!



2 komentáře:

  1. Tvoj blog som našla práve teraz a prekvapil ma svojou pestrofarebnosťou :-) o iných blogoch sa to povedať, tam vidno dve či tri farby.
    Už na tvojich recenziách vidno, že píšeš pekne a rozhodne v blogovaní pokračuj :-) ja sama viacmenej začínam.. tak veľa šťastia :-)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!