pátek 4. října 2013

Woody Allen - Čirá anarchie (Recenze)

Čirá anarchie/Mere anarchy, Woody Allen, 2007, Argo, Humor, Povídky, 176 str.

Kdo by neznal tohoto malého, brýlatého, nejistého človíčka, kterého často vydáme na televizní obrazovkách i filmových plátnech. A i když Woody Allen tvrdí, že ve skutečném životě je naprosto odlišný, jinak si ho stejně nedovedeme představit. Ale zkusme to tentokrát z jiné strany. Co třeba té spisovatelské?
Allenova Čirá anarchie je soubor 18 povídek založených na humoru, ironii a nadsázce. Komu se už do rukou dostali předešlé Woodyho spisovatelské počiny jako například Bez Peří nebo Vyřídit si účty, nejspíš tuší jaká dávka humoru ho čeká. A kdo ne, věřte, budete se lámat v pase.

Woody Allen
V každé povídce vystupuje jiná postava, většinou se jedná o ne zrovna úspěšné umělce ve všemožných sférách, ať už jde o rádoby pisálky, zaručeně neobjevené herecké talenty hodné oscara nebo jen trochu poťouchlého podnikatele nebo obsluhovače cateringového pultu, o kterého cvrkne sláva a milióny. Všichni se zapletou do různorodých potíží, které autor navléká do takové dávky nadsázky, že koutky cukají a cukají, až prostě vybouchnou. Humor se tady cítí jako doma.
Stejně jako v předešlých knihách autor často nacházel inspiraci v různých novinových článcích, které mu padli do oka, můžeme si úryvky z nich v knize i přečíst a podle jejich znění můžeme vidět, že Woodyho mozkové závity zachytí sebemenší náznak, toho co by mohlo přejít do bizarní povídky. Něco co pro nás je často jen trochu podivný článek, je pro Woodyho zdroj nápadů a spouštěčů jeho fantazie, které nezná hranic. Allen používá nadsázku a ironii takovým způsobem, že občas už to vypadá, že přetáhne čáru, ale nakonec se vždy zastaví milimetr před ní a neuvrhne se do přehnanosti. Ale je to tak tak. Připravte si bránice!
Kdybych porovnala Čirou anarchii s předešlými knihami, jevila se mi zatím jako nejlepší a nejzábavnější. Navíc mi přišla víc uspořádaná. Čtení nebylo tak chaotické. Povídky byli moc dobře vybrány, aby jako kniha fungovaly.
Je to prostě povedený soubor povídek, který doporučuji každému, kdo se rád pobaví a občas kroutí nad absurdností tohoto světa a potřebuje trošku podpořit vlastní ironii.




1 komentář:

  1. Wau, milujem woodyho filmy a uz strasne dlho sa chystam aj na jeho poviedky. Tvoja pozitivna recenzia ma potesila ;-)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!