úterý 29. října 2013

Přízračný svět Alaizabel Crayové - Chris Wooding (Recenze)

Info: Přízračný svět Alaizabel Crayové/The Haunting of Alizabel Cray, Chris Wooding, 2008, Albatros, Horor, Fantasy, 312 str.

Londýnské ulice pomalu zatahuje temná opona. Zlo číhá na každém rohu. Kdo se v noci odváží vyjít ven, stane se jeho kořistí. Tajemný dlačí rod pustoší toto anglické město a honci dlaků mají každým dnem více a více práce. A aby toho nebylo málo za bohatou a dobročinnou společností se skrývá odporné spiknutí, které, když se vyplní, uvrhne lidskou rasu do zkázy a rychlého vyhynutí. Najde se nějaké řešení? Přijde spásná záchrana?

Thaniel Fox, honec dlaků, jedné noci potkává při lovu mladou Alaizabel Crayovou. Dívku, která si nic nepamatuje a kterou prostupují síly zla, kterým se jen stěží brání. A právě ona by mohla být klíčem k vyřešení záhady. Klíčem ke svobodě města. A vlastně i celého světa. Společně se tak Thaniel a Alaizabel vydávají na cestu hrůzy, aby zachránili svět.
Autor vytvořil svět, který naznal "Věk rozumu". Každý by řekl, že bude technologie na prvním místě. Namísto toho se musí lidé vypořádat s kouzly, talismany a hlavně se záhadnými, mystickými tvory - dlaky, kteří uchvacují lidské tělo a ničí duši a to pomocí různých obřadů, které by předčili samotné satanisty a navíc, oni skutečně fungují. Svět, kde hrůza je na každém kroku. A aby toho nebylo málo, ještě ve městě řádí už po desítky let sériový vrah "Stehoun".
Znak, který doprovází celý příběh
Podle názvu jsem čekala trochu jiný příběh. Myslela jsem, že Alaizabel bude ta nejhlavnější postava, ale tohle místo měl spíše Thaniel. Ale vůbec to nevadilo. A postupně se přidaly další postavy a vydobyly si své místo v příběhu a všichni do jednoho stály za to. Desfiluje tu plejáda různý postav - dlačí honec Katalina, ředitel blázince Štika, Páni žebráků a jejich podivní sloužící, peelicajti, a spousta různých odporných stvoření, které patří do dlačího rodu. Opravdu se to nebudete nudit a vůbec by mě nepřekvapilo, když byste se báli, tak jak já.
Chris Wooding dokázal tak věrohodně popsat každou situaci, že jsem se chvílemi cítila jak malé dítě, které se bojí vystrčit nohu z postele, aby mi ji něco nelaplo a po zhasnutí světla jsem se musela ujišťovat, že neslyším žádné mokré, plácavé, šourající se kroky, nebo na mě někde nevyskočí z kouta rudé oči. Je možné, že pro opravdové milovníky hororu, tohle bude slabý odvar, těžko se mi to posuzuje. Ale myslím, že aspoň trochu vás to prostě zneklidnit musí. Hlavně když si autor začne zahrávat s těmi dětskými strachy a najednou je postaví do skutečného světa dospělého člověka.

Děj pokračuje velice rychle. Nemáte moc čas se stačit nadechnout nebo vydechnout úlevou. Sice ze začátku jsem si říkala na co tam některé kapitoly jsou, ale velmi brzo začaly dávat smysl a dotvořily děj tak, abychom my čtenáři pochopili každé zákoutí. Napětí je tam hodně. Jediné, co mě občas zadrhávalo, byl styl, jakým autor psal. Někdy nacpal moc slov do jedné věty, které se třeba týkala popisu, tak se mi chvílemi zakousával mozek, než tu větu přepracoval. Ale nakonec jsem si zvykla. A později jsem každý detail a slovo navíc vítala. Tu atmosféru tmavého, studeného, špinavého a nebezpečného místa, jakým se v knize ulice Londýna stávaly, to výborně dokreslilo. A ještě jsem trochu nemohla určit v jaké době se děj vlastně odehrává. Na jednu stranu mi to připomínalo 19.století, kdy ženy nosily šaty a jezdily městem drožky a z toho tam byl telefon, podzemní vlaková dráha, benzínová stanice a Darwin dávno pod drnem. Ale stejně jsem ve většině příběhu měla pocit toho 19.století a to se mi líbilo. Je možné, že autor vymyslel nějaký věk potom dnešním, kde se zas všechna pravidla změnila, prostě jiná éra, těžko říct. Na to jsem prostě nepřišla. Ale nijak moc velký rušivý element to nebyl. Prostě je to fantasy, tak proč by si autor nemohl vymyslet, co chce. I bizarnější věci jsem už četla. Mnohem bizarnější. Takhle to bylo aspoň zajímavější.
Na konec mi nezbývá než říct, že Chris Wooding se svou knihou vyznamenal. Už dlouho jsem neměla s fantasy tak úžasný pocit během čtení. Doporučuji všem, kteří se rádi bojí a baví je tajemné pradávné síly a nudí je dnešní šedý svět.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!