úterý 24. března 2015

K snídani jeden paperback, prosím!


Ne, nemám v plánu vyměnit vločky za knížky. Ale minule jsem tak přemýšlela, jak mě někdy postihne vyloženě chuť přečíst si paperback. Stává se vám to taky? Někdy prostě nemám náladu na tvrdé desky. Nemůžu dost dobře přijít na to, čím to je. Zrovna před pár dny jsem dočetla knihu a nastal ten děsný okamžik vybrat si ze stovky knih, které se mi tu válí chudinky nepřečtené. Který bude další příběh, kam se ponořím? Tak jsem na ně koukala, a i když v tvrdých deskách mám zrovna hodně knih, které bych si už vážně zoufale chtěla přečíst, tak měly smůly ony i já. Chuť byla na paperback.

Naštěstí sem byla zrovna v knihovně a skutečně si tam půjčila několik knih měkké vazby. Tak nakonec padla volba na Zaklínače, první díl. Tak jsem ukojila svoje podivné chutě a zároveň se konečně pustila do příběhu, který na mě už tak dlouho čeká. A můžu hned avizovat, že se mi svět Zaklínače od Andrzeje Sapkowského moc líbí. Padl mi do noty.
Takže si teď užívám měkkou knížku v ruce. Navíc paperbacky jsou často maličké, všude se vejdou. Jsou tak nějak více praktické. A protože já jsem vážně podivný tvor, tak mě teď tak i napadá, že mě vlastně uspokojuje i ta jejich maličkost. Jsou někdy tak roztomilé. A přitom v sobě můžou nést hodně drsné příběhy. Momentálně mě zrovna neláká představa velké, tvrdé knihy. Asi jsem vážně cvok, že mám takové potřeby a chutě a nálady. Ale snad nejsem jediná. Někdo čuchá k novým knihám, já mám chutě na paperbacky.
Mezi moje oblíbené příběhy patří rozhodně Zeměplocha, tu si ani v tvrdých deskách nedovedu představit. Prostě by to k ní nešlo. Je vůbec tohle možné? Teď už si vážně připadám jak magor. Aby se vazba hodila nebo nehodila k příběhu. Další oblíbená je série Stopařova průvodce galaxii. A najde se spousta dalších. Zrovna před pár dny jsem zjistila, že i Nástroje smrti jsou paperbacky, jelikož jsem je doteď četla v elektronické podobě, neměla jsem o tom ani páru. Nebo třeba Mládí v hajzlu, zrovna čtu pátý díl, je to sice už dost šíleně přitaženo za literární vlasy, ale paperback mi k tomu patří taky neodmyslitelně. A ještě si vzpomínám, že většina knih Neila Gaimana, mého oblíbence, jsou taky paperbacky. Například Kniha hřbitova, pro mě jedna z nejlepší knih. Nebo třeba takové Nikdykde, to jsem měla půjčené z knihovny. Větší salát jsem si snad už představit nemohla, ale stejně jsem ten paperback zbožňovala. Příběh tomu nejspíš hodně pomohl :D
Jediný problém nastává, když je kniha až moc slepená k sobě. Zrovna ten Zaklínač není úplně ideálně udělaný. Těžko se mi dohlíží na konec stránky. A zase nechci knihu moc rozevírat, abych ji nezničila. Pamatuji si, že i Společenství čarodějů na tom bylo stejně. Zaklínač se dá takto dočíst, ale to Společenství má velice tlusté knihy. Donutilo mě to sehnat si elektronickou knihu. Někdy prostě nastává i těžké zklamání a člověk si musí nechat zajít chuť.
No, nevím, jestli tento článek vůbec o něčem je. Nebo je to jen jeden z mých šílených postřehů, které nikoho nezajímají. Ale někdy je potřeba sdělit svoje poťouchlé názory a doufat, že nejste jediným šílencem v okolí. Prosím, řekněte mi někdo, že v tom nejsem sama :D Popřípadě jestli máte nějaké svoje oblíbené paperbacky.

9 komentářů:

  1. Mám podobný pocit:) Líbí se mi, že třeba anglické knihy jsou povětšinou paperbacky. Akorát mě pak vadí, že je poznat, že jsou čtené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, to je další věc, která mně se na paperback knihách naopak líbí, že jde vidět, že jsou čtené :D

      Vymazat
  2. Me osobne se libi vic paperbacky, jsou proste krasnejsi a levnejsi nez hardbacky. :D A tak nejak nechapu proc si lidi tak moc opecovavaji knihy ze na nich nesmi byt ani ohnuty ruzek, knihy jsou od toho aby se cetli a od toho se odvoji pak jejich vzhled. A kdyz vidim jaky pekny paperbacky maji amici tak jim jen smutne zavidim :( ale nelibi se mi na nich jak jsou tvrde :D jsem rada ze nejsem jedina kdo ma podobnou uchylku :DD

    OdpovědětVymazat
  3. Hm, tak mě osobně vůbec nezaléží na tom jestli je kniha paperback nebo není, kupuju a čtu co zrovna je, nebo co se mi zalíbí anotací, ale je zajímavé, že má někdo takové zajímavé potřeby, kdo ví, třeba si takovou úchylku taky někdy vypěstuju =)

    OdpovědětVymazat
  4. Já mám paperbacky asi ve větší oblibě tak nějak obecně, protože mám pocit, že ta kniha ke mně více patří - prohýbá se pod mými prsty přesně tak, jak ji držím. A především miluji ten pocit, když je na knize vidět, že byla čtená - ano, když je zničená. Zničené knihy překypují příběhem - a nejenom tím, co je schován uvnitř :).

    OdpovědětVymazat
  5. Sapkowského Zaklínače miluji =)
    http://ggeek.blog.cz/

    OdpovědětVymazat
  6. No... abych se trochu přiznala, tak mám raději celkově paperbacky. :D Nevím proč, ale mám to tak. Na některých knihách je to zajímavé a na některých méně. Většinu knih však u mě tvoří paperbacky :D

    OdpovědětVymazat
  7. Väčšinou teda kupujem tvrdú väzbu, ale nájdu sa u mňa aj paperbacky a nevadí mi ani keď je vidieť nejaké ohyby alebo tak, aspoň je vidieť, že som to fakt všetko prečítala :D.
    A teraz mám práve na ceste 5 paperbackov v angličtine od jednej slečny z bazáru, tak konečne sa cez leto pustím aj do čítania po anglicky!
    ľúbezná

    OdpovědětVymazat
  8. Já paperbacky miluju - jak píšeš, jsou roztomilé. I mě tak připadají

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!