středa 16. července 2014

Trnité údolí - Patrick Carman (Recenze)

Info: Trnité údolí/Beyond the Valley of Thorns, Elyonova země #2, Patrick Carman, Dětská literatura, Fragment, 2. vydání, 2014, 184 str.

Alexa se po roce vrací do Bridewellu. Po minulých zkušenostech už město neobklopují vysoké hradby a do Temných hor je výhled na všechny strany. Alexa se těší na nová dobrodružství a ani v nejmenších netuší, že na ni možná čeká to největší a nejnebezpečnější ze všech.
Za Temnými horami totiž leží tajemné Trnité údolí. Alexa se společně se svými přáteli z lesa musí do tohoto místa vydat, aby ochránila Elyonovu zemi od zla a navrátila mu mír.
Po celou dobu na ně ale samozřejmě číhají všemožné nestvůry a nástrahy. A také spousta tajemství, které možná brzo vyplují na povrch.
Podaří se Alexe a její výpravě dosáhnout cíle v pořádku a vše napravit?

Trnité údolí je druhým dílem fantasy série pro děti o Elyonově zemi, jejíž vytvoření má na svědomí americký autor Patrick Carman. Dětská série, která už několik let baví ty malé ale i ty větší. Fragment se rozhodl pro druhé vydání, které Elyonovu zemi tak znovu uvedlo do povědomí čtenářské komunity.
Alexu už známe z prvního dílu jako nezbedné a velice zvědavé děvčátko, které dostalo dar v podobě cenného drahokamu, který ji umožnil mluvit se zvířaty. A stejně jako v prvním díle, i zde dokazuje jakou odvahu má, a že pro svoji zemi a přátelé je ochotná udělat cokoliv. Klidně se vydat na strastiplnou cestu tajemnými lesy až na nehostinné území Trnitého údolí.
Naši hrdinku zde opět doprovází Yipes, malý človíček, který je oddán přírodě a samozřejmě nesmí chybět hyperaktivní veverka Murphy. Vlka Daria zde nahradila jeho vlčí žena Odessa a jeden nový dvojnohý přítel se tu také objevil. A tahle skupinka se společně vydává na cestu a bude to stát za to.
Trnité údolí jsem přečetla za jeden den. Prostě jsem knihu nemohla dát z ruky. Příběh mě naprosto okouzlil, vtáhl a nepustil do poslední tečky. A jak mi na konci bylo líto, že nemám hned pokračování.

Na rozdíl od prvního dílu, který byl spíše takový úvodní, se v tomto pokračování věci začínají konečně hýbat a odhaluje se velká spousta věcí, které by mě po prvním díle ani nenapadly, že by mohly být možné.
Celé to putování našich hrdinů, každá situace, do které se dostaly, všechny příběhy a tajemství, které dotvořily Alexino vyprávění, všechno až do posledního mě krásně okouzlilo, napnulo jak strunu, rozveselilo i rozesmutnilo. První díl mi dal trochu zabrat, tento druhý šel až moc rychle. Já bych jako vážně už potřebovala pokračování...
Dětské knížky mám vždycky ráda, tím spíš pokud připomínají pohádku. Elyonova země je proto pro mě jak dělaná. Kdo by nechtěl umět mluvit se zvířaty, poslouchat tajemné příběhy, které nejsou vůbec daleko do pravdy, potkat tvory z bájí, které se tradují po generace, nebo už jen ten fakt moci se vydat na dobrodružnou výpravu. Trnité údolí splňuje naprosto všechno.
Děti budou jistě jásat a vsadím se, že i dospělí s dobrým srdcem, a kteří nezanevřeli nad vlastním dětstvím, tuto knihu budou taky milovat. Já už se jen ptám, co nám asi přinese pokračování?

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete zakoupit zde.

2 komentáře:

  1. Jednotku aj dvojku mám doma, keď uvážim, že je to určené mladším čitateľom, tak je to dobrý príbeh, jednoducho napísaný a dobre sa to číta :-). Keď som už staršia, neoslňuje ma to až tak ako možno mladších čitateľov, rozhodne sa mi však páči originalita, rada by som si prečítala pokračovanie :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám doma první dva díly a chystám se na ně v nejblizsi dobe.. podle tve recenze doufam ze se mi budou libit..:)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!