neděle 20. července 2014

Svobodu medvědům - John Irving (Recenze)

Info: Svobodu medvědům/Setting Free the Bears, John Irving, Odeon, 2005, Román, 352 str.

Na pozemku vídeňské univerzity se náhodně setkává student Graff a rituální krmič ptactva Siggy Javotnik. Když je později náhoda svede dohromady v opravně motocyklů, rozhodnou se tito dva na rychlo koupit motorku a vydat se společně na výlet, kde plány nehrají vůbec žádnou roli.
Jejich první zastávka je místní Zoo, kde se v hlavě Siggyho vylíhne šílený nápad na osvobození všech zvířat.
Povede se jim nakonec zvířata skutečně pustit? A kam všude je zavede jejich společný výlet?
Svobodu medvědům je úplně první román z pera amerického spisovatele Johna Irvinga, kterého mnozí určitě znají z jeho slavných románů, které následovaly, Svět podle Garpa nebo třeba Pravidla moštárny.

Jak už mívá John Irving ve zvyku, vytvořil příběh, který maže hranice rozumu a ve společnosti netradičně charakterových postav rozpoutal děj, který si zdravý člověk jen velmi těžko dovede představit ve skutečnosti. Dovedete si představit, že by se prostě někdo rozhodl osvobodit zvířata v místní ZOO a pustit je mezi obyvatelstvo? Právě to má v plánu Siggy a podrobí svůj nápad velkému šetření a pořádnému převyprávění, které nás zavede zpět až do druhé světové války.
Siggy je opravdu šílenec, který se nebojí žádné lumpárny. Životem proplouvá bez jasného plánu, vše přizpůsobuje okolnostem a nechává se neustále unášet představami své mysli. Jeho pravý opak je kamarád Graff, student, který by měl radši vše přesně nalinkované. Jejich společné soužití tím pádem nabírá na zajímavých rysech.
V knize se dále setkáme s několika dalšími postavami, které mají také svůj osobitý, kuriózní ráz. Někdy jde o sličné dívky, z toho o opilého mlékaře, nebo třeba "drahou" tetičku. A co třeba vyšinutý hlídač v Zoo? To vše a ještě o něco víc.
Děj je totiž rozdělen do tří rovin. Ta první nám představuje počátek a kus cesty výletu. Také uvidíme, kde se zrodil nápad na osvobození zvířat. Jak se to vše vlastně semlelo. Následně se vrátíme do období druhé světové války, kde nám samotný Siggy vylíčí jak vůbec došlo, k tomu, že se narodil a zároveň se dozvíme spoustu o Zoo, kterou míní přepadnout. V poslední části se vrátíme do současnosti a dozvíme se, jestli se jim plán nakonec zdařil či ne.
Celý příběh provází absurdní situace i myšlenky. Kdo nemá otevřenou mysl dočasnému pomatení či zatemnění mysli, si asi jen těžko poradí s tím, co si na nás John Irving v této knize připravil. Naopak pokud máte rádi zvířata a šílené nápady, mohlo by to být něco pro vás.
Kniha je skutečně v hodně směrech netradiční svým dějem, i tím jak je vše poskládané, také tím, co nám autor dovoluje poznat o našich hrdinech. Kam až nás nechá zajít.
Nepostrádá autorův typický humor i nálety do vážnějších myšlenek, to vše obaleno do absurdity situace a velkého šílenství.
Já jsem si užila každou etapu. Naši dva hrdinové mi přirostli k srdci a prostě myšlenka osvobození zvířat ze Zoo, to je něco pro mně. Ze začátku jsem se trochu prala s etapou druhé světové války, ale i to je podané odlehčeně bez nějakých náročných historických prvků a samozřejmě ani zde nechybí všude přítomné šílené situace.
Jestli chcete zažít šílenou jízdu, Svobodu medvědům je něco pro vás. Tady se na zdravý rozum opravdu nehraje.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!