úterý 8. července 2014

No Place Like Oz - Danielle Paige (Recenze)

Info: No Place Like Oz, Dorothy Must Die #0.1, Danielle Paige, HarperCollins, Ebook, 2013, Fantasy, Young Adult, 196 str.

Dorotka se úspěšně vrátila do Kansasu a radostně se shledala se svojí rodinou. Teď už je to nějaký ten pátek a Dorotka se chystá oslavit svých sladkých šestnáct. Svět kolem ní ale po návštěvě barevného a kouzelného Ozu začíná blednout ještě víc. A Dorotka si najednou uvědomí, že Kansas není místo, kde chce skutečně být. Bezbarvé a nudné. Zemi Oz se prostě nic nevyrovná.
V Dorotce začne brzo vše vřít a když dostane k narozeninám tajemný dárek obsahující nádherné červené střevíce, které můžou být prostě jen od jednoho člověka a a jediného místa, neváhá je použít. Stačí jednou klepnutí střevíců a Dorotka je zpátky v zemi Oz. A není sama. Společně s ní tentokrát přicestovali i její teta a strýc a samozřejmě věrný pejsek Toto.
Dorotka nemůže být šťastnější, jenomže za návrat do země Oz se musí zaplatit. Není to jen tak a cena bude možná příliš vysoká. Jedno je ale jasné, země Oz po Dorotčině návratu už nikdy nebude to co bývala. A Dorotka taky ne.

Danielle Paige se rozhodla vytvořit pokračování Čaroděje ze země Oz, pohádky, kterou snad známe všichni. Já si dodnes pamatuji, jak jsem se koukala na film a prostě jsem ho milovala. Jenomže autorka se taky rozhodla udělat toto pokračování dosti netradiční. Myslím, že za vše mluví název hlavní knihy, která následuje tuto "prequel novella". Nazvala ji totiž Dorothy Must Die.
Co to znamená? To co slyšíte. Dorotka totiž musí zemřít. Dorotka se nám totiž změnila. Dorotka bude zlá. Co vy na to?
A právě v No Place Like Oz můžeme vidět proměnu této hodné holčičky z prérie v dívku posedlou touhou a magií. Právě zde si přečteme celý příběh, který předcházel počátku zkázy země Oz.
Tento e-book je tedy svědkem Dorotčiny proměny. Jediný problém je, že je to až moc puberťácké. Nejedná se o žádnou temnou přeměnu. Dorotce je šestnáct, je typický puberťák, kterého všichni a všechno štve a když najednou dostane, co chce, samozřejmě začne chtít víc. Jenomže když vám doma koupí novou mp3, s největší pravděpodobností nezpůsobíte vzápětí zkázu celého světa. Dorotce se do rukou dostala magie a svět, kde základním kamenem je právě tato prastará síla. Dejte dohromady puberťáka a nezměrnou magii a nedopadne to dobře.
Bohužel to nedopadne dobře jen v příběhu, ale celkově to knize taky moc nepřidá. Tohle má sice nálepku Young Adult, ale co je moc, to je moc. Já jsem upřímně Dorotku nesnášela od počátku. Všechno vypráví ona samotná v první osobě a když jí takhle vidíte do hlavy, nejraději by jste jí dali facku. Na mě to prostě bylo až moc puberťácké. I Dorotčiny důvodu, celá ta cesta, která jí přivedla k její změně. Moc velká slabota na takovou očekávající zkázu.
Ale!! Kniha je naštěstí krátká a stejně je prostě super se vrátit s Dorotkou po těch letech do země Oz a potkat všechny staré přátelé. Strašák, Plecháč, lev, Glinda. A znovu kráčet po cestě ze žlutých cihel. Ten návrat je vážně nádherný. Problém je prostě jenom tam, když se Dorotka utrhne z řetězu své puberťácké povahy.
A jak už jsem říkala, tahle kniha je pouze úvodní příběh pro hlavní knihy trilogie Dorothy Must Die. Tu jsem právě začala číst. A stojí za to. Vážně mě to baví, hltám stránku za stránkou a chce se mi plakat nad zničenou zemí Oz.
No Place Like Oz není nutné číst před Dorothy Must Die, zatím mi nepřijde, že by člověk o něco přišel. Ale zase na druhou stranu je zajímavé vědět víc než hlavní hrdinka. A chápat, co se stalo a jak. Rozumět tomu hned od začátku.
Co se týče angličtiny, tato knížka není až ta náročná, ale jednoduchá zase taky ne. Mě moc nevadila, ale opravdu je spíš pro ty, kteří už pár knížek v originále přečetli.
Doporučuji či ne? Nooo... Ano i ne :D Rozhodně je fajn znát tento příběh při čtení Dorothy Must Die. Kdyby šlo jen o tuto knížku, asi bych se moc nehrnula s doporučováním. Na mě tam prostě v Dorotčině puberťácké povaze bylo příliš rušivých elementů. Ale jelikož se jedná o úvodní novelu, řekla bych, zkuste to! Možná to mladším čtenářům sedne spíš. Já jsem na tento puberťácký výlev asi už moc stará :D Ale jinak návrat s Dorotkou do Oz, to za to přečtení stálo. Ze začátku jsem vážně byla naprosto okouzlená. Časem to sice začalo drhnout, ale odměna na konci v podobě Dorothy Must Die za to stojí.



4 komentáře:

  1. Na Dorothy Must Die se dlouho chystám, stejně tak i na No Place Like Oz. Akorát se docela bojím toho, jak to bude vypadat, přece jen já a YA moc nejdeme dohromady. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Noo co se týče No Place... tam bys mohla mít potíž, asi tak jako já :D ale co se týče Dorothy, hltám ji a na 90% se to vůbec netváří jako Young Adult. Myslím, že by se ti to mohlo líbit.

      Vymazat
  2. Páni, tak o tomhle jsem ještě neslyšela. Vypadá to ale zajímavě! :)

    OdpovědětVymazat
  3. To je fakt zajímavý nápad, že Dorotka musí umřít :D Jinak tuhle knihu, dětský příběh v originále, jsem nikdy moc nemusela, připomíná mi to Alenku v říši divů, té bych taky nafackovala :")

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!