sobota 28. června 2014

Kniha do kufru ... aneb prázdninové letní čtení pro celou rodinu!

Summer,summer,summer...is here! Já už na jednu dovču vyrazila, druhá mě vzápětí čeká. A to mě samozřejmě přivádí k dilematu - co si vzít na čtení? Já osobně teda popravdě to mám docela lehké. Prostě si vezmu Zeměplochu :D Ta mě zatím nikdy na dovolené nezklamala. Ale právě mě to přivedlo k tomu, že asi ne všichni mají tak jednoduchý výběr. Třeba viz. moje mamka. Ta tady bude chodit asi tak tři hodiny, vybírat, přebírat, na co má chuť, co radši ne, ale co kdyby...a nakonec si vezme hromadu různých knížek, protože jí lehké čtení prostě nestačí.
A tak jsem se rozhodla některým ulehčit výběr. A sestavit takový soupis dle chutě, co by se vám mohlo líbit. A jak už jsem zjistila, ne všichni chtějí lehkou četbu. Ve směs to budou knihy, na které jsem tady psala recenze. Tak si můžete rovnou přečíst, o co go. Ale možná padne i nějaký jiný tip. Uvidíme, zahul... nebo... no radši nic :D Jdeme na to!


Je libo čtení na pláž? 

Sranda, romantika a zase ta sranda. Co taková Kateřina Petrusová a její S hlavou v oblacích pejru?

"Stačí okamžik a váš život může být vzhůru nohama! Něco o tom ví i Markéta, kreativní ředitelka malé reklamní agentury, které víkend v jižních Čechách změní život. Kam se poděla profesionálka z města, která to má v hlavě srovnané? Pár sebevíc příjemných chvil na vesnici po boku typického „vidláka“ přece nemůže změnit celý pohled na svět! Nebo snad ano?"

Nebo třeba série Merde od Stephena Clarkeho? Doporučuji od prvního do posledního dílu. Loni jsem na pláži četla Faktor Merde a nemohlo to být lepší!

"Angličan Paul West touží žít svůj pařížský sen a opravdu se přitom snaží zbytečně nedráždit Francouze. Jenže ne zrovna úspěšně. Jeho byt je tak malý, že si musí bagety krájet napůl, aby se mu vešly do kuchyně, a jeho průzkum francouzské cuisine málem vyústí ve všeobecnou stávku. Navíc to vypadá, že jej pronásleduje bývalá přítelkyně. A zatímco Paulovi hrozí vystěhování, ztráta práce a bankrot, postupně mu dochází, že jeho osobní faktor merde může vyvolat pořádný poprask."

Nemáte víc času jak na pár stran? Ale prostě se bez čtení neobejdete?

Mám pro vás jednoho neurotického Američana a Čecha jak poleno. Co třeba povídky od Woodyho Allena nazvané Čirá anarchie?

"Osmnáct nových povídek od nezaměnitelného newyorského autora, který už čtyřicet let baví diváckou (jako autor i jako herec v kině a v divadle) i čtenářskou veřejnost svým osobitým, inteligentním a absurdním humorem. Jeho podoba – nesmělý, nervózní a ukecaný intelektuál v brýlích – i způsob jeho uvažování vešly do dějin. Nová sbírka povídek tak naváže po pětadvacetileté odmlce na jeho čtenářsky úspěšné předchozí sbírky povídek."

Nebo Nové povídky od Zdeňka Svěráka

"Ptám se sám sebe, co to vlastně dělám, když píšu povídku. Jako bych našel pecku a dělal kolem ní třešeň. Nebo švestku. Podle toho, co seberu. Jádro každého příběhu jsem našel na cestě. Byl to třeba zážitek, s nímž se mi někdo svěřil, nebo jen věta zaslechnutá od vedlejšího stolu v restauraci. Moje práce spočívá v tom, že si představuju, co bylo před tím a co potom, a hledám v mateřštině slova, která dovedou vrátit dávno snědenému ovoci dužinu a šťávu. Kéž by vám to chutnalo." Zdeněk Svěrák

Šílenost na entou? Sranda, sranda, sranda?

Maják, mnich a mrtvý dědeček od Fredrika Bronéuse nebo John na konci umře od Davida Wonga. Větší šílenosti se už jen těžko hledají.


"George Larkson je obyčejný kluk na Novém Zélandu: sní o tom, že se stane rockovou hvězdou, tajně miluje svoji spolužačku a ve škole se k smrti nudí. Jeho život se však obrátí v naprostý chaos, když ho jednou v noci navštíví jeho mrtvý dědeček. Vzápětí mu začnou předávat tajuplné zprávy pavouci a k završení všeho se ráno ve dveřích objeví neznámý tibetský mnich s životně důležitým úkolem: George je jediný, kdo může zachránit lidstvo a celý svět před zkázou – záhadný reinkarnační maják nesmí padnout do zločinných rukou..."


"Stává se vám někdy, že v noci jdete na toaletu a na vteřinku, na zlomek sekundy zahlédnete v zrcadle něco jiného než svůj vlastní odraz? Rozsvítíte světlo a samozřejmě zjistíte, že všechno je v naprostém pořádku. Ze zrcadla se na vás dívá jen vaše tvář. Hlavní hrdinové knihy John na konci umře Davida Wonga tenhle pocit dobře znají. V jejich malém městečku se to hemží podivnými obludami s tělem ze syrového masa, obřími housenkami, brouky bez křídel, kteří se lidem zavrtávají pod kůži, a dalšími příšerami. Jsou skutečné, nebo je to jen výplod fantazie povzbuzené doposud neznámou drogou? Ta má podivné a nebezpečné účinky: otvírá brány do nových realit, ale současně na svět přivádí děsivé nestvůry, které ho můžou zničit. Jeho zachránci se mají stát dva nedostudovaní středoškoláci Dave a John, nezodpovědní „úleťáci“ potácející se mezi drogami a alkoholem, mudrlanti meditující o životě a řešící problémy, o nichž se jim nikdy ani nezdálo. Podaří se jim zastavit tajuplné zlo a vrátit světu aspoň zdání rozumného řádu?"


Potřebujete zabavit děti?

Pro malé klučičí rarachy se bude hodit Švindlova uličnická akademie od Terryho Deary. Pro malé princezny bude to pravé Elyonova země od Patricka Carmana. Nebo snad chcete s dětmi číst společně? Vezměte si potom Doktor Proktor a prdicí prášek od Jo Nesba.

"Malý Tomáš Fuk žije se svou matkou ve zločinem prolezlém městě Wildpoolu. Když se tak jednou potlouká po ulici, osloví ho záhadný pan Morous s nabídkou, která se neodmítá. Tomáš začne studovat na Švindlově uličnické akademii a jeho život se od základu změní. Při zubech svojí babičky přísahá, že bude dodržovat školní řád a boj uličníka za lepší život chudých začíná."

"Dvanáctiletá Alexa tráví s otcem léto v městečku Bridewell. Těší se, že ho důkladněji prozkoumá, hlavně jeho pozoruhodnou knihovnu a labyrint chodeb a místností v domě, kde jsou ubytovaní. Také touží zjistit, co se skrývá za hradbami, které byly vystavěny kolem města i přístupových cest na obranu před neznámým zlem z okolních Temných pahorků, zlem, kterého se obávají všichni obyvatelé města.
Podaří se jí poodhalit tajemství a zjistí, že se jedná o události vztahující se hluboko do minulosti. Získá nečekané nové schopnosti a s jejich pomocí se snaží odvrátit nebezpečí, které by mohlo zničit všechno, co je jí drahé, a navždy změnit Elyonovu zemi."

"Když se klučina jménem Bulík přestěhuje do uličky Dělová, rychle se dává do party s Lízou, šikovným děvčetem ze sousedství, a dobromyslným, byť značně podivínským vynálezcem doktorem Proktorem. Doposud zneuznaný vědátor vynalezl prdicí prášek a zprvu nepříliš použitelná věc se ukazuje jako ten nejbáječnější vynález na světě. Bulík a Líza vymyslí s důvtipem sobě vlastním úžasný plán – prášek nemusí jen obveselovat děti a dospělé, kdyby totiž doktor Proktor zapracoval na mnohem silnější verzi, mohli by supersilný prášek prodat NASA, Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku, který by ho dokázal využít k počinům důležitým pro celé lidstvo. Jenomže trojlístku hrdinů se nečekaně staví do cesty nemilosrdní padouchové – pan Trán a jeho synové Truls a Trym. Jejich zlovolným přičiněním se Bulík, Líza i doktor Proktor ocitají ve víru celé řady nebezpečných situací, kdy jim jde doslova o krk. Kdoví, jestli by nakonec bylo učiněno spravedlnosti za dost nebýt doktorovy, Bulíkovy a Líziny statečnosti, vynalézavost a kamarádské soudržnosti..."


Jste nebo vás doprovází mladá slečna?

Slyšeli jste už o sérii Drahokamy od Kerstin Gier nebo Nástroje smrti od Cassandry Clare? Jeden větší fešák než druhý.

"Žít v rodině, která je samé tajemství, není pro šestnáctiletou Gwendolyn zrovna snadné. Jednoho dne se s ní zatočí svět a ona se rázem ocitne ve známé ulici, jenže téměř sto let před svým narozením. Vzápětí pochopí, že tím největším rodinným tajemstvím je ona sama. Zbývá jí ale ještě pochopit, jaké nebezpečí člověku hrozí, když se zamiluje napříč časem."

"Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy, kterou navíc spáchají tři teenageři se zvláštním tetováním na těle a podivnými zbraněmi v rukou. Mrtvé tělo pak jednoduše zmizí. Nejde jen tak zavolat policii, když jsou vrahové pro všechny ostatní neviditelní a na místě činu nezbyla ani kapka krve, která by napověděla, že tu zemřel člověk. A byl to vůbec člověk? Zde se Clary poprvé setká s Lovci stínů, bojovníky, kteří mají chránit svět před démony. Během čtyřiadvaceti hodin je Clary vtažena do jejich světa, její matka totiž zmizí a na samotnou Clary zaútočí démon. Proč by se ale démoni zajímali o obyčejné lidi, jako je Clary a její matka? A jak je možné, že má Clary najednou „vnitřní zrak“? To by rádi věděli i Lovci stínů… Zábavné, odvážné a neotřelé fantasy od Cassandry Clareové slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat."


Nebo snad kluk?

Mladí a nadržení? I pro takové se najde :D Už sice stará ale pořád aktuální svým dějem - série Mládí v hajzlu do C.D.Payne. Pro slabší povahy tu mám sice upírskou (ale zapomeňte na Edwarda!), ale za to pořádně srandovní sérii Deník úúúplně obyčejného upíra od Tima Collinse.

"Deník předčasně vyspělého "puberťáka", který je posedlý sexem a má úžasnou schopnost zaplétat se do nesnází."




"I nemrtví mají city! Nesnesitelně vtipný deník jednoho (ne)obyčejného upíra. Jmenuji se Nigel Mullet. V upíra jsem se proměnil, když mi bylo patnáct. V tomhle věku už zůstanu napořád, takže musím trávit věčnost bojem s akné, mutujícím hlasem a svou neobratností při balení holek…Trápí mě mé zoufalé pokusy o upoutání pozornosti mé životní lásky Chloe. Tak rád bych zabořil špičáky do jejího krku… Jsem mrtvý už víc než osmdesát let a přitom jsem ještě ani jednou neměl holku! A do toho musím neustále řešit mé neskonale trapné upírské rodiče, kteří se pokoušejí pít krev mým kamarádům."

Co takhle netradiční román pro mamču?

Devatenácté století, kouzla, iluze, romantika? Noční cirkus od Erin Morgenstern. Nebo třeba lehčí čtení v podobě Příšery templetonské od Lauren Groff, kde se mísí minulost s přítomností a v jezeře je nalezena sestřenka Nessie.

"Do města přijíždí bez ohlášení tajemný cirkus. Jeho šapitó je černobílé a představení se konají pouze v noci. Triky, které provádějí zdejších iluzionisté, však vypadají spíše jako mocná kouzla… Románový debut Erin Morgenstern s podmanivou magickou atmosférou sleduje v několika dějových liniích i časových rovinách hru dvou kouzelníků, jejímž vítězem se má stát ten, jehož učedník zůstane na konci hry živý. Celie a Marco jsou však k sobě i k cirkusu, který má být jevištěm jejich hry, připoutání mnohem více, než si jejich mistři dovedli představit."

"Hlavní osu příběhu tvoří pátrání mladé hrdinky, vypravěčky Willie, po jejím biologickém otci. Mladá vědkyně se z osobních důvodů (je těhotná se svým školitelem z archeologie) vrací do rodného města Templeton ve státě New York. Musí se vyrovnat s novou životní situací a konfrontovat se se svou matkou. Přitom popisuje poměry, které panují ve městě, navazuje na stará přátelství a známosti a řeší své osobní vztahy. Její příběh hledání vlastních kořenů je neoddělitelně propojen s dějinami města. Vyprávění ze současnosti doplňují pasáže z historie města od dob osídlení po současnost. Ukazuje se, že dějiny města jsou zatíženy množstvím tajemství, záhadných a dramatických událostí. Stále přítomné je i téma záhadné příšery z templetonského jezera."

Je třeba zchladit tatínka?

Stallo od Stefana Spjuta odehrávající se na pořádně hromadě sněhu. Trolový thriller. Co víc si přát?

"Susso vytvoří webovou stránku věnovanou kryptozoologii. Zabývá se hledáním bytostí, jejichž existence dosud nebyla prokázána, jako jsou Yetti, Lochneská příšera nebo Velká noha. Nejvíce ji však zajímají trollové. Tuto posedlost zdědila po svém dědovi, známém fotografovi divoké přírody. Jednou Susso zatelefonuje stará žena a oznámí jí, že před svým domem zpozorovala malé podivné stvoření, které sledovalo ji i jejího čtyřletého vnuka. Susso popadne fotopast a okamžitě se za stařenou rozjede. Začíná děsivá výprava do neznáma…"

Smích pro maminku i babičku!

Poslední aristokratka od Evžena Bočka určitě padne do noty oběma. A nedávno vyšlo pokračování. Recenzi nemám, ale mám živý příklad v podobě mojí mamky, která knihu teď četla na dovolené a základy hotelu se otřásaly jejím smíchem.

"František Antonín hrabě Kostka z Kostky je potomek šlechtického rodu, žijící v New Yorku. Po pádu komunistického režimu se s americkou manželkou Vivien a dcerou Marií (III.) vrací do Čech, aby převzal rodové sídlo. Kromě zámku „zdědí“ hraběcí rodina i personál: zpátečnického kastelána, hypochondrického zahradníka a kuchařku, která si ráda cvakne a občas to přežene. 
Chudobný navrátilec, krkolomně navazující na slavný rodokmen, emigrantství, místní zemitost, zámek jako konkurenceschopná atrakce, kníže Schwarzenberg, zpěvačky Cher a Helenka Vondráčková, to jsou motivy, z nichž autor, profesí kastelán, upředl sérii panoptikálně komických situací. V deníku Marie III., posledního potomka rodu, nenajdete sex, násilí, vraždy ani hluboké myšlenky. Má jedinou ambici: pobavit čtenáře!"

Pro tatínka i dědečka se taky najde!

Hitler se probudí živý v dnešní době. Co vy na to? Už je tady zas od Timura Vermese. Snad nemusím nic dodávat.

"Co kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale jen usnul? A co kdyby se probudil roku 2011? Jak by se asi tvářil a našel by v našem světě spojence, kteří by ho podpořili?"



Chcete se anglicky vzdělávat i přes prázdniny?

Pro dámy bych tu měla Lost Lake od Sarah Addison Allen, kterou můžeme znát z Dívka, která sahala po hvězdách. A pánům (ale i dámám, já jsem byla nadšená) bych doporučila The Rule of Three od Erica Walterse.

"Suley, Georgia, is home to Lost Lake Cottages and not much else. Which is why it's the perfect place for newly-widowed Kate and her eccentric eight-year-old daughter Devin to heal. Kate spent one memorable childhood summer at Lost Lake, had her first almost-kiss at Lost Lake, and met a boy named Wes at Lost Lake. It was a place for dreaming. But Kate doesn't believe in dreams anymore, and her Aunt Eby, Lost Lake's owner, wants to sell the place and move on. Lost Lake's magic is gone. As Kate discovers that time has a way of standing still at Lost Lake can she bring the cottages—and her heart—back to life? Because sometimes the things you love have a funny way of turning up again. And sometimes you never even know they were lost . . . until they are found."

"One shocking afternoon, computers around the globe shut down in a viral catastrophe. At sixteen-year-old Adam Daley’s high school, the problem first seems to be a typical electrical outage, until students discover that cell phones are down, municipal utilities are failing, and a few computer-free cars like Adam’s are the only vehicles that function. Driving home, Adam encounters a storm tide of anger and fear as the region becomes paralyzed. Soon—as resources dwindle, crises mount, and chaos descends—he will see his suburban neighborhood band together for protection. And Adam will understand that having a police captain for a mother and a retired government spy living next door are not just the facts of his life but the keys to his survival."

Co zajímavého si beru na dovolenou já?

Mě vždycky skvěle poslouží Úžasná Zeměplocha od Terryho Pratchetta, zásoba dílu na dost dlouho, sranda zaručená. A letos ještě přemýšlím, že bych možná přibalila Analfabetku, která uměla počítat nebo něco od Johna Irvinga. Tyhle tituly či autoři by dle mého mohli také jako letní čtení na dovolené dost dobře posloužit.
Ale konečný výběr už je jen na vás. Tady je pro vás pár skromných doporučení ode mě. Třeba si vyberete. Nebo pokud máte vy nějaký zaručený tip, neváhejte se s ním podělit!










9 komentářů:

  1. Já mám celkem dost knih na prázdniny a z tvé nabídky mám jen jednu stejnou, a to Už je tady zas, kterou tu máš určenou pro tatínky a dědečky. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak samozřejmě si každý může přečíst všechno :D Ale tak když si vzpomenu na Už je tady zas, tak se mi prvně vybaví nějaký tatínek nebo dědeček :D protože mě třeba na pochopení všech narážek chyběly informace o Hitlerovi a spol.

      Vymazat
    2. Jasně, chápu. :D Uvidím, co se po přečtení vybaví mně. :D

      Vymazat
  2. Drahokamy od Kerstin Gier jsem četla moc se mi líbily. Toto léto mám v plánu Nástroje smrti od Cassandry Clare, zatím mám přečtené jenom 2 díly, ale opravdu mě to oslovilo :))

    OdpovědětVymazat
  3. Moc pěkně zpracované tipy, já bych si netroufla vybírat třeba dědečkovi knihu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. tak to je skvělý článek :-) jsem si jistá, že tady si každý vybere. kdybych měla čas, tak bych si určitě dala re-reading Drahokamů :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Ja som si si sebou pribalil The Fault in Our Stars od Johna Greena. Má za sebou síce len jednu kapitolu, ale jo, pôjde to v zmysle, I'm in :D a som Oju, nejde sa mi prihlásiť, nuž dovolenkujem, to je tak...

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!