neděle 5. ledna 2014

Mladík v odboji - C.D. Payne (Recenze) - Mládí v hajzlu #1

Info: Mladík v odboji / Youth in revolt, C.D. Payne, Jota, 1.vydání - 1995, Humor, Deník, 191 str.

Nick Twisp je čerstvě oslavený 14-letý chlapec = puberťák. A stejně jako většina jeho vrstevníků je posedlý představou sexu a má až neuvěřitelné nadání zaplést se do těch nejšílenějších nesnází. A opravdu nedovedu posoudit, jestli je i u kluků tohoto věku normální vést si deník, ale Nick to dělá a píše tam VŠE.
C.D. Payne je americký humoristický spisovatel, který se proslavil právě touto sérií deníků Nicka Twispa. A i když C.D. píše dál a nezabývá se jen Nickem (tím si můžeme hned připomenout nejnovější počin Payneho - Brenda Veliká, který vyšel před nedávnem), já se přece jenom chci vrátit na jeho začátky a prostě si tu nejslavnější sérii přečíst. A po tom, co mi pod očima prošel tento první díl, vůbec nelituji, že jsem s tím začala. A to moje puberta už je na hony daleko. Jestli tam vůbec někdy byla :D.

Deník Nicka Twispa je především určen pro děcka, přesněji puberťáky, ale musíte být typický puberťák se vším všudy. Protože když si tak zpětně přebírám svoji pubertu a představím si, že bych tento deník objevila tehdy a začetla se, no zkrátka a jednoduše já bych se prostě neztotožnila a nejspíš by mě to ani nebavilo. Ne že bych byla hodná holčička, ale prostě utržená z řetězu jsem zrovna taky nebyla. Takže pokud nesnášíte svoje rodiče, jediné na co myslíte, je jak sbalit holku, ale vlastně nemáte ani šajnu jak na to a chcete se pobavit, zasmát, je to pro vás.
ALE!!! ... ono je to vlastně i pro nás starší (teda já to píšu, jak kdyby mi bylo šedesát :D pro představu, je mi jen něco málo přes 20), samozřejmě tím míním od konce puberty až klidně do důchodu. A proč? No prostě proto, že je příjemné a zábavné ve všem tom dospěláckém shonu se na chvíli přenést o pár nebo i o víc jak pár let nazpět do těch ve skutečnosti bezstarostných let a smát se na tom, jak může být puberta vlastně "náročná" a jak to Nick prožívá.
Tomuto deníku je totiž humor vlastní. Nick nešetří hláškami, narážkami, výmysly a ty jeho patálie jsou neskutečné. Je vážně sranda pozorovat jak se jedna nevinná pomoc může zvrhnout v terapie u psychologa pomalu celé rodiny nebo pokus o menší výlet v obrovský požár. A mohla bych pokračovat, ale nechci vám moc prozrazovat, jinak přijdete o celou švandu. Samozřejmě, že určité věci jsou mírně přitažené za vlasy, ale co? Vždyť je to deník puberťáka.
Já jsem se bavila od začátku až do konce. A navíc je to tak jednoduché čtení, že mi krásně zrelaxoval mozek. Smála jsem se a to nahlas tolikrát, že bych to nespočítala. Otáčela jsem stránky jedna radost a vážně mi bylo líto, že to skončilo, protože abych si takhle odpočinula u knihy, to už se mi dlouho nestalo.
Takže suma sumárum, nezatracujte vy dospělí tuto knihu jen proto, že je podle kolonky literatury - pro děti a mládež. Udělali byste velkou chybu. Pokud máte rádi humor a máte přesycený mozek, pohledejte Mladík v odboji. Mě už svrbí prsty na druhý díl. Doufám, že mě nezklame. První díl deníků Nicka Twispa je prostě Zábava s velkým Z.




7 komentářů:

  1. Takže za prvé: C.D. Payna jsem nečetla. Za druhé: na Vánoce jsem dostala Brendu velikou. Za třetí: Jdu do toho a za čtvrté: jestli Brenda nezklame, přečtu si i Mládí v hajzlu. Komplet celý. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Ja som celu seriu (okrem toho uplne najnovsieho dielu co vysiel nedavno) precitala jednym dychom :D Podla mna najlepsi je prvy diel a potom siesty (kde je Noel), ostatne medzi tym su uz potom mierne utopicke (to s Carlottou atd:D) ale zase nie su o nich menej vtipne :D A tiez Payne je majster neprijemnych zvratov a neznasam Sheeni :D Velmi. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jo, Sheeni je neskutečná :D přesně takovej typ holek jsme vždycky nesnášela, hezky s Nickem zametá a vlastně se všemi...

      Vymazat
  3. Já jsem četla jenom druhý díl a musím říct, že jsem se opravdu bavila.:-) (A četla jsem jenom druhý, protože jsem si ho půjčila z knihovny a nevěděla jsem, že je to druhý.:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak já myslím, že zrovna u takovýchto knih se nic hrozného nestane, když člověk poplete pořadí.

      Vymazat
  4. skvělá knížka, pro mého mladšího bratra jak dělaná :D :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!