neděle 19. března 2017

Lucemburk 2016 - kde příroda a město jdou ruka v ruce





















To se tak sejdou dvě cestovatelky v práci, povzdychnou si "Já bych tak někam jela!" "Chci si odškrtnout další zemi na seznamu!" "Pojeďme někam, kde jsme ještě nebyly!. Proč ne? A tak jsem se s mojí litevskou kamarádkou z práce vypravila do Lucemburska. A jaké to tam je? Stojí to za to? Co je tam k vidění? To se dozvíte v tomto článku, v takovém mixu průvodce po Lucemburku a vyprávěním mých zážitků.

Lucembursko je maličký stát o sotva půl miliónu obyvatel vmáčknutý mezi Francii, Belgii a Německo. Má jen dvanáct malých měst, největší je samozřejmě Lucemburk a tam přesně jsme se vydaly na tři dny ke konci srpna roku 2016. A až na pár kapek první den, bylo krásně letně a slunečně, takže srpen-září se jeví jako dobrá doba na menší výlet do této zemičky.


VIDEO

Jazyk
To první, co mě vždy napadne, když vyrážím do nové země, je, jakým jazykem se tam mluví. Moje vlastní výbava činní pár jazyků, ale co se týče Lucemburku, tak tam mi ani jeden moc nepomohl. V Lucemburku se mluví převážně francouzsky nebo německy, občas můžete zaslechnout lucemburštinu, která je takový speciální mix francouzštiny a němčiny, takže, když to slyšíte, mozek se vám pokouší rozdvojit, protože si prostě nejste jistí, co to vlastně posloucháte.

Já umím francouzsky pár vět, moje kamarádka Aura umí pár vět německy. Upřímně bylo nám to k ničemu :D Ale nezoufejte, stejně jsme neměly problém se domluvit. Spoléhaly jsme na angličtinu, a i když angličtina vážně není silnou stránku Lucemburšťaňů(Lucemburků???), tak jsou ochotni vám vždycky nějak pomoc, i když to bude třeba nohama-rukama.

Hned ten den, co jsme přijely, uprostřed noci, jsme se potřebovaly dostat do hotelu nočním autobusem, ale vůbec jsme netušily, kde vlastně vystoupit, tak nám pán řidič ochotně pomohl. Sice tvrdil hned na začátku, že anglicky neumí, ale nakonec i pár dobrých vět utrousil. A když lidé opravdu neuměli ani slovo anglicky, stejně zůstali moc milí a snažili se nám pomoc, doslova rukama-nohama. Nikdy jsme nedopadly tak, že bychom si opravdu neporozuměly a zůstaly ztracené. Jazyková bariéra tu není problém. A co se týče třeba InfoPointů nebo recepcí hotelu, tam angličtina samozřejmě nechyběla.

Doprava
Centrum města Lucemburku je tak maličké, že se po něm bez problémů můžete pohybovat pešky. Mladí, staří, děti. Není problém. Ale pokud přece jen potřebujete kousek popojet k hotelu nebo jste líní dojít z centra na vlakové nádraží, máte tu autobusy, které dobře mapují celé město a většinou vám opravdu stačí jen jeden autobus bez přestupu a všude jste během pár minut.

Jízdenky se dají koupit přímo u řidiče. Na dvě hodiny za 2 Eura na osobu nebo denní za 4 Eura. Ale pozor na tu denní, jeden den jsme si ji koupily a říkaly jsme si tam fajn, teď nám to bude platit 24h, ušetříme další den za ranní autobus z hotelu. Ale chyba lávky! Denní jízdenka platila jenom ten den do noci do posledního možného nočního autobusu.

Mimochodem noční autobusy jsou zdarma a o víkendu na večer jsou i denní autobusy zdarma. Ale tu dopravu tady využijete tak málo, že je to něco, na čem se tady dá opravdu ušetřit.

ehmmmhospodaehmmmm

Ehm a nebo se můžete nechat svést policejním autem jako my :D Do Lucemburku jsme dorazily se Studen Agency ve tři ráno, noční autobus jel jen kousek a do hotelu Ibis Budget, kde jsme bydlely, to pak bylo asi ještě pět kilometrů pešky (Přes den tam ale jel denní autobus bez problémů, takže Ibis Budget je dobrá, levná volba). No tak jsme se vydaly v noci podél silnice, asi v půlce cesty na nás někdo troubí a volá Haló! A oni páni policisté, že co tady vyvádíme uprostřed noci. Tak jsem anglicky řekla, že se snažíme dostat do hotelu a oni nám ukázali, ať si naskočíme, že nás tam dovezou. Když jsme dorazily k hotelu, stál tam venku jeden pán a málem mu vypadly oči z důlků, když vyděl vystupovat dvě mladý holky z policejního auta. I tak se dá cestovat po Lucemburku :D

Město a památky + příroda
Lucemburk se nachází uprostřed lesnatého údolí řek Alzette a Pétrusse. V historii sloužilo jako vojenská pevnost, takže tu najdete městské hradby, opevnění, kasematy a podzemní chodby. A kolem města se vzhledem k řekám nachází systém viaduktů, které jsou taky zajímavým doplňkem k historickému opevnění města.

Historické centrum se nachází nahoře na kopci. První den jsme autobusem dojely k Bocku, což je skalnatý mys na okraji historické města, kde se nachází kasematy, odkud je krásný výhled na město. Je odtamtud výhled do údolí, na Grund. To je ta typická fotka, která vždy představuje Lucemburk. Ten hlavní výhled, a že je opravdu nádherný. Dole vidíte řeku, nádvoří, barevné domky, lesy, na druhé straně viadukt. Vážně to stojí za to.






Odtamtud se dá krásně rovnou ulicí dojít do středu města na náměstí Place d´Armes, kde se nachází spousta restaurací, uprostřed je plac s lavičkami, kde se dá sednout, můžete si koupit zmrzlinu a jen si tak chvíli užívat. A také tam o kousek dál najdete sochu Jana Palacha.

Když sejdete doleva uličkou dolů, najdete náměstí Place Guillame II. Nejenže tam najdete sochu vévody a krále Williame II. na koni, ale také se zde nachází InfoPoint, kde vám anglicky se vším bez problémů poradí a ještě vám k tomu dají zdarma turistickou mapu, která nám dobře posloužila. A také na tomto náměstí bývají trhy. Když jsme tam byly ale my, tak tam nebyly, protože se náměstí zpravuje.






Odtamtud to už není daleko k katedrále Notre Dame, gotický styl s prvky renesance, která sice z venku není dvakrát impozantní, ale za to uvnitř je to skvostný pohled. Může se tam zdarma bez omezení. Je zde i možnost sejít dolů do krypty českého krále Jan Lucemburského. Tu jsme si ale nechaly ujít, navíc se musí zorganizovat prohlídka a já krypty opravdu nerada.

Pak máte dvě možnosti, buď půjdete dále a dojdete z druhé straně údolí, Grundu, kde vidíte ten typický výhled z druhé strany údolí a nebo můžete přejít silnic a podívat se na další krásnou část lesnatého údolí s výhledem na lucemburské bankovní muzeum, které spíš než muzeum a banku připomíná hrad a také se zde nachází zlatý válečný památník a pár těch lucemburských vlajek. Dá se tam chvilku opět posedět na lavičkách s krásným výhledem. Město za vámi, lesy a "hrad" před vámi.

Když byste se pak vrátili zpátky směrem k Place d´Armes, další zajímavost se nachází na ulici Neuve Rue Philippe II., kde mezi domy ve vzduchu visí 450 barevných houpaček.

 A když půjdete ještě dál, dál za trochu více průmyslovou část, dojdete k velkému parku, který je rozdělen na několik částí, najdete zde spoustu zeleně, květin, fontány, lavičky, obrovské stromy, altán ve stylu pagody obklopen jezírkem. Pokud máte opravdu potřebu přírody a klidu parku, tak si určitě zajděte sem. Nachází se podél Boulevard du Prince Henri. I pokud sebou máte třeba děti, tak v jedné části parku se nachází obrovská pirátská loď. Když jsme tam s Aurou chvilku seděly, jen těžce jsme ovládaly svoje dětské já. My si taky chtěly hrát.





Lucemburk se dá projít za jediný den, my tam byly tři. Druhý den jsme si proto udělaly výlet vlakem do Francie, do městečka Metzu. O tom bude článek samostatně, ale je to opravdu skvělá volba. Vlakem jsme tam za nějakých 45 minut a městečku je krásné a dá se projít za pár hodin. Další volba výletu je město Nancy o kousek dál za Metzem nebo německý Tier. Všude se dá bez problémů dostat vlakem z hlavního nádraží, kde vám anglicky pomůžou s výběrem vlakového spojení.

A tak jsme třetí den už nevěděly co by. Nakonec jsme ale přece jen našli část městečka, která nám unikla. Pořád mluvím o pohledu do údolí, a tak jsme sešli do údolí La Pétrusse. Mezi ty barevné baráčky. Nejprve jsme se ale zašli podívat k viaduktu a vyšli na jedny maličké hradby, které před viaduktem jsou. Poté jsme zašli do středu toho miniměstečka uprostřed města, do Grundu. Je tam tak krásně. Je tam voda, výhled mezi domy z mostů. Ty baráčky jsou kouzelné. Dá se tam udělat moc hezká procházka od viaduktu přes ty baráčky až k nádvoří, které je vidět z vrchu kasemat, nachází se tam kostelík, teče tam řeka. Je to tam jak z pohádky. Postupně se to začne přelévat ve více přírodu a opevnění a je to prostě paráda. Jediné, co není až tak velká paráda, je pak se zase vyškrábat nahoru do města. Po cestě jsme potkaly postarší anglický pár a pán se nám ze srandy ptá, jestli jsme náhodou nenašly výtah. Nenašly bohužel :D




A kdo by chtěl opravdu extrémní pohled na údolí, na druhém konci se nachází obrovská lávka nad údolím, kam vás vyveze výtah (tak přece jen jsme výtah našly :D) My tam nešly, protože to bylo kousíček z ruky a já mám strach z výšek, ale je to taky možnost, jak si okořenit pobyt v Lucemburku.

A tím prakticky naše lucemburské dobrodružství končí. Poslední den jsme se už jen tak poflakovaly, posedávaly v parku a čekaly, až nám pojede autobus Student Agency, který nás zase vezme domů. Měly jsme malou infarktovou situaci, kdy měl autobus půl hodiny zpoždění a nikdo nám nenapsal, že přijedou pozdě. Už v nás hlodal trochu nepokoj, co když vůbec nedojede. Dojel a v klidu jsme se dopravily domů.

A kolik mě tento výlet stál? Neřeknu vám to přesně, ale vešla jsem se pod 5000 CZK. Autobus z Brna se Student Agency stál asi nejvíc, něco málo přes 3000 CZK. Ubytovaly jsme se v hotelu Ibis Budget, Ten mě na osobu vyšel na dvě noci + příjezd v noci a dřívější check-in (takže jsme se tam vlastně vyspaly třikrát, jelikož jsme dojely ve čtyři ráno) na 65 EUR (1700 CZK cca). K tomu doprava na tři dny = každý den 4 Eura + vlak do Metzu 20 Eur. A k tomu nějaké ty potraviny, jídlo v McDonaldu (do restaurací se nám nechtělo), suveníry. Jsem celkem spokojená s cenou. Určitě by to šlo ještě i za levněji. (Malý tip - pokud si chcete koupit flašku s vodou, najděte si nějaký stánek se suveníry, tam 2L stojí to co půl litru v supermarketu a nebo opravdu zkuste sejít z turistické cesty a najít nějaké potraviny mimo hlavní tepnu, hned je vše levnější)

A to by tak asi bylo opravdu vše. Lucemburk je určitě skvělá volba na kratší výlet, cenově dostupná a opravdu krásná. Bylo tam nádherně. Maličké město, které není přeplněno turisty, kolem příroda. Můžete to spojit s tou Francií nebo Německem. Rozhodně doporučuji. Je to taková netradiční volba, která se vyplatí.




5 komentářů:

  1. jeeej v luxembursku som strávila pol roka a tiež sa mi tam veľmi zapáčilo ! :) je to tam také malé a útulné a pekne si celý štát udržiavajú :) pekný report! ak by ťa zaujímalo pozrieť si moje články z Luxemburgu, klikni si na tento odkaz: http://ladyinblacksk.blogspot.sk/search/label/Luxembourg

    LadyinBlack

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. díky :) přesně, malé, útulné :) ... mrknu, díky za odkaz :) tvůj blog vypadá úžasně.

      Vymazat
  2. Krásně zpracovaný článek. Dozvěděla jsem se spoustu informací. :) Lucembursko mě rozhodně zaujalo a v budoucnosti bych se do něj ráda podívala. :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!