pátek 26. února 2016

Spáčka a vřeteno - Neil Gaiman (Recenze + Videorecenze + Ukázka knihy)

Info: Spáčka a vřeteno/The Sleeper and The Spindle, Neil Gaiman, ilustrace - Chris Riddell, Albatros, 2015, 72 stran.

Daleko předaleko existuje hrad, kde už téměř sto let spí zakletá princezna a s ní celé království. Jenomže spací kletba se začíná šířit do okolí a lidé utíkají. Zpráva se donese k několika dobrým a statečným trpaslíkům, kteří to řeknou své královně. Ta se rozhodne se společně s trpaslíky vydat na cestu, aby si zasloužila hrdinské ostruhy. Když potřebuje princezna zachránit, je tu přece královna hrdinka.
Neil Gaiman, autor této povídky, je znám svým darem fantazie a talentem na vytvoření atmosféry, aniž by potřeboval milión slov. V tomto převyprávění klasické pohádky dostál své pověsti. Na 72 stranách přetvořil příběh, který je nám spíše znám jako Šípková Růženka než Spáčka a vřeteno, do příběhu, který je místy až lehce hororový, ale pořád neztrácí své pohádkové kouzlo.

Musíte ale do čtení jít s tím, že to není kniha ale jen povídka, takže si nejspíš budete říkat, kdyby tam rozvedl ještě tohle, prodloužil tamto. A já vás rozhodně pochopím. Když jsem povídku dočetla, hrozně moc jsem si přála, aby to nebyla jen povídka ale kompletní kniha. Bylo by to něco neskutečného. Snad Gaimana jednou napadne napsat něco v tomto duchu s větším počtem stran.
Ale i jen jako povídka je tam pořád dost napětí a nečekaných odhalení. Zároveň je zde kapka humoru a ironických poznámek. A prostě to pohádkové kouzlo kolem příběhu Spáčky a také Královny, která se tady rozhodla zachránit svět, na vás tady číhá v každé slabice. Nenapadá mě jediná výtka. Je to vážně retellingový skvost, který vás zamrazí a zároveň na chvilku vtáhne zpátky do dětství. Ano, divná kombinace, dětství a mrazivost. Ale to je právě um Neila Gaimana. To je právě ta paráda.
Povídka se objevila už ve sbírce povídek Předběžná varování od Neila Gaimana. Tentokrát je tento brilantní příběh světu představen sám za sebe a v ilustrované formě, kde si vyhrál ilustrátor Chris Riddell. Obrázky vyvedené v černobílé barvě se zlatými prvky krásně doplňují příběh. V knize není jediná dvojstrana, kde by nebyla ilustrace, ale určitě se nestane, že byste těch ilustrací měli dost, byli jimi přehlceni. Tím že nejsou barevné, neruší, ale stejně přilákají oko. Chris Riddell se opravdu vyznamenal.
Spáčka a vřeteno je tak skvělý knižní důkaz o talentů těchto dvou pánu. Oba se opravdu činili a vytvořili tak skvělé dílo jak už literární tak umělecké, které rozhodně stojí za přečtení. Pokud jste milovníci netradičních, lehce zvrácených převyprávění klasických pohádek, tak je Spáčka a vřeteno jasná volba.





Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji Albastros Media.
Knihu si můžete koupit zde.

3 komentáře:

  1. Jo, ta knížka je nádherná! :) Mám doma Předběžná varování (mimochodem, doporučuju, všechny povídky super!), kde povídka Spáčka a vřeteno taky je, ale i tak jsem si knihu pořídila kvůli zpracování :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jsem na tom stejně, mám doma Předběžná varování, která je opravdu úžasná sbírka povídek a Spáčka a vřeteno jedna z nejlepších a takhle vyvedená, no musela jsem ji mít doma i takto :D

      Vymazat
  2. Vynikající recenze! :) Netušila jsem, že přepsal Šípkovou růženku a hlavně jsem od Gaimana ještě nic nečetla. Po přečtení Tvé recenze mám ale chuť běžet okamžitě do knihkupectví. Umíš vážně dobře vystihnout to kouzlo, které v sobě kniha evidentně má a já se moc těším, až si od tohoto autora také něco přečtu.

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!