pondělí 2. listopadu 2015

Síla vzdoru - Suzanne Collins (Recenze)

Info: Síla vzdoru/Mockingjay, Hunger Games #03, Suzanne Collins, Fragment, 2013, YA-Dystopie

Katniss, dívka v plamenech, přežila druhou arénu smrti. Peetu ale zajal Kapitol a jejich domov vypálili. Její rodina i Hurikán přežili a teď se všichni museli přesunou do Třináctého kraje, o kterém si ještě nedávno všichni mysleli, že dávno neexistuje.
Tam se ale připravuje odboj, který chce svrhnout Kapitol. Katniss se tak bude muset rozhodnout, co vlastně bude dělat, na čí straně bude stát a přijít na způsob jak zachránit Peetu. Katniss se musí stát symbolem revoluce - reprodrozdem.
Síla vzdoru je poslední díl slavné série Hunger Games, která se z knižních stran dostala i úspěšně do kin. Ale jelikož já jsem spíše na ty psané příběhy, zůstávám u knih. Na Sílu vzdoru jako na vrcholící závěrečný díl jsem se moc těšila a byla jsem vážně zvědavá, jak to nakonec dopadne. Po menším zklamání s druhým dílem, kde se autorka na můj vkus až moc opakovala, jsem tedy knihu otevírala dost obezřetně a začítala se opatrně. Ale jako to s touto sérií je vždycky, co se týče mé osoby, i když třeba nejsem úplně nadšená, stejně mě vtáhne a nepustí až do svého konce. A Síla vzdoru nebyla výjimkou.

Katniss a Peeta jsou rozděleni osudem a ten si s nimi míní ještě hodně ošklivě zahrát. Peetu drží Kapitol, Katniss se vypořádá s novým životem v třináctém kraji, který jaksi není tak neexistující jak dříve vypadal. A válka, která má ukončit odpornou vládu Kapitolu je v plném proudu.
Na jednu stranu to vypadá, že by tento nástin děje mohl slibovat něco hodně dobrého. Boje a akční a nečekané momenty. Ano, pár nečekaných momentů tady bylo. Ale bohužel větší část knihy je jen o tom, jestli je Katniss schopná bojovat a nebo je cvok, který potřebuje radši zašít do svěrací kazajky.
Kdyby se tam občas mezi těmito stavy nic nestalo, tak kniha letí oknem. Naštěstí pro mě a pro čtenáře, autorka přece jen připravila pár překvapení, které za to vážně stály. A když už konečně vypukl poslední boj, hltala jsem stranu za stranou a málem nedýchala. To bylo pořád "Ne! Neumírej! Běž! Sakra, nezastavuj se! Dělej!". Vážně mě to sebralo :D Takže kniha je uložená v knihovně hezky na svém místě a neleží někde pod okny.

Nakonec můžu říct, že se mi kniha vlastně docela líbila. Suzanne Collinspoutavý styl psaní. Takový, který je nenáročný, takže knihu s dnem volna dáte naráz. Zároveň při akčních scénách se na vás vybalí dobrý bojový duch, který vás nepustí. A pokud jste si opravdu postavy oblíbili, tak se o ně vážně budete bát. Tak nějak jsem za ty tři knihy pochopila, že autorka se vážně nebojí lidi zabíjet, knižně myšleno. Takže nikdy nevíte, co přijde. Kdo půjde čichat kytičky zespodu. Jen kdyby jsme se hodnou část knihy nemuseli s Katniss jen tak toulat sem tam a dumat "Jsem blázen? Mám se zabít? Zabijí oni mě, když neposlechnu? Jsem vůbec k ničemu?". To prostě po nějaké chvíli omrzí.
Suma sumárum. Konec nezklamal. Dokonce i překvapil, i když si autorka vzala na pomoc trochu toho klišé na závěr, ale nevadí. Akční scény všechno vynahradily. Já jsem Sílu vzdoru dala za dva večery, kterých rozhodně nelituji. Myslím, že celá série Hunger Games rozhodně stojí za přečtení.
První díl sice následující knihy nepřebily, ale i tak stály za to. Celkově vytvořily zajímavý, netradiční příběh, o tom, když někomu stoupne moc do hlavy a začne pro zábavu posílat děti vraždit se do arény a udělá z toho reality show. Takovéhle téma mohlo dopadnout hodně špatně, ale Suzanne Collins to nakonec zvládla dobře.




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

2 komentáře:

  1. HG jsem cetla a zdalo se mi, ze s kazdym dilem jde uroven dolu... nejvic se mi tedy libil prvni dil ;-) Jinak pekna recenze ;-)
    www.fantasyalatriel.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Už je to nějaký ten pátek co jsem HG četla a tenkrát jsem z toho byla docela dost nadšená... s postupem času a novými knihami už z toho tak nadšená nejsem. Každopádně ten konec BYL klišé, ale vzhledem k okolnostem se to dalo čekat. :)

    Byla jsi úspěšně přidána do seznamu knižních blogerů - http://www.cathychloupkova.cz/2015/12/knizni-blogeri.html . :) Děkuji za vyplnění a případné šíření seznamu dál. :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!