čtvrtek 13. srpna 2015

Holubí Mambo - C.D.Payne (Recenze)

Info: Holubí Mambo/Frisco Pigeon Mambo, C.D. Payne, Jota, 2015, 2. vydání, Humor, 221 str.

Co se asi stane s holuby, kteří nikdy nepoznali nic jiného než vnitřek zavřené klece v laboratoři, kde jen kouřili cigarety a pili alkohol, pokud je záchranná organizace vypustí najednou na svobodu? Hlavně, když tito holubi nevědí, že jsou holubi? A jejich závislost je už pořádně rozjetá?
To se můžete dovědět v této šílené knize z pera C.D. Payna, kterou nazval Holubí Mambo. Americký autor je převážně znám díky své sérii Mládí v hajzlu, kde má hlavní roli pubertální nadržený kluk. Tentokrát ale autor zabrousil do říše zvířat, která ale velice podezřele připodobnil lidem a rozhodl se je dostávat do takových situací a ty popsat tak, že to celé vypadá jako jedna velká parodie na chování lidí. Vše ale s pořádnou dávkou ulítlosti a humoru.

Já jsem měla občas pocit, že si autor během psaní něčeho šlehl. Holubí Mambo, v hlavní roli holubi, už snad nemůže být šílenější. Ale pokud máte vážně rádi takovéto knížky - cvokhausy, tak budete možná spokojení. Pořád ale čekejte spíše odpočinkové čtení, které dáte za dva dny. Ti rychlejší i možná na jeden zátah. Rozhodně na vás ale čeká pořádná dávka vtipu a komických situací. Smála jsem se pořádně a nahlas. A ty kluky holubí jsem si od začátku moc oblíbila. Kdo by to byl řekl, že holubi můžou být tak bezva.
Samozřejmě musíte brát vše s nadsázkou. Tihle holubi mají největší problém, jak sehnat cigaretu, kde sehnat sherry a nějaký ten holubí zob. Aby toho dosáhli, začnou pořádat opravdu neskutečné nálety a akce, které by asi ti skuteční holubi jen stěží prováděli. Později ale budou muset také začíst řešit mnohem závažnější problémy, jako vynucené manželství, osobní identitu, dokonce vlastní pohlaví. Pokud ale zapomenete, jací jsou skuteční holubi a necháte C.D. Payna, ať vám představí ty svoje, možná vás čeká skvělé počtení.
C.D. Payne mě zatím nijak výrazně se svými knihami nezklamal. A rozhodně mě nezklamal s Holubím Mambem. Je to skvělá, oddechová, potrhlá kniha, která se určitě hodí na léto. Strávila jsem s ní pár bezvadných dnů, kdy jsem jen odpočívala a smála se. Co víc si přát?




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete koupit zde.

1 komentář:

  1. Bohuzel me tento autot nelaka. Zkazilo se to pri cteni Nestydatych plavek. Nelibil se mi styl psani. Ale asi zkusim to Mladi v hajzlu:). Tohle je na me moc sileny:D

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!