sobota 20. června 2015

Mrs. Poe - Lyn Cullen (Recenze)

Info: Mrs.Poe, Lyn Cullen, 2015, Metafora, Historický román, 376 str.

1845 -Edgar Allen Poe si právě vydobyl slávu se svojí básní Havran. Místní smetánka ho zbožňuje, ale najde se i spousta odpůrců. Rozhodně svým dílem rozvířil spoustu vášně. Ale nejen to...
Nesmělá básnířka Frances Osgoodová jednoho dne poznává pana Poa. A velmi brzy se mezi nimi začne odehrávat něco velmi silného. Zakázaná láska může být ale nebezpečná. Poe má těžce nemocnou ženu, kterou nemůže opustit. Frances je naopak skutečně opuštěná svým manželem, prostopášným malířem.
Jenomže vlastní city se nedají oklamat. A tak začíná boj o přežití, o přežití jejich lásky ale možná i vlastního života...

Jaké to je milovat tak slavného a tajemného autora? Jaké to je prožívat zakázanou lásku v 19.století? To se můžeme dozvědět v knize Mrs. Poe od Lyn Cullen. A hned vám na začátku na sebe prásknu, že až po dočtení knihy mi došlo, že je o Paní Poeová a ne o Pana Poea. Já si prostě ty Mrs. a Ms a Mr. vždycky pletu. Až ke konci mi to dalo smysl. Heuréka!
Příběh sám o sobě je dost klišoidní, zápletka tisíckrát opsaná. Dva lidé, kteří se do sebe vášnivě zamilují, ale mají závazky jinde. Manželka je lehce vyšinutá, nemocná a manžel ji nemůže opustit a samozřejmě není ochotný se vzdát ani té druhé. A milenka se trápí tím, co cítí. Nepřízeň osudu, atd.,atd. Nebýt toho, že se jedná o dva slavné autory a má to krásnou atmosféru 19.století, asi bych z knihy moc nadšená nebyla. Děj se dal poměrně dost předvídat, až ke konci se staly věci, které jsem nečekala, a které zvedly trochu míru mého nadšení, které nebylo do té doby extra vysoké.
Co se mi ale opravdu líbilo, to byla přítomnost tehdejších slavných autorů a atmosféra, která se kole nich vytvořila. Mihla se tu jména jako Louisa Marie Alcott. Longfellow, Walt Withman a další. Všichni se sházeli na tzv. conversazione, večírcích, kde se sházeli hlavně literáti, ale byli sem zvaní i ti méně slavní či podstatně méně bohatí. Autorka zde dokázala vykreslit prostředí hodné 19.století se všemi předsudky, názory, tajenými pohledy. A samozřejmě nechyběly ty správné šaty a vůbec vše, co dělá 19.století 19.stoletím. Nějaké 21.století vám v té chvíli mohlo být ukradené. A když tam vplul Edgar Allen Poe a vše se stočilo jeho směrem, příběh hned dostal na ještě větší zajímavosti.
Mrs. Poe je to taková spíše oddychovka, které se čte poměrně lehce a rychle. Slabší odvar historických klasik. Dokonce i nějaká ta dávka napětí se zde objeví. Není vše jen o conversazione a zakázané lásce. Nemocná manželka pana Poea tomu občas přidávala až lehkou děsivost. Příběh je navíc vyprávěn v ich-formě samotnou Frances Osgoodovou, takže vše je z jejího pohledu. Mě se její život líbil, takže jsem byla za tento pohled ráda. Pan Poe tady dlouhou dobu vystupuje spíše ve stínu, takže pokud chcete knihu číst jen kvůli němu, asi odejdete s prázdnou.
Tahle kniha u mě sice nevybojovala vrchní příčky v oblíbenosti, ale čtení rozhodně nelituji. Dozvěděla jsem se zase o kousek víc z literárního světa tehdejší doby. A i když příběh je založen pouze na domněnkách, je víceméně vymyšlený, někde ty myšlenky vzniknout musely a rozhodně přišly z tehdejší doby, nejsou to jen nápady autorky. Takže bylo zajímavé dumat, co z toho, co čtu, mohla být pravda.
Pokud jste romantické duše, které rádi fandí milencům, kterým nepřeje osud, mohla by se vám kniha líbit. Já i když nejsem zrovna na takovýto druh knih, pokud se odehrávají v historickém období, bývám většinou spokojená. Navíc tady není nic přeslazené. Tyhle příběhy se prostě do takovéto doby hodí. I když by ději prospělo trochu více originality, nakonec Mrs. Poe není vůbec marné čtení. Takže pokud chcete nějakou nenáročnou knihu z historického období, která připomíná klasické knihy, zkuste Mrs. Poe. Nechte se unést do 19.století a uvidíte, co vám tato návštěva přinese. Já doufám, že příjemné čtení, kterého já se rozhodně dočkala.




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora.
Knihu si můžete koupit zde.


2 komentáře:

  1. O knihe som už počula, zaujala ma ako obálkou tak aj anotáciou a témou. Rada by som si ju prečítala, romantická duša síce nie som, ale históriu môžem, dúfam, že sa ku knihe dostanem :-) Pekná recenzia :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Poeho úplne milujem :) celkom by ma tá knižka zaujímala... btw bodaj by jeho žena nebola šialená keď v čase keď si ju bral mala iba 13 rokov a bola v podstate jeho sesternicou.. :)
    Pozývam ťa na moju dovolenkovú giveaway :)

    LadyinBlack

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!