sobota 9. května 2015

Etta a Otto a Russel a James - Emma Hooper (Recenze)

Info: Etta a Otto a Russel a James, Emma Hooper, 2015, Jota, Román, 328 str.

Ani v 83 letech není pozdě na splnění snů. Etta se rozhodla, že si jeden takový splní. Chce vidět oceán. A tak se jednoho rána sbalí a vyrazí na cestu. Pěšky. 3000 km před sebou, ale koho by to zastavilo. Ettu rozhodně ne.
Doma nechává svého manžela Ottu, kterému nachystala sbírku svých receptů. A tak Otto začíná vařit a vzpomínat.
A soused Russel vzpomíná také. Na minulost, která je kdysi spojila. Před 50 lety.
Etta a Otto a Russel a James už vás musí zaujmout jenom tím názvem. Pak se podíváte na obálku, krásně vyvedenou jako dopisní obálka a nakonec si přečtete anotaci a je rozhodnuto. Tohle musím číst. A děláte dobře, hodně dobře. A jestli se našel ještě někdo, kdo váhá, tak doufám, že ho v následujících odstavcích přesvědčím. Tato kniha s dlouhým názvem totiž stojí za to. Za každou stránku, každé písmenko, každičkou minutku, kterou s příběhem těchto čtyř strávíte. Ale kdo je James, to si budete muset zjistit sami. O důvod víc začít číst.

Říká se, že příběh je magický realismus. Já to tady na sebe prásknu. Neměla jsem tušení, co to je. A nejsem si jistá, jestli to vím i teď. Tak či onak. Jestli všechny knihy magického realismu jsou takovéhle, tak jsem si asi našla nový oblíbený žánr.
Etta a Otto a Russel a James je příběh plný magických momentů a velké dávky vzpomínek. Ale magií nemyslím čáry máry fuk! Spíš taková ta magie okamžiku, atmosféra. Krásnými slovy popsané životy několika lidí. Ale žádné plýtvání. Bez zbytečně dlouhých popisů, ale tak akorát, aby jste se dostali do příběhu i do srdcí míst a postav.
Autorka píše po krátkých úsecích. Na některých stranách je třeba jen pár vět. A pokaždé skáče sem a tam. Z minulosti do přítomnosti, pak zase do minulosti bližší budoucnosti a tak pořád dokola. To by mohlo vyvolat dojem, že se musíte zákonitě ztratit, ale světe div se, já se za celou dobu neztratila snad ani jednou. Krásně se dalo přecházet z času do času, ze vzpomínky do vzpomínky. Od postavy k postavě. Autorka začala vždy tak, že já prostě věděla, kde jsem. A jelikož mám moc ráda spíše psaní po krátkých úsecích, protože u takové knihy vydržím na jeden zátah déle, tak já si to vážně užívala.
Další co Emma Hooper dovedla s touto knihou, je vyvolat tolik otazníků. Prakticky vás donutí si spoustu věcí domyslet. Ale vtip je v tom, že vám to vlastně nevadí. Čtenáři se většinou vztekají, když autoři nechají až moc místa pro jejich vlastní fantazii a myšlenky. Ale tady mi to nějakým podivným zázrakem nevadilo. A ještě jsem moc ráda o příběhu a jeho postavách dumala.
Pokud nejste moc fandové nevysvětlitelných úkazů, propojení duší apod., tak tady možná lehce narazíte. Sice to nezavání duchařinou, to vůbec. Ale je tady pár věcí, které budou asi z toho magického realismu. Věci, které logicky nevysvětlíte. Musíte být ochotni je prostě přijmou, tak jak jsou, stejně jako naše postavy přijímali život, který se jim postavil do cesty. Jde hlavně o pouta, která vytvoří po letech láska a sdílení života. Krásně to ale zapadlo do příběhu. Kde minulost je reálná, zato budoucnost je magická.
Etta a Otto a Russel a James je prostě naprosto nádherný příběh, který oplývá lidskostí, láskou, přátelstvím, smutkem i zábavou. Vše napsáno poutavými větami Emmy Hooper, která dokázala, že psát umí a jak! Chytila mě na prvním řádku a nepustila do konce ani na chviličku. Opravdu mi bylo líto, že už musím Ettu a její přátelé po poslední straně opustit. Klidně bych s ní dál putovala a zjišťovala další a další věci z jejich minulosti. Myslím, že tohle je rozhodně kniha, ke které se budu moc ráda vracet.
A jedno poslední upozornění, nečekejte nic ve stylu Stoletého staříka, jen proto, že hlavní hrdinka má tolik let. Když už byste chtěli přirovnání, tak spíš něco jako Muž jménem Ove, ale bez těch záchvatů smíchu. Emma Hooper se nesnaží rozesmát, snaží se ve vás něco probudit. Nemáte brečet smíchy, máte přemýšlet. Nad životem, nad pocity, nad sny, nad minulostí i budoucností. Člověk se totiž nestačí divit během čtení, co jedno malé rozhodnutí, jako že si ráno obujete ty nejlepší boty a pešky se vydáte k oceánu, dovede odstartovat. Jak se vám může změnit život.
Takže pokud máte rádi příběhy netradičních lidí, těch, kteří se prostě pro něco rozhodli a jdou si za tím, i když je jím 83, zajímá vás doba před 50 lety a jste ochotni přijmout trošku magie života, jděte do toho! A neváhejte ani vteřinku! 



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete koupit zde.

2 komentáře:

  1. Knihu jsem si chtěla objednat k recenzi, ale asi od toho nápadu upustím, asi to nebude nic pro mě :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám také tušenie, že magický realismus bude nový populárny žáner. V poslednej dobe registrujem stále viac a viac takých kníh (a sama som jednej pred pár dňami podľahla - Literární spolek Laury Sněžné). Ale to je len a len dobre. Díky za tip na knihu, veľmi ma vďaka tvojej recenzii zaujala :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!