sobota 18. dubna 2015

Hurvínkova cesta do Tramtárie - Denisa Kirschnerová (Recenze)

Info: Hurvínkova cesta do Tramtárie, Denisa Kirschnerová, Martin Klásek, Foto: Jíří Vyskočil, Fragment, 2011/2015, Dětská literatura 5+, 48 str.

Kdo by neznal Hurvínka. A ten se tentokrát nastydl, a když mu Mánička přišla přečíst pohádku, dostali se najednou do země žíznivých květin, kde vládne protivná princezna Gerbera.
Než se ti dva stačí vůbec rozkoukat, Žeryček je uvězněn a Hurvínkovi a Máničce nezbývá než se vydat na cestu, aby přinesli to, co si princezna vyžádala. Jak to jen dopadne? Splní úkol včas? A kam všude se dostanou?
Co dodat? Hurvínka známe všichni z našich dětských let, z televize, z divadla,... A tentokrát ho tu máme knižně v příběhu Hurvínkova cesta do Tramtárie. A i když je Hurvínek primárně pro malé děti, tak myslím, že i my velcí se můžeme na příběhu pobavit.

Ten je velice jednoduchý, tak akorát pro maličké děti, obsahuje spoustu zábavy i poučení. Děti se dozví i různé věci o přírodě, jako jak vzniká déšť, apod. Myslím, že děti se rozhodně nudit nebudou. Pro nás dospělé je to hezké zavzpomínání na staré dobré časy, kdy jsme trajdali na tříkolce po okolí a cucali lízátko.
Hurvínek a Mánička se do toho zase zapletou a budou muset ujít kus cesty a odhalit spoustu věcí, aby dali všechno v této podivné zemi do pořádku a Žeryček byl navrácen celý. Příběh je vystavěn na způsobu - já ti dám tohle, když ty seženeš tamto, až se z toho nabalí pořádná vlna požadavků. Není to žádná velká inovace. Staré, dobré schéma pro pohádky pro ty nejmenší. Ale Hurvínek a Mánička jsou prostě tak slavní, že už jenom jejich přítomnost příběhu dodá na výjimečnosti.

Kniha je psaná velkými písmeny a je velká a tenká. Ta velikost napomáhá fotografiím, které se v knize nacházejí. Jedná se o fotky z divadelního představení této pohádky. Takže to pro děti není jen čtení ale částečně i vizuální představení. Je tedy vhodná i pro děti, které zatím nemají ani páru, kdo je Hurvínek. Pokud takové dítko máte doma, honem to napravte. A můžete rovnou zkusit tuto cestu až do Tramtárie.
Slibuje zábavu a určitě zajímavé sny pro ty malé, pokud ji budete číst před spaním. Jen aby vás potom v noci nebudili, že máte jít zalít kytičky, protože mají žízeň.



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!