sobota 14. března 2015

Zulu - Caryl Férey (Recenze)

Info: Zulu, Caryl Férey, 2014, Host, Detektivní román, 424 str.

Ali Neuman patří mezi hrstku černých obyvatel Kapského města, kteří zastávají vysoké posty. Je šéfem kriminální policie. Na příslušníka černošského kmene Zulu je to opravdu výkon. Protože i když apartheid už dávno skončil, názory na tuto část obyvatel jsou pořád nevalné. Nenávist pořád existuje.
Jednoho dne je nalezena zmasakrovaná mrtvola bělošské dívky, která před smrtí užila podivnou neznámou drogu. Vyšetřování ale zavede Neumana a jeho kolegy do míst, kde možná existují nádherné písečné pláže, ale ty nejspíš brzo potřísní krev. A Neumanovi nezbude nic jiného než začít bojovat.
Co začne jednou mrtvou dívkou, by mohlo skončit v neskutečných rozměrech. Drogy, AIDS, apartheid, chudoba, politika...Kapské město zahalila temnota.

Caryl Férey je francouzský spisovatel, který si rád vybírá netradiční místa dějišť svých románů. Z Nového Zélandu až do Jihoafrické republiky. U nás je autor bohužel zatím poměrně neznámý, Zulu by ale tento fakt mohl významně změnit.
Hrdinou tohoto románu by jednoznačně mohl být Ali Neuman. Muž, který si v dětství vytrpěl hodně, viděl krutě zemřít svého otce a bratra, jediná matka zůstala ušetřena. Černoši to tehdy měli hodně těžké a situace se ani po letech nezměnila. A šetřit případy ve městě, kde chudoba a kriminalita dosáhla závratných výšek, je hodně těžká práce, kterou si v mnoha případech možná vezme i hodně osobně. Sirotci, znásilňované ženy, krvelačné vraždy, to je denní chleba Kapského města.
Ali Neuman tu tedy zastává důležitou postavu, ale čím dál se v příběhu dostáváte, tím více vám musí být patrné, že hlavními hrdiny, hlavními postavami, jsou určitým způsobem všichni, i samotná historie tu dostává pevné místo. Aliho parťáci, lidé, kteří se postupně dostávají do vyšetřování, všichni mají svůj příběh a můžu vás ujistit, že tady příběhy se šťastným koncem neexistují. Celkově tak všichni vytvářejí neskutečnou atmosféru drsného města, drsného života.
Někdy jsem měla pocit, že samotné vyšetřování vraždy, je tady jakoby jen na okraj. Taková ta linka ve stylu, aby se neřeklo. Přišlo mi, že hlavní záměr je vykreslit jakým způsobem tam lidé žijí. Někteří měli více či méně problémy, které by mohl být kterýkoliv evropan, ale většina na sobě nesla značku afrického příběhu. Často mi ze všech těch událostí a příběhů běhal mráz po zádech. A když k tomu pak autor znovu napojil vyšetřovací linku, tak vám slabým povahám, kterým vadí krev a rozsekaná těla, rovnou říkám, dejte od knihy ruce pryč. Kdo se v těchto věcech ale vyžívá, tak honem sem!
Zulu hraje na psychiku, spřátelí vás s postavami a když to nejméně čekáte, stane se něco děsivého, otřesného. Je to taková podstatně drsnější severská krimi, jen se to děje v Africe. Stejně jako severští autoři s oblibou popisují psychiku svých postav, stejně tak Caryl Férey očividně rád dělá to samé svým africkým hrdinům, jenomže na rozdíl od severských zemí, Afrika mu nabízí mnohem krvelačnější a špinavější prostředí, s kterým se musejí postavy vypořádat. Kde na severu mají nádherný bílý sníh, v Africe mají pustou poušť. A to se pořádně na příběhu odráží.
Tohle je prostě příběh o té ošklivé části Afriky, zapomeňte na krásná safari a okouzlující bojovníky, kteří se vám přijdou ukázat v jejich tradičních oděvech a ještě vám v hotelové hale zatancují. Protože se Zulu se otřesete až do morku kostí, pořádně se zašpiníte, poznávací znamení - červená barva.
Pro mě jako milovnici Afriky bylo opravdu zajímavé se Zuluem pročíst až na konec. Dozvěděla jsem se spoustu informací, historických, politických, o místních kmenech a tvrdém životě tam. Caryl Férey nás taky zatáhne do sítě drogových gangů a dalších "odděleních" kapského podsvětí. Jako čtenář jsem si knihu opravdu užila, i když jsem se občas ztrácela ve všech těch informacích, i vyšetřování mě uspokojilo. Jako člověk jsem ale dost trpěla. Je to vážně hodně drsný příběh. Ale někdy není na škodu přečíst si něco tak otřesného. Hned si pak budete více vážit toho, že máte střechu nad hlavou a co jíst. Za to autorovi děkuji.
Vytvořil drsnou atmosféru, ale nikdy neupadl do béčkového krváku. Zachoval si úroveň kvalitního spisovatele. Takže pokud máte rádi drsné příběhy, severské krimi, Afriku a thrillery, rádi objevujete nové kultury, tak je potom Zulu to pravé pro vás. Za mě rozhodně ano.


Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Host
Knihu si můžete koupit zde.





2 komentáře:

  1. O knize jsem jako velký čtenář krimi uvažovala, ale nějak jsem na ni zapomněla. Přecejen nejsem si jistá, zda by mě vůbec bavila a přečíst skoro 450 stránek knihy, která mě nebaví, by ve mě nechalo asi ne zrovna pozitivní otisk.
    Každopádně miluji drsné příběhy z prostředí Švědska a řekla bych, že v tom až tak velký rozdíl nebude. :D Hezky napsané! Možná jsi mě přesvědčila.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) ... To mě těší :) Já osobně mám krimi právě taky moc ráda a hlavně to severské, číst něco na podobný způsob (ale opravdu o hodně drsnější :D) ale v Africe bylo vážně zajímavé. Stálo to za to.

      Vymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!