úterý 24. února 2015

Dalajlamova kočka a umění příst - David Michie (Recenze)

Info: Dalajlamova kočka a umění příst/The Dalai Lama´s Cat and the Art of Purring, David  Michie, 2014, Synergie, Román - Buddhimus, 253 str.

Jeho Svatost Dalajlama odjíždí na dlouhou cestu a svoji kočku Jesku musí zanechat doma. Ale dává jí jeden úkol. Během jeho nepřítomnosti musí Jeska odhalit pravou příčinu štěstí. To zavede kočičku do nečekaných dobrodružství, které jí i jejím přátelům přinesou nečekané životní lekce.
Ve volném pokračování prvního románu Dalajlamova kočka (recenze) se opět vydáme s touto Dalajlamovou kamarádkou do všemožných zákoutí Dharamsaly. Znovu se setkáme s obyvateli města, kteří už minule získali místo v Jesčině srdci, jako třeba Serena a Sam z Himalájské literární kavárny nebo Tenzin a Čogjal, nejbližší pracovníci samotného Dalajlami. Ale také potkáme nové postavy, které se nechají unést nádechem buddhismu a jógy a tak se jejich cesty zkříží s tou Jesčinou.

Stejně jako první román, je i tento příběh tak nádherně napsaný, že vás vezme za srdce, v mnohém nenásilně poradí, odhalí spoustu pravd, které máme rovnou před očima, ale prostě je nevidíme. Jeska nám opět připravuje spoustu životních lekcí, jenom tentokrát téměř vůbec nepřijdou z moudrosti Dalajlami ale z myslí a srdcí lidí stejně významných na duši.
Příběh je zde skutečně více příběhem. Na rozdíl od prvního dílu, kde nějaký dějový pokrok byl jen minimální nebo skákal hodně v čase, tady se jedná o období kolem jednoho měsíce a je zde velký vývoj v ději, dokonce i nějaké ty nečekané zvraty. Všechno sice obsahuje nějaké poučení, na které Jeska připadne, ale opravdu, pokud vám v prvním románu chyběl děj, tady ho máte a je opravdu zajímavý.
A obsahuje velkou porci zamyšlení a různou škálu emocí. Radost, láska, smutek, vztek. A k tomu Jeska a její kočíčí povaha, jak nám celý příběh zprostředkuje z jejího vlastního pohledu a to vážně stojí za to. Opět nás čtenáře velmi pobaví.
Co se týče buddhismu jako takového, tentokrát je ho tu o hodně méně, mniši tu pořád jsou a občas nám nějakou tu lekci udělí, ale v tomto románu je příběh mnohem více lidský/kočičí. Názory a postřehy přicházejí od různých lidí, kteří mnohdy přímo s buddhismem nemají nic společného. Takže tahle kniha je dobrá i pro ty, co jsou buď úplný laici a nebo je buddhismus až tak nebere, ale mají rádi takovou tu lidskou filozofii.
Já osobně jsem zde opět našla spoustu myšlenek, které mě prostě dostaly. Opět jsem žasla a kochala se a nechávala se bavit Jesčiním vyprávěním. Tahle kočička patří mezi moje nejoblíbenější čtyřnohé vypravěče.
Zkrátka a jednoduše Jeska i David Michie zase zabodovali. Dalajlamova kočka a umění příst je úžasná kniha, kterou by si stejně jako první román měl přečíst každý povinně. Život se vám může opravdu nenásilnou formou změnit k lepšímu a třeba s Jeskou skutečně najdete pravou příčinu štěstí.
Pokud nemáte rádi moderní knihy o osobním rozvoji, ale přece jen si chcete svoje působení zde na Zemi vylepšit a milujete kočky, tak Dalajlamova kočka a umění příst by vám mohlo pomoci.



Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji KNIHCENTRUM.CZ
Knihu si můžete koupit zde.


1 komentář:

  1. To oko tej mačky je hrozne dokonalé :3 :D O knihe som ešte nepočula, ale zatiaľ ani neplánujem si ju prečítať a myslím, že tak skoro ani nebudem plánovať. Pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!