sobota 17. ledna 2015

Knižní Top 10 za rok 2014


Tak aby těch článků o top knížkách 2014 náhodou nebylo málo, tak i já tu pro vás můj výběr nejlepších knih, které se mi loni dostaly do rukou. Nebude se jednat o knihy pouze vydané 2014, ale výběr bude ze všech ročníků, které jsem během 2014 přečetla. Prostě co bylo nej, to tady bude. Tak jdeme na to.

John na konči umře - David Wong
Naprostá šílenost, která vás zaručeně pobaví. Drogy, díky kterým uvidíte takové ohavnosti, co kolem nás žijí, že se nebudete stačit divit. Hlavní hrdinové jsou svým vlastní způsobem různě ulítlí, je tady jeden netradiční pejsek a příšery, kam se pohnete. Ironický humor je tady samozřejmostí. Vážně to stojí za to.
RECENZE


The Rule of Three - Eric Walters
Prozatím pouze v angličtině. Je to ale neskutečně poutavé čtení. Apokalypsa od prvního momentu, kdy se všechno začne hroutit. Ale nejde o žádný klasický postapokalyptický zaláskovaný YA svět.
Představte si, že nejede proud, vůbec nikde. Dokonce vám nebude ani fungovat auto. Díky The Rule of Three si to představíte do nejlepší detailů, co takový výpadek elektřiny vlastně znamená, když se to do pár dní nespraví. Příběh mě chytil a nepustil a sledovat jak se pomalu společnost rozpadá, bylo dost znepokojující.
                    RECENZE

Lost Lake - Sarah Addison Allen
Anglický chick-lit, můj úplně první a byl tak úžasně lidský a duši hladící, že jsem se nestačila divit, co z toho vlastně vylezlo. Žádné vzdychání, žádné slaďárny. Naopak nádherný příběh o lidech, co ztratili sami sebe a snaží se zase najít. Na místě, které dávno ztratilo svoje kouzlo a obyvatelé se ho snaží zachránit. Jedno takové skutečné Lost Lake bych brala taky.
RECENZE


Muž jménem Ove - Frdrik Backman
Že ještě neznáte Oveho? Tak to rychle napravte. Obrovský mrzout, který zůstal sám, jednoho dne se mu k prahu přitoulá pouliční kocour a záhy mu na dveře zabuší neodbytná sousedka a vše je jinak. Humorný, duši hladící příběh, který by si měl každý přečíst. Ove je opravdu neskutečný člověk a jeho příběh rovněž.
RECENZE


Hledání Aljašky - John Green
Slavný John Green a Hledání Aljašky, oba opěvovaní, oba nenávidění. Já patřím do první skupiny a Aljašku rozhodně doporučuji. První půlka je neskutečně zábavná, druhá velice dojemná a pokud vám sedne příběh, možná zde při vašem osobním hledání hodně najdete.
RECENZE



Pouta - James Hankins
Naprosto úžasná akční honička. Užívala jsem si každé slovo, každou stránku a hltala a hltala, až byl konec. Dokonce jsem si pro jednou i přála, aby z tohoto vznikl film. James Henkins to vážně umí. Bylo to i humorné, i napínavé, dech beroucí, smutné. A všechno dohromady skvěle fungovalo. Tento thriller s příměsí mafie je skvost.
RECENZE


Stallo - Stefan Spjut
Vynikající thriller, který do sebe míchá zločiny a severskou mytologii. Je to sice pořádná bichle, ale jakmile se začtete, bude vám to jedno. Je to velice tajemné, napínavé čtení. Zajímavý mix, který si rozhodně zaslouží pozornost.
RECENZE



Dalajlamova kočka - David Michie
A teď trochu odjinud. Přesuňme se do Tibetu za samotným Dalajlamou a jeho kočičkou. Je-libo trocha životní změny? Tahle kočička, vám přednese svůj příběh a vše, co pochytila od mnichů, se kterými žije. Milovníci koček, povinně!
RECENZE



Paní Hemingwayová - Naomi Wood
Někdy není naškodu přečíst si nějaký ten životopis. Tento vám románovým způsobem představí všechny čtyři ženy slavného spisovatele Ernesta Hemingwaye, a jaké bylo soužití s tímto velikánem. Naomi Wood velice poutavě sepsala čtyři velké lásky. Nemohla jsem se odtrhnout. Není to nic přeslazeného, právě naopak, je to velice reálné a je zajímavé sledovat, jak se u vás mění preference a sympatie, co se týče těchto čtyř manželek a také sympatie k samotném Ernestovi.
RECENZE

Vzpomínky na jedno dobrodružství - Robert Fulghum
Nechcete si vyrazit do Argentiny zatančit se tango? Tady máte možnost. Fulghum to zase jednou dokázal a popsal zážitky z pobytu v Argentině a jak se chtěl na stará kolena naučit tango. Krásný, milý a zábavný příběh, kde se mnohé dozvíte. Opět platí, že jsem se prostě nedokázala odtrhnout. Tentokrát nejde o oddělené povídky ale ucelený děj, který se dělí na malé příběhy a zážitky. Tady mě Fulghum prostě dostal. Pro latinofila také povinnost!
RECENZE

A co jen tak mezi řečí ještě stálo za to?
Celá série s Game (R 1, 2, 3)
Série Percy Jackson (R 1, 2)
Série Hon (R 1, 2)
Zločin I. (R)
Série Dorothy Must Die (R 0.5, 1)
Případ Neruda (R)
Hříchy Havany (R)
Poslední Aristrokratka
A určitě by se toho našlo více. Tady je kompletní seznam, toho co jsem přečetla za 2014.

A jaké jsou vaše objevené poklady za minulý rok?

1 komentář:

  1. Určitě si něco z toho přečtu :-)
    Zvu vás všechny na mou Giveaway o voňavé ceny :-)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!