neděle 14. září 2014

Mladík v exilu - C.D. Payne (Recenze)

Info: Mladík v exilu / Youth in Exile, C.D. Payne, Mládí v hajzlu #3, 1995, 2005, Jota, Humor, Deník, 214 str.

Nick se po všech svých eskapádách dostal do kompletního exilu - vyhnanství. Provalilo se vše, co se provalit mohlo a Nick tak musí utéct a všem nabulíkuje, že odjel do Indie.
Namísto toho utíká k sestře a pak zpátky, tam odkud přišel, protože jeho láska Sheeni je zpět a on se jí nehodlá vzdát.
V přestrojení se tak dostává do školy a začíná žít dvojí život. Jak tohle jen dopadne?...
Poslední díl série Mládí v hajzlu - Deník Nicka Twispa je opět šílená jízda s tímto pubertální mladíkem, který, jak už to vypadá, neumí nic jiného, než vymyslet "brilantní" nápady, které jaksi ale ne vždy dopadnou podle jeho představ. Jediné, co chce, je vyvléknout se z okovů svých rodičů a získat úžasné mládí plné peněz a pohody.

Tentokrát k tomu využije jednu lest za druhou, kterou zamotá hlavu mnohým. Vymyslel si totiž Carlottu.
Jak to s ní myslím, nechám na vás, aby jste si přečetli, ale myslím, že vám to brzo dojde. A Carlotta je prostě bomba. Díky ní jsem se prořehtala celým dílem. A vážně jsem Nickovi fandila, aby se mu konečně dostalo vysněného života.
Jako vždy zde nechybí spousta nadržených myšlenek, vtipných hlášek a originálních nápadů. C.D. Payne to prostě umí roztočit a Nick je mu skvělým partnerem.
Sice u mě ani tento poslední díl nedosáhl kvalit toho prvního. Ale byla to taková šílenost, že jsem se rozhodla nad ničím nehloubat a prostě si to užít. A dopadlo to dobře.
Deníky Nicka Twispa jsou úžasný nápad jako dárek pro patnáctileté kluky. Ale věřím, že ani starší člověk, po případě dívka, tímto nepohrdne, pokud se v tom nerozhodne hledat hluboké myšlenky. Rychle by totiž pochopil svůj omyl a mohl by knihu zahodit, což by byla škoda. Ale pokud si chcete zavzpomínat na svoje vlastní puberťácké období a pobavit se, určitě zkuste tuto sérii. Tady jsou recenze na předešlé díly - Mladík v odboji a Mladík v okovech.
Deníky navíc určitým způsobem dále pokračují. U nás se vedou dále jako Mladí v hajzlu. V originále je to Revolting Youth: The Further Journals of Nick Twisp. Což je pro mě dobrá zpráva, protože já toho kluka mám prostě ráda :D. A tak tím pádem Mladík v exilu není úplně poslední díl.
Jupí jou! Takže chcete srandu, pubertu a šílenost v jednom? Ještě ve formě deníku, což slibuje hezké zpovědi v upřímné ich-formě? Pak rozhodně dejte šanci Nicku Twispovi a jeho deníkům.




1 komentář:

  1. Tuhle knihu a celou sérii jsem četla....no už je to pěkných pár let zpět a vím, že mě to bavilo a smála jsem se o sto šest, i když to někdy bylo ujetý až moc :D Každopádně když budu mít někdy čas, tak s e k sérii ráda vrátím, abych si ověřila, jestli si své pocity pamatuji dobře :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!