pátek 5. září 2014

All My Friends Are Dead, All My Friends Are Still Dead, Knife is for Knifeball... Dětské knihy? Toť otázka!


Jednoho krásné dne se dva mladí poťouchlí človíčci rozhodli napsat knihu pro děti. A nazvali ji Všichni moji přátelé jsou mrtví. Co si z toho vezmeme? Že jsou možná ještě střelenější, než by člověk věřil, a že jim někdo špatně vyložil pojem dětská kniha.
Pro nás dospělé je to ale výhra! Co by mohlo být lepší než dětská kniha pro dospělé? A Avery Monsen a Jory John jich vydali hned několik. Takže si zocelte bránice, protože to s vámi jinak nedopadne dobře!


Ano, ano, ano! All My Friends Are Dead je ilustrovaná kniha, která nás má naučit životním hodnotám a to prostřednictvím lehce morbidních pochopení, které začínají již v pravěku, kdy si poslední dinosaurus uvědomil, že všichni jeho přátelé jsou mrtví.

A v tomto duchu můžete pokračovat na dalších 96 stranách. Knížka je to totiž kraťoučká a nejspíš vám nezabere déle než pět minut. A ještě se třeba naučíte nová slova anglicky. A kdyby vám to náhodou nestačilo, můžete vesele pokračovat v druhé knize nazvané All My Friends Are Still Dead - Všichni moji přátelé jsou pořád mrtví.

O ironii a černý humor tady prostě není nouze. Tihle dva chlapíci se prostě rozhodli uchopit svět a ukázat nám ho takový jaký je. A jakým způsobem! Ne nadarmo se říká, že kdo se umí smát sám sobě, se má dobře. Avery a Jory se vysmívají dnešnímu světu, ukazují nám jeho absurditu v mnoha věcech a nakonec nás možná přece jen něco naučí.


A aby toho učení nebylo málo. Co se znova naučit abecedu? V knížce K is for Knifeball: An Alphabet of Terrible Advice nás to hezky naučí od A do Z. Upřímně, kdyby mně takhle kdysi v dětství učili abecedu, možná bych se ji naučila mnohem rychleji. Jejich příklady totiž nemají chybu. Jenom nevím, co by ze mně nakonec vyrostlo.


Ani tady totiž nechybí spousta humoru, hlavně toho černého a spousta ironie a absurdity. Nápady a rady, u kterých se neudržíte. Tahle kniha mě normálně během jejího čtení začala kazit! Pořád jsem měla nutkání jít něco z těchto nápadů provést. A tak aby ze mně nebyl malý "parchantík"!, tak jsem si knihu dala hezky ještě jednou, pro jistotu.


Stejně jako předešlé knihy je i tato poměrně kraťoučká. Přelouskáte ji za pár minut a dozvíte se takových věcí! A vaše angličtina se taky určitě obohatí na zajímavých slovíčkách.

Takže ať už si vyberete jednu, druhou nebo třetí, vězte, že se budete nehorázně bavit. Ale pozor, autoři na sebe neberou žádnou odpovědnost za vzniklé škody!

7 komentářů:

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!