pondělí 21. července 2014

Dorothy Must Die - Danielle Paige (Recenze)

Info: Dorothy Must Die, Danielle Paige, Dorothy Must Die #1, HarperCollins, 2014, Fantasy, Rettelings (Převyprávění), 464 str.

"Moje jméno je Amy Gumm ... a jsem ta druhá dívka z Kansasu."
Amy je středoškolská dívka, velký outsider, s neschopnou matkou a žije v karavanu. Když je po jednom incidentu vyloučena ze školy a zůstane sama doma, na Kansas se přižene tornádo.
To zachytí i její přívěs a když se Amy konečně dostane na zem, zjistí, že je od domova mnohem dál, než by si vůbec dovedla představit.
Když si všimne cesty ze žlutých cihel, začne uvažovat, že knížka o Čaroději ze země Oz možná nebyla jen smyšleným příběhem. Amy je skutečně v zemi Oz.
"Co se stalo? Dorotka."
Jenomže celé okolí vypadá mnohem jinak, zpustle, poničeně. Oz už není tím co býval. A aniž by Amy chtěla, dostane do rukou úkol a je na něj patřičně vycvičená zlými čarodějnicemi. Jenomže v zemi Oz už dávno neexistuje hranice mezi dobrem a zlem.
"Povolal mě Revolucionářský řád Zlomyslných. Vycvičili mě, abych bojovala. Mám určenou misi. Zabít Dorotku."
Dorotka musí zemřít je zatím nepřeložená anglická kniha z pera Danielle Paige, která se rozhodla přeměnit vše, co jsme doposud o zemi Oz a Dorotce věděli. Jedná se o první díl trilogie, kde Dorotka je zlá, Dorotka je krutá a tentokrát nosí červené střevíce.

Co se stalo Dorotce, si můžete přečíst v No Place Like Oz (Recenze), která předchází Dorothy Must Die jako taková kratší úvodní novela. Ale není to úplně nutné k pochopení Dorothy Must Die. Pokud se do No Place Like Oz nepustíte, aspoň bude tento první díl obestřen více tajemnem. Rozhodně vám to bude v hlavě víc šrotovat.
Amy totiž neví, co se vlastně zemi Oz stalo. Ví jen, že za to může Dorotčina krutovláda. Všechnu to nespravedlnost a zlobu vidí kolem sebe a čím víc je vtahována do tohoto boje, tím víc chce této zemi pomoci. Domů ji nic netáhne a tak se rozhodne stát se bojovnicí a zabít Dorotku.
Magie nemůže existovat bez dobra.
Dobro nemůže existovat bez zla
a Oz nemůžu existovat bez magie.
Že to zní šíleně? Dorotka? Zabít? Umřít? Krutovláda? O to je to zajímavější. Klasické pohádky máme všichni rádi, nebo aspoň jako děti jsme měli. Já milovala film Čaroděj ze země Oz, přála jsem si být Dorotkou, mít za kamaráda Plecháče, Lva a Strašáka. Mít ty kouzelné střevíce.
A číst teď o tom, jak se Dorotka proměnila na hlavní záporačku, to je opravdu ohromný obrat, který mě prostě baví. V dětství chceme to hezké, když vyrosteme, čteme thrillery, koukáme na akční filmy a kouzlo pohádek nás často nechává chladnými. Tak proč radši trochu nepředělat pohádku? Konec konců takové pohádky bratří Grimmů taky nebyli zrovna mírumilovné.
Číst o zlé Dorotce, vytvořit si novou hrdinku v podobě Amy, vrátit se zase jednou do země Oz, to je prostě paráda. Danielle Paige měla skvělý nápad, který funguje. Je to pořád kouzelné, ale nemá to dětskou naivitu.
Sice má kniha i nálepku YA, ale můžu vás ujistit, že tady žádné uvzdychané scény nezažijete, teda skoro. Typické prvky YA v knize zabírají tak 5% a to psané nenásilně, bez růžové omáčky.
Naopak Dorothy Must Die je někdy až nechutná, je děsivá, ironická...občas i humorně kousavá. Jedná se o zajímavý kontrast s barevnou představou země Oz, jakou jsme si odnesli z dětství z původního příběhu.
Amy nám vše vypráví z vlastního pohledu a byť je to věkově puberťačka, je prostě skvělá hrdinka, která nepotřebuje zachraňovat, ale nepřestává být lidská a má své slabosti i přednosti. Není to žádná superwoman, naopak dívka z masa a kostí, která to nebude mít vůbec lehké.
Dorothy must die je výborný první díl této sérii o zlé Dorotce. Já jsem se nestačila nudit ani divit, smála jsem se, pomalu i brečela, občas jsem měla chuť hodit šavli nebo mi běhal mráz po zádech. Je tady toho opravdu hodně a dohromady to funguje na výbornou. Nemůžu se dočkat dalšího dílu. A vážně si přeji, aby někoho napadlo tuto sérii vydat i u nás, protože si to rozhodně zaslouží.




4 komentáře:

  1. Juch! Konečně někdo tuhle knížku zrecenzoval! Zaujala mě prakticky hned, co jsem se dozvěděla, že vyšla, ale pořád jsem si nebyla jistá, jestli to stojí za to. Ale teď už vím, že si ji určitě přečtu! :) Dík!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) Já děkuji za přečtení. Vážně za to kniha stojí :) Doufám, že se ti taky bude líbit.

      Vymazat
  2. Určite si ju idem prečítať hned ma zaujala... :))) pekný blog

    www.allmoblog.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, teď jsi mě nalákala, pokud jí nedostanu k narozeninám, tak si jí rozhodně koupím. :) Předtím jsem se právě bála toho, že je to jako YA. :D

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!