čtvrtek 5. června 2014

Podezřelý - Robert Crais (Recenze)

Info: Podezřelý/Suspect, Robert Crais, Metafora, 2014, Detektivka, 328 str.

Jedné osudové noci se policista Scott James a jeho parťačka Stephanie dostanou na zdánlivě osamělé noční křižovatce pod smrtelnou palbu. Pro dva civilisty a Stephanie je to jejich poslední noc v životě. Scott závažné postřelení přežije, ale jen těžko se dál vypořádává s výčitky a chutí po pomstě. Jak je vidět, nebyl zraněn jen na těle, ale hlavně na duši. A po krvelačných zabijácích není jediná stopa.
Scott se ale ani po dlouhých měsících nevzdává naděje na spravedlnost, a když mu osud přihraje do cesty vojenského psa ve výslužbě, fenku německého ovčáka Maggie, všechno se začne měnit.
Maggie, podobně jako Scott, byla postřelena v Afghánistánu při snaze ochránit svého lidského parťáka, který na místě zemřel. A velmi tak trpí jeho ztrátou.
Vyšetření záhadného případu tak svede dohromady dvě zraněné duše, které si vzájemně dají šanci. A možná konečně najdu životní klid a radost.

Robert Crais, americký detektivní spisovatel, vytvořil příběh o spojení mezi člověkem a psem. Příběh, kde naděje umírá poslední a kde důvěra je základním kamenem. Podezřelý je detektivka odehrávající se v rušném Los Angeles, kde vládnou drogový dealeři a místní gangy. A zdejší policie má pořád něco na práci. Teď musí vyřešit záhodnou vraždu dvou boháčů a jedné policistky.
Scott James rozhodně není duchem pejskař. Když se zotavil ze svých zranění, dostal se do policejní jednotky psovodů K-9, kam ho prakticky vecpali, jen aby dal konečně pokoj. Protože do invalidního důchodu odmítl jít. Scott se ani po několika měsících ale úplně nevypořádal s tím, co se té noci stalo. Jednoho dne ale potká Maggie, která mu připomene spoustu věcí a rozhodne se to s ní zkusit.
Maggie je dokonale vycvičený vojenský německý ovčák. V Afghánistánu přišla o svého parťáka, který pro ní znamenal celý svět a jen těžko se s tím vyrovnává, proto je ve výslužbě. Náhodou se ale dostane do kotců K-9 a tam narazí na Scotta, který se jí brzo začne velice líbit.
Společně tak tito dva znovu nacházejí sama sebe a vzájemně si hojí rány, které jsou pořád velice hluboké. Je zde nádherně popsáno, jak může být pes věrný a jak ho může jeho pán dokázat milovat. Jak se postupně takový vztah utváří. O to je to zajímavější, když oba jsou nervově dosti vyplašení okolním světem. Bylo úžasné tu jejich vzájemnou proměnu sledovat. Některé věci mě dokonce dojaly.
Příběh je vytvářen z několika úhlů pohledu, přičemž ten hlavní patří Scottovi, ale psáno je to ve třetí osobě. A to u všech. Další tu totiž máme pohled samotné Maggie. Za to jsem byla moc ráda. Bylo zajímavé vidět druhou stranu mince této dvojky. A také se tu najde pár kratších pohledů od Scottových kolegů. Tak je příběh zachycen ze všech stran a představuje tudíž komplexní pohled do každého zákoutí.
Vedle hojení ran Maggie a Scotta, je tu taky hodně informací o tom, jak vůbec takový psovod a jeho pes fungují. Dozvěděla jsem se spousta zajímavostí, které mě opravdu překvapily. Vím, že psi jsou velice vnímavá zvířata, ale co všechno takový německý ovčák dokáže poznat čichem, nad tím jsem nestačila žasnout.
Co se týče té vraždy a její vyšetřování, z počátku je to takové plácání kolem, nic moc se tam neděje, spíš se seznamujeme s Maggie a Scottem a případ se jeví až nezajímavý. Ale to se velmi rychle otočí. Čím víc do toho Scott s Maggie šťourají, tím víc toho vychází na povrch. A závěr už byl prošpikovaný akcí a odhalení stálo za to.
Kniha je opravdu skvělé čtení. Autor píše poutavě, dojemně i humorně, zbytečně se nezdržuje nepodstatnými detaily a popisy. Všeho je tam tak akorát, aby příběh fungoval. Aby zaujal, vtáhl a nepustil. Nehledě na to, že Maggie je prostě takový úžasný krvelačný zlatíčko. Bránit svého pána teda umí dokonale.
Já jsem si tento příběh užila. Nedám plný počet jen kvůli tomu pomalému rozjezdu, protože opravdu nebýt Maggie, tak to by to bylo naprosté kde nic tu nic. Ale rozhodně se nedá mluvit o žádném náznaku ani sebemenšího zklamání. Je to dobrá detektivka a pro milovníky zvířat je to nádherný příběh Maggie a Scotta. Dvou zarmoucených duší, kteří společně našli důvod dál žít.




2 komentáře:

  1. pěkná recenze :-) na knihu se těším už od té doby, co o ní básnila Rodaw a doufám, že s ní budu taky tak spokojená jako ty. a líbilo se mi tohle: "Maggie je prostě takový úžasný krvelačný zlatíčko." :D

    OdpovědětVymazat
  2. Áchjo, už tu knížku musím přečíst, mám jí doma hrozně dlouho a ještě jsem s ek ní nedostala. :/ Já nespolehlivec!

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!