neděle 9. února 2014

Badatelský koutek (1) - Hrabě Saint Germain

V literatuře se objevuje spousta mýtických postav, historických událostí a osobností, svitky, řády, máme tu egyptské bohy, celý obor mytologie, cestování časem, atd., atd. A některé jsou opravdu oblíbené jako třeba Templáři, draci nebo upíři. Poslední dobou jsem třeba několikrát narazila na postavu hraběte St.Germaina. A řekněme si to popravdě, kdo z nás skutečně ví, co byl zač? Byl vůbec skutečný? Kouzlo literatury totiž spočívá v tom, že si autoři můžou postavy pozměnit k obrazu svému. A jelikož já jsem dítko zvídavé, které chce vždycky vědět něco navíc, často tak začnu brouzdat po internetu a hledat pravdu. Napadlo mě tedy se podělit s vámi o tyhle "výzkumy" formou článku. Takže doufám, že vás to bude bavit. Kdyby ne, tak křičte nebo to prostě nečtěte :D Ale já budu radši doufat, že vás to bavit bude a rádi se dozvíte nové zajímavosti.

Hrabě Saint Germain
A momentálně mě zajímá tajemný hrabě, který údajně nikdy nestárnul a místo jeho narození by měl být hrad v Karpatech, syn posledního transylvánského krále, hrabě Saint Germain. Že vám to jméno možná něco říká? Já jsem se s ním prvně setkala v knižní sérii Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela od Michaela Scotta a nedávno jsem na něj znovu narazila v sérii Drahokamy od Kerstin Gier. A když bych měla tyhle dvě zpodobnění porovnat, tak jsou si na hony vzdálené. Zatímco v Scottově sérii je hrabě mazaný chlapík, který miluje hudbu a ovládá moderní scénu, neustále má po ruce počítač a sluchátka s mikrofonem, je o něco mladší a ovládá sílu ohně a mně osobně je šíleně sympatický, v Drahokamech je to podivná, tajemná postava, která dokáže cestovat v čase, možná našla recept na nesmrtelnost a ještě pořád nevím, jestli je opravdu zlý nebo ne. Také se zde objevuje myšlenka, že by třeba mohl být upír, konec konců je to údajný syn transylvánského krále, čím to zavání? Hrabětem Drákulou. Špičáky, chuť po krvi, mladé panny. Kdo ví.
I když trochu vypadá jako vymyšlená postava, Saint Germain skutečně existoval a to v 18.století. Byl to velice sečtělý, elegantní, inteligentní člověk. Říká se, že mluvil minimálně osmi jazyky, kterými se dokázal ohánět jako rodilý mluvčí. Jazyky jako arabština, čínština nebo latina. Měl znalosti o všem možném, téměř vše, co vás napadne, on o tom něco věděl. Alchymie, umění, poezie, muzika, vědy, chemie či politika. Nic pro něj nebylo velká neznámá. Také rád cestoval, po většinu času jezdil křížem krážem přes Evropu a když ho začala nudit, nepohrdl Afrikou, Tureckem nebo třeba Tibetem. A kde na to všechno bral? Jako všechno v životě tohoto hraběte, i otázka peněz je opředena tajemství. Původ jeho bohatství se nikdy nezjistil.

A kdy přestal být pouze historickou postavou a kde stal se legendou? Když přes všechny negativní prognózy uzdravil francouzského maršála, ten snad na znak vděku ho sebou odvezl z Německa do Francie, přesněji do Paříže, kde hrabě dostal kompletně vybavenou laboratoř.V pařížských kronikách se uvádí jedna anekdota, kde Saint Germain potvrzuje jedné staré dámě, že ji znal za jejího mládí, což by vedlo k domněnce, že je mnohem starší jak vypadá. Minimálně dobrých sto let by mu muselo být. Legenda může započít.
Existovala spousta lidí, kteří tvrdili, že ho spatřili o 15 let později, ale on dokonce vypadal ještě mladší než předtím. Nehledě na to, že kam se vrtl, tam si stvořil laboratoř. Kdo ví, co v nich vlastně ve skutečnosti kutil. Tak či tak, pro Saint Germaina čas vůbec nic neznamenal. Objevoval se na místech v různých dobách, v různých podobách i pod jinými jmény. Kde teda skutečně byl počátek a konec Saint Germaina? To nikdo neví. Ani jeho nejbližší přátelé. A že to byla Jména.
Hrabě se pohyboval ve společnosti lidí jako byl například král Ludvík XV. nebo Madam Pompadour, což vzbudilo závist a nevoli mezi tehdejšími šlechtici a aristokraty, protože Saint Germain měl vliv a to velký. Mezi další pozoruhodné postavy, které jistě známe a které znal osobně i hrabě, patřil například Casanova. Tomu se říká přítelíček. A své chapadla natahoval dál a dál. Tvrdí se, že urovnal věci tak, aby rusové dosadili na trůn Kateřinu II. Velikou. Hrabě se očividně s málem nespokojil.
Saint Germain byl znám pod mnoha jmény, sám přiznal, že ani jedno není jeho pravé. Nejvíce ho samozřejmě lidé znali jako Saint Germaina, ale máme tu další jména jako třeba Monte Cristo, Soltikov, Belmarský hrabě, Surmountský hrabě, Princ Rackoczy, Zanonni nebo třeba Markéz z Monteferratu (upír z Feratu, neříká vám to něco? Nebo Upír Nosferatu :D)

Tak či onak, hrabě Saint Germain byl osobnost s velkým O. Dali by se o něm psát eseje na tisíce stran. Ve výsledku byste ale stejně nic moc neměli. Kdo byl ve skutečnosti, odkud pocházel, zemřel vůbec a spousta dalších otázek, o kterých se dá jen spekulovat. Takže se vůbec nedivím, že autoři ho rádi zapojují do svých příběhů. Toho tajemného materiálu je tolik, že byste na to mohli napsat stovky fiktivních knih a pořád byste měli originální příběh.
A na závěr Saint Germainovo proroctví. Když se po nějaké době Saint Germain vrátil do Francie, povedlo se mu ujednat si osobní schůzku s Marií Antoinettou a ta se ho hned zeptala, jestli by se znovu neusadil v Paříži. Na což hrabě odvětil "Století mine, než sem znovu přijdu." Přeberte si to sami.



V kterých knihách můžete na hraběte narazit? Já znám dvě série. Pokud znáte další, napište do komentáře, přidám je zde na seznam. Za sebe můžu říct, že bych si moc ráda přečetla další knihy, kde se tento podivný hrabě objevuje.
Drahokamy - Kerstin Gier
Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela - Michael Scott


4 komentáře:

  1. Hezký článek, já jsem se s ním teda setkala jenom v Drahokamech, takže ti další knížku bohužel neporadím.:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Waau, nevedela som že je takou (skoro) legendou, a všetky tie jeho mená ? To je super záhada. Ja som čítala iba drahokamy, ale mám taký pocit, že som o ňom aj inde počula :) Rozhodne s tými výskumami pokračuj :)

    OdpovědětVymazat
  3. Stejně jako Katie, i já jsem na něj narazila jen v Drahokamech. :)
    Jinak moc pěkná článek. Takových zajímavostí není nikdy dost:)

    OdpovědětVymazat
  4. Hrabě Saint-Germain napsal knihu Nejsvětější trinosofie. K mání v nakladatelství Kosmas.

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!