pátek 31. ledna 2014

Deník úúúplně obyčejného upíra: Fakt "šílenej" rok - Tim Collins (Recenze)

Info: Deník úúúplně obyčejného upíra: Fakt "šílenej" rok / Diary of a Wimpy Vampire - Prince of Dorkness, Tim Collins, Fragment, 2012, Pro děti a mládež - fantasy, 224 str.

Když bylo Nigelovi 15, proměnil se na upíra. Tudíž má na věky věků puberťácký věk a s tím příslušné problémy. V tomto pokračování už to s ním ale vypadá nadějně, alespoň z počátku. Konečně má holku, akné je pryč, upíří schopnosti fungují na 100%. Ale to by nebylo, aby se to Nigelovi v životě zase nějak nepokazilo.
Nejenže ho dále dohání k šílenství jeho ztřeštěná upíří rodina, která se rozrostla o jednoho člena nebo-li "dědu". Ve škole se objevuje nový spolužák, velice chlupatý kluk Jason, který leze na nervy Nigelovi od prvního momentu. A v okamžiku, kdy mu přebere Chloe, se z něj stává úhlavní nepřítel. A to Nigela čeká ještě spousta zajímavých odhalení, protože to vypadá, že nejsou v okolí jediná nadpřirozená rasa. Zkrátka a jednoduše má zase zaděláno na opravdu šílený rok.

Jak už napovídá název, jedná se o knihu psanou formou deníku a to pořádně vymakaného. Pokud jste už četli předešlý díl Moje "super" rodinka, víte, že kniha nejenže obsahuje Nigelovi zápisky, které mají vybrané písmo tak, aby skutečně připomínalo psaní rukou, ale také obsahují vtipné ilustrace zobrazující Nigelovi patálie, opět vedené tužkou Andrewa Pindera. Celé to přidává knize na skutečnosti. 

Nigel je opět vtipný jako byl dříve. Nešetří hláškami, poznámkami, ironiemi, ať už jde o ostatní nebo ho samotného. Ale co se týče děje samotného, tentokrát postrádá hodně na zápletce. Dlouho se vůbec nic neděje. Nebýt Nigelových hlášek, bylo by to úplně o ničem. A i když se tam ta zápletka brzo dobelhá, je jasná jak facka. Takže rozhodně nečekejte nic přehnaně komplikovaného, ani hezky vystavěného. Přišlo mi, že tentokrát to opravdu víc stojí na humoru než na samotném ději. A to zase nebylo vůbec špatné.
U knihy jsem si krásně oddechla a moc se pobavila. Nakonec mi bylo úplně fuk, že to nemá kdo ví jaký děj, bylo to sranda a to mi stačilo. S počtem stránek je to navíc taková jednohubka na jeden večer. Takže pokud zrovna nemáte co číst, chcete něco jednoduchého, krátkého a vtipného. A nejste dvakrát fandové oslnivých krásných upírů a´lá Twilight, tohle by se vám mohlo líbit. 
Věkově je myslím jedno jestli je vám 12,18,25 či 50 a více. Pro jedny je zde možné indentifikování vlastního "já", pro druhé vzpomínky na teenagerská léta. Ale hlavním elementem je prostě zábava.




2 komentáře:

  1. Tohle četla moje ségra a byla do toho úplně zažraná :) Asi hodně chytlavá knížka :D

    OdpovědětVymazat
  2. Asi koupím mladšímu bráchovi. Tomu se to bude líbit! :D

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!