úterý 1. října 2013

Tajemství hedvábného vějíře - Lisa See (Recenze)

Info: Tajemství hedvábného vějíře/Snow Flower and the Secret Fan, Lisa See, Historický román, 2006, Jota, 384 str.


Když věhlasná dohazovačka pozná malou holčičku Lilii a zjistí, že její chodidla po podvázání dle čínských tradic konfuciánské éry 19.století mají obrovskou budoucnost, rozhodne se dívce z chudých poměrů nabídnout i něco víc než svatbu s bohatým mužem. Najde pro ni tzv. Lao-tchung nebo-li její druhé já.Velmi brzo na to Lilie dostane od své budoucí lao-tchung Sněžného kvítka hedvábný vějíř, který se stane jejich věrným přítelem a společníkem na celý jejich společný život, který nebude tak jednoduchý, jak to nejprve může vypadat a vystaví děvčata mnoha zkouškám. Čínské tradice jsou velice pevně ukotvené a postavení ženy rozhodně není procházka růžovým sadem.

Autorka Lisa See je uznávaná spisovatelka a právě Čína a její tradice z pohledu žen jí velice okouzlily. A tak se rozhodla dozvědět se víc, na své cestě po Číně nejenže objevila hodně informací o čínských ženách, ale zároveň se dostala k tajnému čínskému písmu nu-šu, které provází celý příběh. Právě tímto písmem si celé roky Lilie a Sněžný kvítek píšou své záznamy na jejich vějíř. Všechny tyto poznatky ji dovedli k napsání tohoto románu, který je psán z pohledu tradiční historické čínské ženy svázané konvencemi, pravidly, názory a všechny tyto věci staví do konfliktu se skutečnými city, které se prostě pravidly svázat nedají.
Příběh obsahuje plnohodnotný popis tehdejší čínské ženy od malého děvčátka až po stařenu. Odhaluje nám ženský svět, jaký se tomu našemu ani v těch nejdivočejších snech nepodobá. Kapitola, kde Lilie podstupuje podvazování nohou, aby zůstali malé, je mrazivá a děsivá. Mě osobně při čtení rozboleli vlastní nohy. Autorka nám ukazuje jak žena neměla téměř žádná práva. Je to velice reálný pohled na jejich život. Jsou tam mnohdy velice kruté okamžiky. Ale zároveň nám spisovatelka ukazuje hodnoty, na které dnešní svět už zapomněl. Kniha má i svou pozitivní a krásnou stránku. Třeba tradiční příběhy, které si tehdy vyprávěli. Jejich tam spousta za celou dobu a vždy mají nějaké poučení, je to něco na způsob našich bajek, možná trochu komplikovanější ale nádherné.

Autorka vytvořila plnohodnotné dílo, které na jednu stranu šokuje a na druhé mile pohladí. Ukazuje všechna pozitiva i negativa života čínských žen. Nenechavá vás oddechnout. Neustále se tam něco děje. Je tam humor i spousta slz a děsivých výkřiků. A i když samotný styl vyprávění je běžného rázu, časté tradiční slovní obraty mu dodávají až poetický nádech. A použití ich-formy v podání samotné Lilie přidává na autentičnosti.
Myslím, že musel být kumšt dát takovou knihu dohromady, protože i když je příběh čistě fiktivní, nastavit na něj správně všechny historické fakty s tím jak je čínská kultura komplikovaná muselo být náročné. A jelikož to celé opravdu funguje, tak klobouk dolů, Liso See! Doporučuji všemi deseti!




Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!