středa 18. února 2015

Aréna smrti - Suzanne Collins (Recenze)

Info: Aréna smrti, Hunger Games #1, Suzanne Collins, Fragment, 2013, 2. vydání, YA - Dystopie, 328 str.

Ocitáme se v dálné budoucnosti. Na území původního USA stojí stát Panem. Z hlavního města Kapitolu se vládne 12 krajům, které Panem obklopují. A každý rok si Kapitol z každého kraje vyžádá jednu dívku a jednoho chlapce ve věku 12-18 let, aby se společně porvali v aréně při tzv. Hladových hrách. Jde o boj na život a na smrt a jen jeden může zvítězit a přinést svému kraji slávu. A hlavně vrátit se domů k rodině. A jednoho dne se do arény dostane 16-letá Katniss a Hladové hry už možná nikdy nebudou, to co bývaly.
Hunger Games je dnes už velký pojem. Knižní i filmová trilogie zamávala světem a našla si milióny fanoušků. A já dneska chápu, proč vlastně. I když nemůžu říct, že tato série od Suzanne Collins je něco geniálního. Ale přece jen pozornost si opravdu zaslouží. A vzhledem k tomu, že jsem nečetla anotaci a záměrně jsem se vždy vyhýbala všem zmínkám o ději, jsem vůbec nevěděla do čeho jdu.

Čekala jsem něco jiného, ale vůbec mě to, co jsem v knize nakonec objevila, nezklamalo. Když jsem se konečně dostala k přečtení tohoto prvního dílu, nestačila jsem žasnout, jaký svět mi Suzanne Collins naservírovala.
Katniss, hlavní hrdinka, mi sedla hned od začátku. Dívka, které nezbylo nic jiného, než se postarat o matku a mladší sestřičku ve světě, kde věčně hladovíte, kde je nedostatek prakticky všeho, pokud nepatříte mezi bohaté obyvatele Kapitolu. Katniss se mi jevila velice sympatická. Byla odhodlaná, silná, ale v žádném momentě neztrácela svoji lidskost.
Ze světa Panemu jsem byla z počátku dost zmatená, jelikož jsem nečetla anotaci, tak mi hned nedošlo, že jde o budoucnost, ale nakonec vše zapadlo na své místo a já si začala užívat nehostinné prostředí, ať už šlo o Katnissin domov nebo smrtící arénu. Do toho moderní Kapitol. Bylo občas vtipné a zároveň dojemné sledovat Katniss, jak se najednou ocitá v místě, kde je všeho dostatek a jak je nadšená z obyčejné večeře. Myslím, že těmito maličkostmi nás autorka o kousek více přiblížila k postavám.
"Zamilovaný" trojúhelník, kde se po boku Katniss nacházejí Peeta a Hurikán naštěstí pro mě nebyl zas tak romantický. Jelikož jde o YA, trochu jsem se bála moc velké zamilovanosti a možného vzdychání, ale to se tady naštěstí téměř neobjevovalo a když už, tak to Katniss zahrála do ironie či vtipné poznámky. Přece jen když vám jde o život, všichni vás chtějí zabít, prostě nemáte čas. Tak či onak mi oba dva pánové se mi celkem líbili, i když Hurikána tu máme jen chvíli, za to Peeta je s Katniss v aréně a taky to podle toho vypadá.
Na Peetu mám zatím ale pořád dost neuspořádaný názor. Občas mi zrovna dvakrát neseděl, ale aréna je aréna, takže jsem zvědavá, jak se tato postava bude dál projevovat v dalších dílech, kdy mu snad 24 hodin denně nepůjde o život a nebude muset hodně věcí předstírat.

Děj Aréni smrti je poměrně napínavý, líbily se mi všechny části. Kniha je totiž rozdělená na první část - Splátci a druhou část - Hry. Také jsem ocenila zajímavé postřehy, jak přežít v divočině. Hodně velká část je právě o tom, jak se Katniss snaží přežít. Příběh nám totiž navíc v přítomném čase a ich-formě zprostředkuje z první ruky samotná Katniss. Tím pádem jste ještě více vtaženi do děje. Já jsem si chvíli musela hlavně na ten přítomný čas zvykat, ale jakmile jsem to měla, tak jsem si ho náramně užila.
Aréna smrti není žádný zázrak. Je to spíše četba pro nenáročné čtenáře. Má napětí, humor i dojemné chvíle a zajímavé prostředí. Postavy sice nejsou kdovíjak výjimečné, takovéto trojúhelníky můžeme vidět poměrně často, ale myslím, že právě prostředí a pravidla tohoto budoucího světa tomu dodávají to, proč to lidi tak baví.
A i mě to bavilo. Na jednu stranu jsem si u čtení odpočinula, na druhou to bylo dost napínavé a poutavé, že jsem knihu zhltla během dvou dnů, téměř jsem ji nemohla dát z ruky. A hodně se těším na další díl. Vážně to není zázrak, ale pro YA generaci je to tak akorát, a pro ostatní, kteří na těchto žánrech neulítávají, je to pořád něco, co může zaujmout. Autorka to nijak nepřehání, příjemně graduje, sice prvek překvapení se tady moc neděje, já jsem prakticky vše odhadla o něco dříve, ale když vám Katniss sedne a prostředí taky, tak by to nemělo vadit.
Myslím, že za přečtení to rozhodně stojí. Já nelituji a doporučuji. YA, dystopie, budoucnost a místo s určitou diktaturou, kde donutí ještě skoro děti, aby vstoupily do arény, kde se mají pozabíjet. Zní to možná šíleně, ale co dneska není šílené a tohle je přece budoucnost.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.
Knihu si můžete koupit zde.

8 komentářů:

  1. Katniss je naozaj skvelá postava :) A aj Peetu som mala veľmi rada. Som zvedavá čo povieš na Skúšku ohňom a Drozdajku. Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
  2. Vytvorenie systému hier a detí, ktoré v nich musia bojovať mi prišlo naozaj originálne, bolo to niečo, čo sa mi na knihe naozaj páčilo a rovnako tak aj hlavná postava. Mne sa tento prvý diel páčil asi najviac, najmä priebeh hier :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Peetu si časem oblíbíš, až zjistíš, že není takový hlupáček, jak vypadá :D

    OdpovědětVymazat
  4. Také jsem teď psala recenzi na Hunger games, byla jsem z nich unešená!
    http://milujemekihy.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím, že moje recenze byla úplně stejná. Na jednu stranu mě to nijak neohromilo, ocenila jsem dobře promyšlenou zápletku her apod. Ale na druhou stranu byla kniha psaná strašně poutavě, přečetla jsem ji taky během 2 dnů a nemohla jsem se od ní odtrhnout. Něco na ní nakonec asi bude :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!