pátek 7. listopadu 2014

Případ Neruda - Roberto Ampuero (Recenze)

Info: Případ Neruda / El caso Neruda, Roberto Ampuero, Host, 2014, Historický román, 400 str.

Slavný chilský básník Pablo Neruda se po době strávené v Paříži jako velvyslanec vrací sužovaný nemocí do své rodné země. Má za sebou dlouhý, úspěšný život, ale jedna věc mu nedopřává klidu. Nejistota ho mučí každým dnem více a více, protože básníkův život se velmi rychle blíží ke konci.
V zimě roku 1973 poznává kubánského emigranta Cayetana Brulého a najímá si ho jako detektiva. Ani jeden z pánů netuší, že toto pátrání jim oběma změní jejich životy.
Cayetano se tak vydává napříč kontinenty, přes Latinskou Ameriku až do Evropy a zpět, aby odhalil pravdu, po které básník tolik prahne. Na cestě objevuje nejen sám sebe, ale také křehkou stabilitu světa, který je sužován komunistickými a socialistickými problémy. Nedá se věřit naprosto nikomu. A něco, co začalo jako nevinné osobní pátrání, by se mohlo lehce stát trnem v oku nejedné vlády.

Případ Neruda je na jednu stranu politický román, který odhaluje situaci v roce 1973, kdy se v Chile chystal krvavý státní převrat, který následně nastolil tvrdou diktaturu, ale zároveň je to román, který stejně tak odhaluje lidskou duši zmítanou nejistotou a ukazuje člověka, který hledá místo v nevlídném světě, kde jste se jedním špatně zvoleným slovem mohli připravit o svobodu, která stejně neplatila v plném slova smyslu.
Cayetano Brulé, kubánský emigrant, který se zamiloval do Chilanky. Poznáváme ho v momentě, kdy jeho manželství pozvolna končí a Cayetano tak znovu hledá sám sebe. Nachází se v zemi, která není jeho, vrátit se domů na Kubu taky není zrovna možností a tak neví, kam patří, kým je. Jednoho dne ale poznává slavného básníka Pabla Nerudu, který se rozhodne z něj udělat detektivka za pomocí detektivní literatury autora Georgese Simenona, kde hraje hlavní roli detektiv Maigret.
Na jednu stranu to vypadá jako šílený nápad, ale Cayetano přijímá výzvu, kterou mu život postavil do cesty. Čte detektivky a pomalu začíná s pátráním, kterým ho básník pověřil. Jezdí z jedné země do druhé a postupně zjišťuje, že v sobě něco z detektiva přece jen má. A k tomu pomalu poznává básníka tak, jak ho měla šanci poznat jen hrstka lidí. Jako skutečnou lidskou osobu, která má svoje světlé i stinné stránky a jak ženy jeho života ovlivnili nejen jeho básně ale hlavně jeho duši.
A to byl hlavní záměr Roberta Ampuera, vykreslit Pabla Nerudy jako člověka z masa a kostí. Ampuero žil ve stejném městě jako Pablo Neruda, básník byl ve skutečnosti prakticky jeho soused, avšak nikdy ho, kromě pár letmých setkání ve městě, z blízka nepoznal. Vzal na sebe opravdu velký úkol. A myslím, že se povedl.
I když po většinu času cestujeme s Cayetanem po světě a pátráme, Pabla Nerudy skrze něj a jeho odhalení postupně poznáváme. V malých útržcích, kousky rozhovorů tady a tam. Ale Roberto Ampuero nás dokázal i takto dostat do básníkovi duše, do jeho nitra. Kým byl, co miloval, co nenáviděl, co ho trápilo...
Případ Neruda je opravdu impozantní příběh, který v sobě nese spoustu témat, ale dohromady všechny perfektně ladí. S Cayetanem tím vším proplouváme. Dostane se nám prostředí politicky kolabující Chile, poznáme další lidi, velevážené i ty chudé, které to zasáhne. Poznáme lásku v několika podobách. Procestujeme svět. Dokonce si i přečteme několik úryvků z básní Pabla Nerudy. Zafilozofujeme si, a to ve velkém, o životě, o lidech, o válce, o politice. A akce se také dostaví.
Nečekejte ale velkou smršť. Stejně jako funguje horkem sužovaná Latinská Amerika, i její autoři a romány na to jdou pozvolna. Cayetano se nikam nežene. Na někoho to možná bude působit ukolíbajícím dojmem, ale pokud knize dáte šanci a ponoříte se do ní, dovolíte si vychutnávat jednotlivá slova a jejich krásu, pak pro vás Případ Neruda může být nádherným zážitkem.
Roberto Ampuero píše poutavým stylem, nenáročným, ale takovým, který perfektně vykreslí jak atmosféru, tak postavy, které jeho román obývají. A opravdu se rád zamýšlí. Mě osobně chytil na první stránce a do konce nepustil. Úžívala jsem si jeho slovní obraty, metafory, myšlenky. Celý příběh na mě působil moc dobře. Bavila jsem se, dojímala se, děsila, zadržovala dech a strašně moc jsem chtěla přijít na to, co vlastně ten případ, který Cayetano řeší, vynese na světlo.
Doufám, že se od tohoto autora dočkáme více románů, na kontě jich už má hodně. V dnešní době je v Latinské Americe považován za jednoho z nejvýznamnější autorů. A mě by vážně nevadilo, kdyby si nakladatelství vybralo některou z knih, kde opět figuruje Cayetano Brulé. S ním to totiž stojí za to.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Host
Knihu si můžete zakoupit zde.

4 komentáře:

  1. Skvelá recenzia.Kniha vypadá zaujímavo :)
    Na mojom blogu práve prebieha súťaž,pokiaľ chceš môžeš sa zapojiť :) http://booksmakesenseofmylife.blogspot.sk/2014/11/giveaway-1.html

    OdpovědětVymazat
  2. To je parádní recenze a hlavně opravdu recenze!! :) A kniha mě zaujala, už hned podle názvu. Zkusím ji sehnat a taktéž přečíst :)
    Díky!
    Iveta

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!