neděle 3. srpna 2014

V hlavní roli zvířata!

Jste knihomol? Jste zvěromil? Pak jste tady správně. Dnes totiž tyhle dvě lásky proměníme v jednu a zaměříme se na knihy, kde hrají hlavní roli právě zvířata. Nezní to úžasné?
Takovýchto knih existuje obrovská spousta. Některé jsou smyšlené, mnohdy ale skutečné. O to víc je to zajímavé. My se podíváme na obě možnosti. A nezůstane jen u jednoho druhu zvířat.
Kočky? Psi? Koně? Lvy? ... Pozoruhodné příběhy o ještě pozoruhodnějších zvířatech.



Mňau!!! Kočky, které se jen tak něčeho nezaleknou...
Že jsou kočky pozoruhodná zvířata, to ví snad každý kočkomil. Já bych vám chtěla představit dva kocoury, oba angličany, oba skutečné. Jeden se dal na cestování autobusem, druhý na "busking". Casper a Bob.

Susan a Casper
Casper už je bohužel v kočičím nebi, ale to nijak nebrání lidem, aby ho dále poznávali skrze jeho příběh zachycen v knize Casper, kocour cestující autobusem (R), kterou napsala jeho milující panička Susan Finden.
Jednoho dne totiž Susan zjistila, že Casper si pravidelně dopřává okružní cestu v místním autobuse, a že to není zrovna jen za roh. Brzo o něm věděli i místní řidiči a jelikož to byli dobří lidé, rozhodli se, že Caspera nechají zadarmo jezdit dál a zároveň na něj dohlížet. Protože tento kocour by jinak v životě prostě nebyl spokojený.
Bob je taky cestovatel, i když možná v menším měřítku. Narozdíl od Caspera dál brázdí ulice Londýna se svým páníčkem James Bowenam.
Bob byl pouliční mladičký kocour, který se jednou v zuboženém stavu dostal k Jamesovi, ten je bývalý závislý na drogách a v určitém období byl také na ulici. V době kdy se poznali, se vydělával tzv. Buskingem, pouličním zpíváním. A právě na tyto akce se Bob rozhodl chodit společně s Jamesem.
Bob a James
Kocour a muž, oba s pohnutým osudem, našli útěchu jeden v druhém. A James nakonec také napsal knihu a dokonce pokračování. Kniha Kocour Bob (R) byl vydaná i v češtině, pokračování The World according Bob zatím ne.
Kočky jsou prostě super, no ne?

Haf!Haf! Pes, který si potřeboval zahojit duši...

Tentokrát se podíváme k týmu milovníků psů. A pro změnu se zaměříme na fikci, která se ale určitě stala i skutečně, protože přece jen příběh vychází z instituce, která existuje.

V knize Podezřelý (R) od Roberta Craise totiž v hlavní roli figuruje fenka Maggie, vojenský pes ve výslužbě, který přišel o svého dvojnohého parťáka. Mezi policisty se jí ale podaří najít nového člena smečky, Scotta, který taky přišel o svoji parťačku při přestřelce. Tyto dvě zničené duše se tak spojí v jednu a zahojí si navzájem rány.
Podezřelý je sice detektivka, ale základ má ve vztahu Maggie a Scotta. A já jsem si jistá, že takovýchto Maggie a Scottu je na světě hodně. Válka se děje někde pořád, policie musí zasahovat neustále, psovodi jsou velice potřební. A konec konců nemusíte být ani jedno ani druhé, abyste jejich příběh milovali.


Jaký zvuk vydává kůň? Jo, aha... Íhahá!!!
Já tyhle čtyřnohé obrovské miláčky zbožňuji. Jako malá jsem vyrůstala na příběhu o Černém hřebci. V dospělosti jsem narazila na Joeyho, koně, který se dostal do války a ovlivnil tolik lidí. A hlavně ukázal jak nesmyslná válka je. A to v knize Válečný kůň (R) od Michaela Morpurga.
První světová válka pomalu začíná a vojáci potřebují koně. Joey je perfektní a tak je prodán do armády. Albert, kluk, který se o něj věrně staral, tak ztrácí přítele. Joey musí začít bojovat o holý život.
Celý svůj příběh nám vypráví sám kůň, což je zajímavý úhel pohledu. A dokonce nám ukáže obě strany války. Joeyho přece jenom chrání fakt, že nenosí uniformu.

Dojemný příběh o koni, který na počátku ztratil vše, ale nakonec dostal ještě víc. O nesmyslnosti války, o lidské humanitě... A i když to není skutečný příběh, vsadím se, že takový Joeyů v válce bylo hodně, stejně tak Albertů. Příběh opět vychází z existujících historických podkladů.

Sežeru vás! Nebo se s vámi radši pomazlím! ... Lvi!!!!
Vraťme se ke kočičkám, akorát tahle má trochu ostřejší drápky a podstatně větší zuby. A taky ke skutečným příběhů. Snad každý zná Lvici Elsu a Joy Adamsonovou a jejího manžela a věci, které dělali v Africe pro tyhle zvířata. Znáte ale Kristiána?
Kdyby jste byli na světě v roce 1970 a zrovna se nacházeli v Londýně, měli byste možnost shlédnout podivný úkaz. Lvíče ve výloze. Ale nelekejte se, ne jako atrakci nebo reklamu.
Dva mladí australani jednoho dne zavítali do obchodu Harrods, tam nabízeli dvě malá lvíčata. Samička už byla zamluvená, ale sameček ne. A protože se těm dvěma mladíkům vůbec nelíbila představa, že by lvíče mohlo skončit v cirkuse, rozhodli se ho sami odkoupit a dát mu lepší život.
A tak se lvíče, které pojmenovali Kristián, dostalo do výlohy jejich obchůdku, kde si udělalo oblíbené pelech.
Skutečný příběh o lidech, kteří si ukousli opravdu velké sousto, ale nakonec ho zdárně zpracovali. Kristián totiž rostl a rostl, ale hlavně byl spokojený. Eso a John ho zahrnuli obrovskou láskou a světě div se, Kristián jim to velkými doušky vracel.
V knize Lev jménem Kristián (R) Eso a John popisují jejich celé soužití s Kristiánem a nové vydání je doplněno o pokračování. Kristiána totiž obchod nakonec přerostl a tak se mladíci spojili s Georgem Adamsonem v Africe a tam se pokusili Kristián vypustit zpět do přírody. A právě v tomto doplněném vydání je popsáni jejich návrat po roce, kdy Kristiána neviděli. Scéna zůstala zachycená na videu, a já ji obrečela dojetím. (K recenzi je video přidané. Můžete se podívat)
Je to neuvěřitelný příběh, kterému se jen těžko věří. Dospělí lev nezapomněl a nikoho nesežral, naopak se vrhl do náručí svým dvěma lidským kamarádům. I takové věci se dějí.

Mééé nebo Béééé! Teď nějak nevím... no ale ovce jsou ovce! Nebo ne?
Na závěr si dáme něco trošku netradičního. I když po všech těch příbězích, které jsme si už přestavili, se to jen těžko určuje. Tak či onak, mrkneme se na ovečky. A to ti Glennkillské. Ovce, které vyšetřují vraždu!
Tento příběh opravdu není skutečný. Ale za to je tak roztomilý a zábavný, že nakonec taky bere za srdce. Leonnie Swann napsala hned dvě tyto knihy - Glennkill ovce vyšetřují (R), kde ovce musí přijít na kloub případu, v kterém figuruje mrtvola jejich pastevce a Garou - ovce znovu vyšetřují. Zde se ovce přesunou Francie a pokusí se odhalit, kdo je ten děsivý Garou.
A že ovce vyšetřují, vážně. Sice svým ovčím způsobem, ovčí logikou, ale vyšetřují. Obě knihy jsou tak velice úsměvné. Vidět, jak se ovce vlastně divá na náš svět, nemá chybu.




Ať už jde o skutečný příběh nebo jen o fikci, zvířata jsou a vždy budou úžasná stvoření, která obohatí každou knihu. A když jsou hlavními hrdiny, je postaráno o výborné počtení. Mnohdy velice zábavné, někdy smutné, ale vždycky srdce beroucí.
Já na ně nedám dopustit a vždycky tyto knihy budu vyhledávat. Tak doufám, že jsem třeba vás inspirovala k nějaké nové knize, kterou byste si rádi přečetli. Stojím si za každým z těchto příběhů, ani jeden mě nezklamal. Miluju zvířata a vždycky budu. Doufám, že nejsem jediná.








5 komentářů:

  1. Skvely clanek! Po knizkach se podivam :)

    OdpovědětVymazat
  2. TO je vtipný článek, nic z toho jsem nečetla, jen jako malá takové ty "Nejlepší - psí/kočičí - příběhy. Asi nejsem takový zvířomil, na Zvěrolékaře se teprve chystám, zatím nějak nebyla nálada...

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, ráda bych Tě zatagovala na Liebster Award Tag, pokud to již někdo neudělal :) Více zde: http://blondetee.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý nápad na článek :) Spoustu děl vůbec neznám.

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!