úterý 12. srpna 2014

Muž jménem Ove - Fredrik Backman (Recenze)

Info: Muž jménem Ove, Fredrik Backman, 2014, Host, Román, 336 str.

Muž jménem Ove má 59 let. Zásadně řídí jen auta značky Saab, každé ráno se vydává na inspekční kolečko po jeho čtvrti. To, že už dávno není předsedou družstva, mu vůbec nebrání vykonávat pozici místního strážce pořádku. Ten se totiž musí dodržovat. Moc toho nenamluví a má pocit, že kolem něho žijí jen samí břídilové.
Když se do protějšího domu přistěhují noví sousedé a omylem nacouvají svým autem do Oveho poštovní schránky, tak od toho momentu už nic nebude jako dřív.
Nová přátelství, stará nedohrané bitvy, potulný kocour, prastaré umění řídit...a spousta dalších situací, které bude muset Ove vyřešit, než se mu konečně podaří vykonat poslední skutek na zemi.

Muž jménem Ove, tak začíná každá kapitola tohoto švédského románu o životě, přátelství, smutku ale i radosti. Je to hřejivý příběh, který vám pohladí duši, roztrhne bránice a možná vám pomůže vytlačit i nějakou tu slzu.
Ove je neskutečný bručoun, dodržuje pravidla do puntíku, nesnáší lidi v bílých košilích, miluje auta značky Saab, kdokoliv má jinou značku, je u něho prostě idiot a nemá rád kočky, stejně jako ony nemají rády jeho. Je to ale taky poměrně smutný člověk, který chce provést jen jedno jediné. Umřít. Jenomže to by nebyl život, aby se mu do toho nezačal montovat.
Během celého čtení se střídají dvě roviny, současnost a minulost. Současnost oplývá dialogy, které vede Ove se svými novými sousedy i těmi starými, všichni se najednou rozhodli, že se mu budou plést do života a to neustále. Tak vznikají situace, kde já propadala tak hlasitému smíchu, že se divím, že na mě někdo nevlítnul, abych se ztišila.
Oveho pohled na každodenní situace a vtipné zásahy života do jeho bručounství jsou tak dokonalé, že to prostě ani jinak nejde, než se smát, smát a zase smát. Nehledě na to, že autor má úžasnou schopnost používat srandovní přirovnání a popisy lidských výrazů v obličeji. Občas mi jeho mozkové pochody připomínaly Terryho Pratchetta, ale zůstávaly originální.
Minulost je Oveho uběhlý život. Od dětství až po vysvětlení posledních událostí, které Oveho dohnaly do daného bodu v současnosti. A i ta stojí za to. Sledovat jak se Ove vytvářel v člověka, jakým je, koho potkal, co zažil. Tady nastává taková hřejivější část a najednou poznáváte Oveho duši, ne jen fasádu. A prostě si ho musíte zamilovat.
Příběh je plný vtipu a srandy, ale také zde najdeme spoustu poučení a citátů hodných k zapamatování, které pohladí vaši duši. Vidíme zde také, jaký byl svět kdysi, jaké priority existovaly, jak se nedochovaly. A i když je Ove takový bručoun a tak striktně dodržuje pravidla, přece jen má ve spoustě věcí pravdu. Svět je možná nastavený skutečně hodně špatně.
Muž jménem Ove je nádherná kniha, která má ale sama o sobě nastaveno všechno na výbornou. A má jednoho úžasného kocoura! Ten se vám budeme muset chtě nechtě líbit.
Kniha vás prostě hned na začátku rozseká, pak vás donutí přemýšlet a velmi brzo uroníte nějakou tu slzu nebo i dvě. Já si užila každou stránku, každičké slovo a vůbec jsem se nenudila. Jsem vážně moc ráda, že jsem si knihu přečetla. Rozhodně se zařadila mezí mé Top knihy.
Doporučuji ji každému, kdo se rád směje, sem tam filozofuje a nemá srdce z ledu. Nebo radši i těm, kteří ho z ledu mají. Je totiž dost možné, že vám po dočtení kompletně roztaje.



Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Host.
Knihu si můžete koupit zde.


10 komentářů:

  1. Tohle určitě je TOP kniha, vážně jsem se u ní nasmála a ráda na knihu vzpomínám. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně bylo na konci až líto, že toho není víc :D

      Vymazat
  2. tohle si proste uz budu muset vazne precist, tolik lidi to chvali, ze to asi prece jen bude pekna knizka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přečti, přečti! :) Vážně je to pěkná knížka, víc než jen to...

      Vymazat
  3. Jsem ráda za každého dalšího, koho Ove dostane! Mě totiž také dostal :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle knížku jsem včera držela v ruce, ale nakonec si koupila úplně jinou... děkuji za recenzi, snad mi pomůže při dalším výběru knížky :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač :) .. Já bych vážně neváhala a brala.

      Vymazat
  5. toto si chcem prečítať... :) veľmi pekná recenzia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je bezva, Ove si zaslouží každého nového čtenáře :) ... Děkuji. :)

      Vymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!