středa 5. února 2014

Serafína: Příběh draků - Rachel Hartman (Recenze)

Info: Serafína - Příběh draků/Seraphina, Rachel Hartman, Fragment, 2013, Fantasy, 352 str.

Serafína je mladé děvče žijící ve světě, kde už dlouhá desetiletí lidé žijí v míru s draky. Jenomže když je nalezeno mrtvé tělo lidského prince, je tento mír ohrožen. Podezření padá z části na draky a nakonec to vypadá, že Serafína je jediná, kdo může obnovení válečného stavu zabránit. Nemá to však lehké, protože sama skrývá velké tajemství, které by mohlo zásadně změnit naprosto vše, v co lidé doposud věřili. A nebude lehké se s tím vším vypořádat, tak aby ani jedna strana nestrádala.
Rachel Hartman je americká spisovatelka, jejímž debutem je právě tato kniha. Inspiraci našla převážně v hudbě a to zejména v té klasické a dokonce i středověké. Příběh se pohybuje mezi dvěma rovinami - dračí záležitostí a Serafíninou láskou k hudbě. Právě renesanční píseň Mille regretz přivedla Rachel Hartmanovou na nápad zasadit do příběhu jako dalšího protagonistu právě hudbu. Čímž jsi okamžitě získala moje sympatie nejen Rachel ale hlavně Serafína. Draci a hudba, co víc si můžu přát?

Není potom ani divu, že tato kniha je zasazena do období renesance. Jejími prvky se to tady jen hemží. A vzhledem k té přítomnosti draků, mi to často evokovalo nějakou krásnou pohádku. Renesanční tance, oblečení, hudební nástroje, hrad, královská rodina. Moc se mi to líbilo. Rachel vybrala úžasně. A taková malá rada, na konci knihy je slovníček pojmů, možná není na škodu si ho předem přečíst. Já o něm nevěděla, dokud jsem to nedočetla, takže jsem párkrát musela zabrousit k tetě Wiki, protože jsem vůbec netušila, co si pod pár pojmy představit. Přece jen dějepis už jsem měla hodně dávno a ani tehdy moje informace nebyly valné. 
A teď k těm drakům. Další věc, která mě mile překvapila. Tady lidé žijí společně s draky, ze začátku jsem trochu nechápala, jak je možné že draci sedí v katedrále a poslouchají koncert. Až po chvíli mi došlo, že tady draci na sebe můžou vzít lidskou podobu a nazývají se Sárové. To bylo jediná matoucí věc ze začátku. Ale jinak dál už všechno krásně do sebe zapadalo a už jsem si v Serafínine světě nepřipadala ztracená. Právě naopak, zamilovala jsem si ho.

Líbilo se mi také, že jsou tady draci pořád draky, Rachel se je nesnažila moc polidštit, dokonce tam i často vysvětlovala, jak se vlastně liší lidské vnímání od toho dračího a že tak či tak jsou to pořád zvířata, i když nadmíru inteligentní. A fakt že se mohou vtělit do lidského těla, jim dělá často značné potíže s vnímáním. Opravdu si autorka pohrála s každým detailem. Nenechala nic náhodě. Nemusíte si tady nic domýšlet či si lámat hlavu "co tím chtěl básník říct?."
Další velké plus je vůbec v tom, že je příběh vyprávěn samotnou Serafínou a netočí se jenom kolem skutečného světa. Serafína má svůj vlastní svět ve své hlavě a ten je také nadmíru pozoruhodný. Autorka mě prostě nepřestávala uchvacovat mírou fantazie, jakou zde zapojila.
A ještě poslední plus - ostatní postavy. Je jich tu trochu víc. Chvilku mi trvalo, než jsem si je poskládala. Navíc zde nejsou jenom postavy z přítomnosti ale i ti z minulosti a místní legendy a božstva. Rachel prostě na nic nezapomněla. Každá postava je něčím zajímavá či sympatická nebo naprosto nesnesitelná. Obzvlášť jsem si oblíbila princeznu Glisseldu a princ Lucian, ten si mé sympatie taky získal. Moc se mi líbily jeho rozhovory se Serafínou.
Děj je čtivý, ne moc náročný a mně se nestalo, že bych se začala nudit. Hltala jsem stránku za stránkou. Jakmile jsem se jednou začetla, nemohla jsem knihu odložit. Včera jsem málem umřela hlady, když jsem knihu dočítala :D Pořád jsem si říkala "Dočtu kapitolu a půjde se najíst. Pak to dočtu." a ono to zase skončilo tak napínavě, že jsem prostě musela číst dál.
Rachel Hartmanové se podařilo vytvořit úchvatný svět, který vás chytí a nepustí. Je to tak nádherná dávka fantazie. Na jednu stranu to připomíná pohádku, na druhou propracované fantasy dílo. Mám z toho úžasné pocity a nemůžu se dočkat pokračovaní. Doporučuji všem, co mají rádi fantasy, pohádky, draky, renesanci a hudbu a nebo prostě jen krásný, propracovaný příběh s velkou dávkou fantazie.




Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství FRAGMENT!
Knihu si můžete zakoupit zde.

5 komentářů:

  1. Teda teď se sama sobě musím smát :D Já vůbec nevěděla, že je ta naše Serafina tahle kniha - podle obálky jsem si ji na GR zamilovala už před strašně dávnou dobou, ale nějak mě vůbec nenapadlo spojit si to s tou českou knížkou :)

    Svět v hlavě? Já myslím, že až se mi tahle knížka dostane do rukou, budu ji fakt milovat :) Jen je škoda, že nakladatelství nenechalo původní obálku, připadá mi neskonale hezčí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mně prostě Serafina unikla. Nevím, jak je to možné, ale vůbec jsem zprvu nepostřehla, že nějaká vyšla, až teď, když na to všichni píší recenze. A většinou dosti kladné. Námět mne hodně zaujal, takže uvažuji o tom, že si knihu pořídím :)

    OdpovědětVymazat
  3. Páni, tvoje recenze mě docela zaujala, kniha vypadá přesně jako ty, které já ráda. Tak to si ji asi pořídím, já draky můžu :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Už se na knihu dlouho chystám. Chtěla jsem si ji koupit včera, ale nakonec vyhrála kniha Dračí oči - Čarodějka, tak snad se k ní dostanu no :) ..

    OdpovědětVymazat
  5. juchů, konečně nějakej čech (resp. je to stejné i u slováků), kterému se serafína líbila

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!