sobota 11. ledna 2014

Už je tady zas - Timur Vermes (Recenze)

Info: Už je tady zas / Er ist wieder da, Timur Vermes, 2013, Argo, Humor, Román, 368 str.


Co kdyby Hitler v roce 1945 nezemřel? A co třeba kdyby se roku 2011 probudil velice čilý v Berlíně? Co by říkal na dnešní svět a jak by se s tím vyrovnal? Mobily, ploché televize, turci, Německo menší rozlohy, TV Show. A právě o to jde v této knize. Jak by to vypadalo, kdyby Hitler byl zase tady. Pojaté humornou formou, avšak s mrazícím nádechem.
Timur Vermes se ujal kontroverzního tématu, přenesl ho do dnešní doby a zapojil komedii. Hitler nestačí koukat, co se všechno za dobu jeho nepřítomnosti událo a samozřejmě mu hned začnou šrotovat kolečka, jak znova vzít moc do svých rukou. A jelikož ho všichni považují za obyčejného komika, který si svou přejatou roli bere až moc vážně a právě to z něj dělá špičku ve svém oboru, dostane se velice rychle na oči miliónům lidí a může znova hlásit své názory. Jenže po jakou hranici to lidé budou brát jen jako humor a kde o tom začnou znova uvažovat a přijímat myšlenky za své?

Je jasné, že příběh má dva cíle. Ten první je rozhodně pobavit. A momenty kdy Hitler objevuje mobil nebo LCD televizi, nedej bože počítač, ty jsou opravdu úsměvné, ba dokonce řechtací. Ale jelikož je kniha psána ich-formou, tudíž je zde všechno z pohledu "Vůdce" a ten často popustí uzdu své výřečnosti a naprosto odbočí od děje a začne nás zahlcovat svými názory a nápady. A i když se Vermes snažil všechno otočit do parodie a humoru, českému čtenáři prostě vždycky budou bližší a pochopitelnější narážky na naši politickou sféru než na německou kancléřku. Takže pokud nejste vyloženě politolog se smyslem pro humor, připravte se, že vám toho asi hodně uteče.
A stejně tak, aspoň v mém případě tomu tak bylo, vám možná uteče hodně humorné ironie a parodie na vůdcovi myšlenky ohledně celé politické a vojenské situace před x-lety při konfrontaci s dneškem, jeho vzpomínky na své "soukmenovce" a tak podobně, pokud opravdu nejste obeznámeni trochu lépe s tehdejší situací, kdy Hitler byl u kormidla a mařil jeden život za druhým. Všichni určitě známe ten základ, ale Vermes zacházel hodně daleko, do detailů a mě je jasné, že opravdu co se týče mě, mi toho uniklo hodně. Takže salvy smíchu, které všichni avizují, se prostě nekonaly.
Druhý cíl je jasný. Poukázat na to, jak snadné je dnes dostat se do povědomí lidu a rozšiřovat své myšlenky a je vám asi jasné jaké myšlenky to případě Hitlera jsou. Youtube videa, sociální sítě, webovky a pokud si vás spletou s pouhým komikem, tak televize taky není nedosažitelná. Jak lehce by se všechno zase mohlo zvrtnout.
Za poslední bod a to Hitlerovo objevování moderního světa mi z toho vychází hodnocení průměrné. Ale tentokrát to opravdu berte, že je to čistě můj názor. Pokud máte trochu větší přehled, co se týče tohoto tématu, možná budete vy skutečně řvát smíchy a dáte tomu výbornou. Určitým způsobem bych řekla, že tahle kniha si ten plný počet hvězdiček zaslouží. Protože je mi jasné, že mě bylo skryto spousta narážek, které mě prostě dojít nemůžou, ať bych se snažila sebevíc. Tak či tak mi čtení nedělalo potíž a samotný děj byl zajímavý. Pro mě to byla taková oddechovka s poselstvím. Žádný zázrak, ale ani žádná hrůza.
Rozhodně ji dejte šanci, třeba zrovna vám padne do noty. Ať už jste sběhlí v tématu Adolf Hitler nebo ne, za tu zkoušku to prostě stojí. Hold ne nadarmo je to kontroverzní kniha.



3 komentáře:

  1. Knížku jsem dostala k Vánocům a jsem na ni fakt zvědavá :) Díky za tuhle recenzi, není od věci přečíst si něco méně nadšeného, aby člověk neměl přehnaná očekávání :D Politolog tak úplně nejsem, takže hádám, že mi také sem tam něco uteče...ale pořád doufám, že budu z knížky fakt nadšená, vypadá slibně... No, uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  2. To je snad první recenze, co čtu, ve které Už je tady zas nedostalo plný počet bodů. Ale souhlasím s komentářem nade mnou, je fajn, přečíst si jiný názor:-)
    Jsem na to ale zvědavá, mám ráda tento typ knížek.:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle knihu jsem slyšela neuvěřitelnou spoustu ohlasů. To asi proto, že se nestává často, aby byla hlavní postava Hitler. Každopádně jsem nikdy nic podobného nečetla, trochu se bojím těch politických pasáží, něco bych skutečně nemusela znám. Ale pokud na knihu narazím, tak si ji přečtu, protože mě zajímá, jakým stylem to autor přesně napsal. :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!