pátek 3. ledna 2014

Alexandrijská knihovna - Steve Berry (Recenze)

Info: Alexandrijská knihovna / The Alexandria Link, Steve Berry, 2007, Domino, Thriller, 455 str.

Bývalý americký tajný agent Cotton Malone je zpět. Poté, co vyřešil záhadu templářského dědictví ve Francii, musí opět čelit novému dobrodružství, které by mohlo stát život jeho syna. Mladý Gary je totiž unesen a anonymní e-mail Cottonovi sděluje, že on je jediný, kdo ho může zachránit, on jediný totiž má informaci o Alexandrijské spojce. A právě tu únosce žádá.
A tak se Cotton vydává na další "honbu za pokladem", musí se vydat na pouť, která ho má dovést do ztracené Alexandrijské knihovny a vědění, které toto místo uchovává by mělo ukončit násilí, jemuž jsou Cotton a jeho blízcí vystaveni. Ale co se vlastně nachází na konci cesty? A podaří se mu tam vůbec dostat?

Steve Berry tu má pro nás pokračování série s Cottonem Malonem, člověkem, který zanechal práce u tajné služby a rozhodl se přestěhovat do Dánska a tam si založit vlastní antikvariát (tím si Cotton určitě zajistí sympatie u mnoha knihomolů).
Ať chce nebo ne, jeho minulost mu je stále v patách a občas ho dožene, díky tomu nám Steve mohl sepsat poutavý, dobrodružný příběh, kde hlavním poutačem je Alexandrijská knihovna a možnost chybného překladu bible.
Máme tu boj o moc, boj o vědění i uznání. Objevují se zde Američani, Izraelité i Saúdové a jejich problém se točí kolem nároku na zem Izraele. Tím pádem se nám tady tvoří prostor pro vícero postav a několik dějových linek, které se nakonec pojí v jednu. A všechny jsou si vyrovnané. A rychlost s jakou se vyměňují a napínavost jakou vždy daná pasáž končí, to dělá z knihy příběh, který čtete jedním dechem.

Alexandrijská knihovna
Cotton se musí vydat na cestu napříč světem (Co tak si zaletět do Londýna, Lisabonu nebo je libo Sinajská poušť?) , po boku má svoji otravnou ex-manželku Pam (bože, ta ženská mi někdy vážně lezla na nervy), aby odhalil, kdo unesl jeho syna a co se vše se vlastně skrývá za Alexandrijskou spojkou. Bývalá šéfka Cottona, Stephanie se musí vypořádat s politickou mocí a odhalit, kdo je ve vládě zrádcem. A Maloneho přítel Henrik Thorvaldsen se musí utkat s tajemným Řádem zlatého rouna. Všechny pojí společný cíl - Alexandrijská knihovna a její vědění.
Příběh obsahuje vše, co já si představuji pod výborným dobrodružným thrillerem s historickým tajemstvím. Je zde spousta historických spekulací, teorií, šifer, tajemství, organizace, dokonce i hrdinská pouť. To vše podepřeno nepřáteli, kterým se rozhodně netřese ruka, když mají zmáčknout spoušť. Trocha toho pletichaření a intrik na politickém poli a i troška psychologického pohledu na postavy a jejich jednání. A hezky to do sebe zapadá.

Klášter Svatého Jeronýma v Lisabonu
Četlo se to jedna báseň, napnuté jak kšandy. Občas jsem málem nedýchala, ať už se jednalo o nějakou akci nebo historický úkaz. Jediné, s čím jsem měla menší problém byla přítomnost všech těch národností v lince patřící Stephanie. Chvílemi jsem se ztrácela, nevěděla jsem kdo ke komu vlastně patří, kdo bojuje za co, ale nakonec jsem se v tom zorientovala a na konci všechno dávalo smysl. A bylo tam i spousta překvapení.
Kniha podle mého gusta a myslím, že se trefí do choutek všem, kdo mají tenhle typ historicky podložených thrillerů rádi. Výtečné postavy (Stephanie mi byla děsně sympatická, za to Pam bych nejraději vzala tou knížkou po hlavě,...), úžasně vedený děj, našponovaný a záhadný, jak má být a i když téma špatného překladu bible jsem už viděla v knihách vícekrát, propojení s Alexandrijskou knihovnou tomu přidalo zase jednou na originálnosti.
Stevu Berrymu se povedl nádherný literární kousek. A já už se nemůžu dočkat na další díl. Už jsem přečetla tři díly a zatím mě ani jeden nijak výrazně nezklamal. Právě naopak.



2 komentáře:

  1. Tak to by mohlo být vážně moc zajímavé a čtivé. už jsem dlouho nečetla žádnou OPRAVDU dobrodružnou knihu a tohle může vše splnit. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to hodně zajímavě, myslím, že by si mi to mohlo líbit.. :)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!