neděle 8. prosince 2013

B jako Bábi Zlopočasná

Celým jménem Esmeralda Zlopočasná a nebo jak jí znají prakticky všichni čarodějka z hor Beraní hlavy "Bábi" Zlopočasná. Osobitá žena, která vždy chodí v černém a jako správná čarodějka nikdy neodloží ze své hlavy čarodějnický klobouk.
Vyniká především v hlavologii (lepší se lidem povrtat v hlavě, než používat nějakou kouzelnou hůlku,no ne?) a její největší dominance je tzv. Zapůjčování, při kterém dokáže přenést vlastní vědomí do zvířat a ovládat je (jediná nevýhoda je, že čím déle takhle v zapůjčeném těle zůstane, tím větší šanci máte, že zapomenete kdo jste a ještě navíc vaše vlastní tělesná schrána působí mrtvě, Bábi si na to ale vynalezl fígl, stačí, když si do rukou vložíte cedulkou s nápisem "Nejsem mrtvá! Za deset minut jsem zpět!"). Bábi nejde o to být milá čarodějka, jde jí  o to být respektovaná. K Bábi se chodí, když už vám prostě nic jiného nezbývá, ale věřte, že když už všechno selhalo, tak právě ona si bude vědět rady.

A kde ji vlastně skutečně najdeme? No, především v hlavě Sira Terryho Pratchetta, protože se jedná o postavu z jeho série The Discworld, která je u nás vedena jako Úžasná Zeměplocha, která dnes má kolem 40 knih. A Bábi vystupuje právě v těch, kde se vyskytují Čarodějky. Společně s ní se zde objevuje Stařenka Oggová, dáma, která má nespočet dětí, ráda si přihne a pak zpívá "Ježčí píseň" a zkušenosti s chlapy, že by se mnohé opravdu styděly, Stařenka samozřejmě nikdy. A k nim se občas připojuje Magráta Česneková nebo Aničky Nulíčková či v poslední době Tonička Bolavá, mladé, začínající čarodějky, každá svým vlastním způsobem trhlá, které Bábi "vychovává". A společně se vydávají za ztřeštěnými dobrodružstvími.
Bábi Zlopočasná se poprvé objevila v knize Čaroprávnost, kdy zeměplocha měla sotva nějaké čtyři knihy. Takže už je to opravdu hodně dávno. Tehdy tam byla ještě sama bez Stařenky a pomáhala malé dívence dostat se na mágskou univerzitu. Kombinace Bábi a potrhlých mágů byla dokonalá. Poté se objevila už v doprovodu Stařenky a Magráty v knize Soudné sestry, kde se Terry Pratchett poprvé zabývá celým tímto povoláním více do hloubky a vznikají tak "tři čarodějky", jak by to mělo vždy být. Panna, Matka a Stařena. Bábi nám aspiruje právě na tu stařenu, ale nechte si to radši pro sebe.
Můj prozatím nejoblíbenější díl s čarodějkami a především s Bábi je Čarodějky na cestách. Je to jedna z mých nejoblíbenějších zeměploch. Jak se čarodějky vypořádají s cizinou to nemělo chybu. Smála jsem se jak malá. Určitě doporučuji.
Bábi se objevuje ještě ve spoustě dalších knih s čarodějkami. A řekla bych, že pro mě jsou asi čarodějky ty nejoblíbenější postavy, i když se o to často perou s díly, kde jsou Mágové a díly, kde je Smrť. Zeměplocha je prostě sranda a je plná takových postav, ale to si rozvine zase někdy jindy.

Divadlo - Soudné sestry
A pokud vyloženě nemáte písemnou Zeměplochu v lásce, ale za to divadelní hry ano a ještě navíc komedie. Máte možnost se podívat minimálně na dvě inscenace v českém provedení. Nejprofláknutější je nejspíš díl Maškaráda, které sehrálo Divadlo v dlouhé pod názvem Maškaráda čili Fantom Opery. Tady se čarodějky vydávají do hlavní města, aby vyřešily problém se Stařenčinou kuchařkou a rozhodnou se zajít si na Operu.
Divadlo - Maškaráda
Dále také odehráli Soudné sestry, ale ty jsem na rozdíl od Maškarády ještě neviděla. Ale moc se na ně těším. Obě tyto hry totiž byli odvysílané Českou televizí. A určitě je někde na internetu najdete. Opravdu se jim to moc povedlo a i když obě trvají skoro tři hodiny, vůbec to nevadí. Mně na konci bylo až líto, že je konec, protože jsem se moc pobavila. Výkony herců jsou na jedničku.
Tak to by bylo moje dnešní "B". Doufám, že se vám článek líbil. A že jsem vás třeba navnadila na nějakou tu dobrou knihu z pera Terryho Pratchetta, kde figuruje naše Bábi, nebo aspoň se mrknout na ty divadelní hry (vážně stojí za to!) a udělat si fajn večer.

1 komentář:

  1. Bábi Zlopočasná je super postava :) Čarodějky na cestách jsem ještě nečetla, ale má oblíbená kniha s ní je jednoznačně Maškaráda!

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!