pátek 16. srpna 2013

Lev jménem Kristián - Anthony Bourke, John Rendall

Dnes spíše než recenzi vám chci dát tip na nádhernou knížku podle skutečného příběhu. Jedná se o Lev jménem Kristián a poprvé vyšla už před víc jak 40 lety. Nyní byla vydaná reedice, která je doplněna o další vyprávění a postřehy hlavních hrdinů s odstupem času.
Poté co se na youtube objevilo video s dvěma mladíky jak se vřele vítají v africké buši s velkým lvem a počet shlédnutí lámal jeden milión za druhým se to doneslo i skutečným aktérům daného klipu. A znovu to v nich probudilo vzpomínky a pro velký zájem se rozhodli knihu, kterou prvně vydali v sedmdesátých letech minulého století, vydat na novo a doplnit o nové informace.
V roce 1970 se tehdejším Londýnem začala šířit fáma, že v jednom obchodě se starožitnostmi mají živé lvíče ve výloze. Mnozí se o tom museli jít přesvědčit na vlastní oči a zjistili, že tomu tak opravdu je. Ale jak je to možné?

Téhož roku obchodní centrum Harrods nabízelo k prodeji dvě malá lvíčata. Eso a John, čerstvě přicestovalí Australani, si je od první chvíle zamilovali, hlavně lvího samečka. Vzájemná láska rostla a vědomí, že lvíčci můžou být kdykoliv prodáni do Zoo nebo do cirkusu, ty dva velice skličovala. Samička nakonec byla prodána jiným ale samečka Eso a John nakonec získali a pojmenovali ho Kristián. Vzali si ho sebou domů s vědomím,že to je jen na nějaký čas a že brzo mu budou muset najít nový domov a že to nebude ani Zoo ani cirkus jim bylo od počátku jasno. Už nápad vůbec si lvíče pořídit byl poháněn vědomím, že pro něj chtějí něco lepšího.

Jak Kristián rostl, místa ubývalo. Eso a John shodou okolností dostali kontakt na Geroge Adamsona ( manžel Joy Adamson, Příběh lvice Elsy), který se už nějakou dobu snažil o návrat lvů do jejich přirozeného prostředí v Africe. A tak se společně snažili dosáhnout toho i u Kristiána.
Video na youtube je právě z jejich shledání po nějaké době v Africe, Kristián i přes to, že je dlouho neviděl, si je pamatoval a radostně se vítal, jak ten největší miláček.
Celá je kniha je nesmírně zábavná, opravdu lev v Londýně se dvěma australskými opatrovateli je opravdu zajímavá podívaná. Zároveň je kniha protkána ohromnou láskou Esa a Johna ke Kristiánovi a naopak. Autoři popisují všechno, různé příhody, jejich pocity, Kristiánův růst a poté celou dlouho cestu než Kristiána dostanou do Afriky a tam ho socializovat s přírodou.
Knížka je poměrně krátká, má je něco málo přes 130 stran, k tomu je doplněna o spoustu fotografií Kristiána. Přečetla jsem ji za jeden den a opravdu mě na každé straně buď bavila nebo dojímala.
Kristiánův příběh je nádherný, pozoruhodný. Jak se z městského domestikovaného lvíčete stane právoplatný africký lev je neskutečné.

Pokud máte rádi zvířata, Afriku, pozoruhodné příběhy, pak je tohle něco pro vás. Já koupila knihu v levných knihách (podle mě je to škoda, že skončila tam, no ale aspoň ušetříme :D ), takže tam možná ještě pořád je, není to tak dlouho. Jestli na ni narazíte, dejte ji šanci. Je prostě nádherná, o to víc, že je to skutečný příběh.
Opět jsem se jednou přesvědčila, že zvířatům někdy děláme opravdu špatnou pověst a že pokud respektujete jejich pudy, můžou s lidmi vycházet, aniž by je na každém kroku chtěli sežrat. Zvířata jsou prostě úžasná stvoření.



Video z jejich shledání po roce



Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!