úterý 23. února 2016

Vražedné struny - Oscar de Muriel (Recenze)

Info: Vražedné struny/The Strings of Murder, Oscar de Muriel, Host, 2015, Detektivka, 380 str.

Edinburgh, 1888 - Mrtvý houslista je objeven se svém domě. Jeho smrt až příliš nápadně připomíná praktiky Jacka Rozparovače, který právě řádí v Londýně. A nejenže je jeho tělo zmasakrované, taky se kolem celé případu vznáší velká záhada. Služebná totiž přísahá, že té noci slyšela víc jak jednoho hudebníka, jenomže v zamčené zkušebně je nalezeno jen jedno tělo a jediné dvoje klíče, které mohou zkušebnu otevřít, se nacházejí uvnitř. Není cesty tam ani ven.
Metropolitní policie, která má obavu z celonárodní paniky, tak posílá Iana Freye, londýnského inspektora, do Edinburghu, aby tento případ vyřešil a to pod falešným oddělením zabývajícím se okultismem. Jeho novým šéfem se tak stává inspektor "Devítiprsťák" McGray. Ten ale na nadpřirozeno věří. Dovedla ho k tomu jeho rodinná tragická událost. Frey nejprve nevěří, že by případ mohl mít nějaké nadpřirozené prvky, pro něj jsou to nesmysly, ale jak pokračuje vyšetřování, dokonce i on musí uznat, že tento případ je nadmíru podivný a dost možná jsou v tom vyšší, temné síly.

Vražedné struny jsou debutem pro mladého autora mexické národnosti Oscara de Muriela. A je vidět, že se hodně inspiroval věcmi, které jsou mu nadmíru blízké. Stejně jako hlavní mrtvola příběhu je autor houslista a Edinburgh jako dějiště si vybral poté, co se z Mexika dostal na studia do Velké Británie a při cestování mu Edinburgh učaroval natolik, že ho zasadil do příběhu jako jeho nedílnou součást a stejně tak jeho obyvatele, kteří doplňují atmosféru příběhu.
Tvrdí se, že příběh je jak dělaný pro fanoušky Sherlocka Holmese, já bych to spíš skrouhla na milovníky Psa Baskervillského, kde stejně jako zde řešíme smrt za podivných až nadpřirozených, pekelných událostí. Ale jak u inspektora Freye tak McGraye mi chybí ten geniální mozek Holmese. Je ale pravda, že Frey a McGray se zase skvěle doplňují a nahrávají si, takže určitě tvoří zajímavou dvojici, jakou je i Holmes a Watson.
A nejenom že se si nahrávají a společně nakonec rozlousknou případ, oni se celou dobu pošťuchují, urážejí. Ironické, sarkastické narážky a poznámky jsou tady na denním pořádku. A dodávají tak příběhu na humoru. Skvěle to sedí k dalším prvkům tohoto příběhu, kde si autor zahrává s nadpřirozenem a čtenářovou myslí, tak že do konce nevíte, jestli tam to skutečné nadpřirozeno vážně je nebo ne. Rozhodně vám odhalení vraha neprodá jen tak lacino. Hezky to zaplete a nakonec rozplete a použít k tomu tak skvělou dvojku jako upraveného Freye a drsného McGraye je rozhodně skvělý tah.
Celý příběh je psaný formou kratších kapitol, kde pokud si budete říkat "ještě jednu kapitolu a jdu spát." , tak vám to asi nevyjde. Protože to většinou končí tak, že prostě chcete vědět, jak to půjde dál a tak budete číst jednu krátkou kapitolu za druhou a nebudete se divit, že jsou najednou tři ráno. Autor vám tu výstižně a svižně naservíruje dávku napětí, mrazivosti, trošku krvavé nechutnosti, z toho vám trochu odhalí,  jaké je nátura Skotů a jejich zvyky. Vlastně vám to přímo poví uhlazený Frey, protože celý příběh vypráví on v ich-formě. A můžu vám říct, že je občas na zabití se svými reakcemi, ale sedí to přesně k jeho povaze a stejně ho budete milovat.
Já si příběh i jeho postavy zamilovala od začátku. Chytlo mě to vše od první stránky a dokonce nepustilo. Bavily mě sarkastické přestřelky Freye a McGraye, nadchlo mě prostředí Edinburghu a všechno kolem houslí a co se týče samotné vraždy a odhalení, rozhodně jsem nebyla zklamaná. Tahle kniha toho hodně nabízí a k hlavnímu případu jsou tu další rodinné okolnosti, které se určitě budou dále rozvíjet v dalším díle, který doufám brzo vyjde.
Oscar de Muriel je skvělý autor. Jeho debut se mu vážně povedl. A pokud to v dalších dílech nepokazí, určitě bude výborným přínosem do světa literatury. S Vražednými strunami nasadil laťku vysoko a povedlo se, tak snad se tam udrží.




Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Host.
Knihu si můžete koupit zde.



1 komentář:

  1. Tohle vypadá taky hodně zajímavě! :) Rozhodně se po knize mrknu, díky za doporučení - mám ráda Sherlocka a i když jsem si po shlédnutí obálky nebyla moc jistá (působilo to na mě tak nějak moc drsně a chlapsky), po přečtení tvé recenze jsem skoro na 100% přesvědčená, že by mi tahle knížka mohla sednout :) Díky za doporučení!

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!