pátek 29. ledna 2016

Jackaby - William Ritter (Recenze)

Info: Jackaby, William Ritter, Jackaby #01, Host, 2015, Urban Fantasy - Detektivka, 300 str.

1892-Jméno Jackaby vyvolává mezi obyvateli Londýna ne zrovna pozitivní reakce. Je to podivín s barevnou šálou a čapkou. A tvrdí, že vidí rarášky a víly a duchy...Jo a je to detektiv.
Abigail Rook utekla od své rodiny, aby se vymanila z osudu hodné slečny, která tiše sedí a vyšívá. A teď nutně potřebuje práci. Najde inzerát na místo asistenta. Tak proč to nezkusit. A tak se ocitne v domě detektiva Jackabyho. A netuší, do čeho se to pouští. Všichni jí od toho odrazují, ale ono to nakonec snad bude to největší dobrodružství v jejím životě, na které tak moc čekala.
Lidé kolem umírají zvláštním, krvelačným způsobem. A Jackaby bude muset přijít na to, kdo nebo možná co je pachatelem. Nadpřirozeno zaručeno.
William Ritter je americký spisovatel, který nám přináší příběh plný fantastických prvků a postavu, která se prý podobá Doktorovy Who a Sherlocku Holmesovi. Jackaby je velice netradiční detektiv a my teď zjistíme, jestli dosahuje kvalit výše zmiňovaných.

Celý příběh sledujeme z pozici Abigail Rookové, mladé dívky, která zoufale touží po dobrodružství a Jackaby jí ho nakonec nabídne, protože v dívce zpozoruje určitý talent, který se mu hodí při jeho vyšetřování. Originální je, že se nejedná o žádný magický potenciál. Však sami uvidíte, ale je to rozhodně zajímavé. Magického potenciálu má totiž Jackaby sám za sebe až moc. Potřebuje protipól a Abigail je ta pravá.
William Ritter
Během děje nejenže řešíme vraždu ze záhadných magických okolností, ale zároveň postupně očima Abigail poznáváme ztřeštěného Jackaby a jeho svět. Jeho dům je úžasně magický a procházet patro za patrem společně s Abigail a objevovat ho, opravdu stojí za to. Občas na vás vyskočí nějaký ten duch, ale to nic. Z toho si nic nedělejte. A možná v horním patře objevíte něco, co byste tam opravdu nečekali a společně s tím zvláštní obyvatele, kterým Jackaby nabídl netradiční domov.
Co se týče detektivní části této knihy, nečekejte velké zázraky, ale Jackaby určitě dostává označení kouzelný Sherlock Holmes. Jeho hlava krásně šrotuje a doplňuje se s Abigail, která tady zastává doktora Watsona v sukních. Ale zápletka jako taková není nic světoborného. Je poměrně jednoduchá. Opravdu pro nenáročné čtenáře. Když ale vyšetřování pokročí, na scénu přichází akce a napětí a dostává to úžasný spád.
U této knihy jsem se prostě nenudila. Byla jsem nadšená od prvního momentu až do samotného konce. Jak Abigail tak Jackaby mi sedli, přesně takové postavy já ráda. Nadšení pro dobrodružství, obklopuje je magie, mají ostrý jazyk a bystrou mysl, pro vtip či ironii nejdou daleko. To je moje gusto. A těch pár vedlejších postav, které se v průběhu vyprávění objevily, si taky získalo mé nadšení. A krásně doplnily děj.
Opravdu si nemám na co stěžovat. Kniha se četla sama. Měla všechno, co bych od fantasy detektivky čekala. Napětí, akci, kouzlo, magické prapodivné tvory a ještě k tomu velice prapodivného detektiva. Takže pokud vám tyto prvky jako čtenáři sedí, tak neváhejte a jděte poznat Jackaby.





Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji nakladatelství Host.
Knihu si můžete koupit zde.

13 komentářů:

  1. Pořád se o téhle knize mluví a zní to víc a víc zajímavě...:D Asi si jí budu muset dát na wishlist :D

    OdpovědětVymazat
  2. Jackabyho jsem teď také nedávno přečetla a mám na ni stejný názor jako ty. Četla se rychle, nenudila jsem se a postavy jsem si zamilovala, jen ta detektivní zápletka byla strašně předvidatelná. Ale celkově je to moc vydařená kniha a já doufám, že u nás brzy vyjde i druhý díl :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky těším na další díl, doufám, že nebudeme muset dlouho čekat :)

      Vymazat
    2. Druhý díl vyjde na podzim :-) Petra Nečková, Host

      Vymazat
    3. To je skvělé :) Děkuji za informaci :)

      Vymazat
  3. Nad knihou už delší dobu uvažuji. Zní to moc dobře. http://kniho.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  4. Moc pěkná recenze :) Do Jackabyho se zrovna chystám pustit a po tvé recenzi se vyloženě nemůžu dočkat :) Takže hned jdu začít číst :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :) Skvělý nápad, doufám, že se bude líbit :)

      Vymazat
  5. Já o něm stále přemýšlím, ale tentokrát už se opravdu vydám do knihkupectví a konečně si Jackabyho koupím. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Knížku jsem četla a taky se mi moc líbila. :) Jinak na blogu mám recenzi, takže když budeš mít čas budu ráda pokud se podíváš. :)
    http://fandombeforebloodcz.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  7. Už si ho budu muset pořídit také, když všude vidím tolik chvály :D :)
    http://veronikameziknihami.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!