středa 9. prosince 2015

Buddha vchází do baru - Lodro Rinzler (Recenze)

Info: Buddha vchází do baru/The Buddha Walks Into a Bar, Lodro Rinzler, Synergie, 248 str., Buddhismus

Buddha vchází do baru už samotným názvem prozrazuje, že za prvé, ano půjde o buddhismus, ale že za druhé to bude pojato opravdu netradičním způsobem. Lodro Rinzler je americký spisovatel, který si už roky věnuje buddhistickým meditacím. A rozhodl se svoje zkušenosti vložit do knihy.
Kniha, která má hlavní prostředí meditační polštář. Odtamtud se všechno odvíjí. Ale brzo zjistíte, že autor toho nabízí mnohem víc. Obrací se k nám čtenářům s "návodem" jak žít šťastnější, pohodlnější život, když do něj zapojíte trochu té buddhistické moudrosti a cvičení. A hned od začátku poznáte, že autor má smysl pro humor. Už jen ten název.
Sice nebudete s Buddhou obrážet žádné bary, ale humorné situace a hlavně názvy, aby vám autor buddhismus přiblížil, jsou tady všudy přítomné. Co byste řekli na to zjistit, co to je Hulkův syndrom třeba? Podle buddhismu. A podobných názvů je tady víc.

Autor si půjčuje postavy, které jsou nám bližší, než třeba postavy z buddhistických tradičních příběhů. Když dojde k příběhu Buddhy nebo-li prince Sidharty, hned z něj udělá Sida. Viděli jste Dobu ledovou? Já jsem měla dost.
Samozřejmě tím nechci říct, že by se autor nějak vysmíval nebo zlehčoval důležitost a moudrost buddhistických postav a praktik. Naopak je vidět, jak se postupně pročítáte kapitolami, že Lodro Rinzler opravdu ví, o čem mluví. Buddhismus je tu předestřen tak, že i ten, kdo o něm nemá sebemenší páru, může po dočtení knihu odložit s tím, že se opravdu naučil něco užitečného a to aniž by se z něj stal tibetský mnich.
Kapitoly se vždy zaměřují na určitou praktiku, postupně se rozebíráme, každý kousek duše a povahy člověka, občas je to proloženo nějakým příběhem či nějakou srandovní narážkou. Je sice pravda, že čím dál jdete, tím je čtivo o trochu těžší. Je tedy důležité, aby člověk dával od začátku opravdu pozor. Protože to, co se naučíte na začátku, vám i na konci pořád k něčemu bude. Autor všechno postupně propojuje, aby jste dosáhli kompletního výsledku a našli novou šťastnější cestu životem.
Je to taková kniha osobního rozvoje ale buddhistická. Vše za pomoci meditace a rozjímání. Ale nebojte, kniha neuspává. Právě naopak. Autor se celou dobu snaží vás dokopat k nějaké akci, kterou si zlepšíte život. Sice to začíná na meditační polštáři, ale k tomu patří i okolní svět, ze kterého nemůže utéct. Jak už jsem říkala prve, ne každý se chce nebo může stát mnichem. A to je autorovi naprosto jasné. A pokud se třeba bojíte buddhistické historie nebo moc komplikovaných pojmů. Tahla kniha není buddhistická nauka. Takže hezky v klidu. Nádech, výdech...
Takže pokud vás zajímá buddhismus a jeho praktiky, meditace. A chcete si najít nový způsobe, jak proplouvat životem a zjistit to zajímavou, vtipnou formou, pak se rozhodně vydejte s Buddhou do baru. Třeba vám koupí panáka.




Za poskytnutí recenzního e-booku děkuji KNIHCENTRUM.cz
Knihu si můžete koupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!