pátek 8. května 2015

Já a GoodReads


Nedávno jsem tady mapovala svoji cestu přes knižní databáze. Dneska bych se chtěla zaměřit na tu mou osobou nejvíce používanou - GoodReads. Také vím, že velká spousta z vás na GR taky sídlí. Tak můžete porovnat, jak já zacházím se svojí knihovničkou zde. Jaké vychytávky GR používám, co mě tam baví. Zkrátka jak moc jsem goodreadová. Hm, to zní jako super příjmení.

Složky! Složky!
Nejsem sice velký blázen, co se týče složek. Viděla jsem čtenáře, kteří jich tam měli i 50. Já když nepočítám ten základ read, to-read, ... Tak jich mám rovných 10. Dvě mi slouží jako záznam čísla kolik anglických a španělských knih, které nevyšly v češtině, jsem přečetla. Read-english. Read-espaňol. Co se týče čísel, anglická zatím vítězí. Ostudo! Tolik let umíš španělsky a tak málo jsi toho přečetla! :D Pak tam mám favourites. Tam byste se měli mrknout. Na konci vám hodím link, kde mě najdete. A pak už klasicky žánrovky jako fantasy-scifi, biograhpy novels (tu jsem založila kvůli edici Metafory, abych věděla, kolik jsem takových biografických románů přečetla, navíc tu edici miluji, tak můžu udělat trochu reklamu :D). Pak tam mám další tři složky, jedna je jasná jak facka, funny, knihy, které mě rozesmály, pak summer-readings, knihy, které se hodí na léto a pak soul-books, to jsou knihy, které mě tzv. pohladily po duši, daly mi něco víc než jen příběh.

Updatujeme!
Nejsem úplně pravidelná v tom update, jak daleko s danou knihou jsem, ale zase úplně marné to taky není. Docela mě to baví, mapovat, jak jsem daleko. Většinou používám procenta a ne stránky. Často čtu na čtečce a tam je těžké sledovat počet stran. Ale určitě si myslím, že je to užitečná funkce. Ráda sleduji svůj pokrok. Pak je ale dost deprimující, když čtete knihu, která vás moc nenadchla a vidíte, jak lezete pomalu jak šnek.


GoodReads Challenge!
Miluji výzvy. Miluji knižní maratony a podobné. Takže když jsem loni poprvé tuto funkci objevila, zamilovala jsem se a hned se zapojila. Trochu jsem teda loni přešvihla cílové číslo. Musela jsem párkrát upravovat, aby to splnění bylo vůbec reálně možné. Ale nakonec jsem to dala. 160 knih za minulý rok. Letos jsem už sundala růžové brýle a dala si cíl 145 knih. A vzhledem k tomu, že tato funkce vám dokonce ukazuje, jestli jste pozadu nebo ne, tak i vím, že zatím si vedu dost dobře. I´m on track :D
A zrovna nedávno jsem se dostala k jedné čtenářce, která má cíl asi 650 knih na rok. A pro letošek už přečetla aspoň 250. To mi mozek nebere. A nejsou to komixy. To když mi minule někdo řekl, že jsem blázen, že jsem přečetla 160 knih za rok, že přece jsem nemohla dělat nic jiného než číst, tak by mě docela zajímalo, co by dotyčný řekla na taková čísla.

Statistiky!
Ty jsem objevila teprve nedávno. Díky GoodReads Challenge jsem si všimla možnosti Your 2015 Reading Stats by Year. Tak jsem na to klikla a objevila nový svět :D Ukazuje vám to počet stran, počet knih, hodnocení, nejdelší knihu, jakou jste za daný rok přečetli. A dá se na tyhle statistiky najet i u přátel. Bylo docela zajímavé porovnávat naše challenges. Někdo třeba přečetl o 20 knih více, ale ve výsledku já přečetla více stran.


Kvízy, citáty!
Kvízy ve chvilkách nudy dám občas taky, ale spíše výjimečně, sice mě docela baví, ale zase tak odvařená z nich nejsem. Puberťácká léta, kdy jsem pařili jeden kvíz vedle druhého, že kolik budu mít dětí, jaká je má oblíbená barva, podobám se této disney princezně nebo této, tyto časy už vážně minuly :D.
Ale co se týče citátů, ty sice taky nepoužívám moc často, ale někdy je to super věc na zlepšení nálady. Citáty mám ráda a na GR se dají najít opravdu zajímavé, ze všech odvětí a žánrů a nálad.

Add a review!
Nooo, většinou pokud nemám recenzi ke knize, tak žádný komentář nepřidávám. Což myslím, je škoda. Dřív na databazeknih.cz jsem komentáře ke knihám přidávala vždycky. Ale pak nevím, co se stalo, jsem s tím přestala. A na GR jsem si na to pořád ještě nezvykla. Snad se to časem zase zlomí. Ne každou knihu recenzuji a myslím, že každá si zaslouží aspoň pár řádků. Přece jen jsme čtenářská kominuta, tak bychom měli sdílet svoje názory, no ne?
A čtu názory ostatních vůbec? Ano, čtu. Ráda si projíždím hlavní stránku, ale taky někdy zabrousím do samotné knihy a projedu si tam třeba i zahraniční názory. Někdy je vážně zajímavé, jak se dva lidi můžou dívat odlišně na stejnou knihu a někdy je to i víc jak jen dva.


Recommendations, Groups!
Hm, ani ne :D skupiny vůbec. Myslím, že na to mám na GR dost přátel, abych měla s kým diskutovat a GR Doporučení se mi zatím moc neosvědčilo. Nic pořádného jsem tam zatím nenašla. Jednou za čas tam na něco kápnu, ale nic moc.


Popravdě už mě nenapadá, co bych tak ještě na GR používala. Přijde mi, že jsem vypsala snad úplně všechno. GoodReads zkrátka miluji. Neustále tam chodím, projíždím to tam, stalkuji ostatní čtenáře. Koukám, co je kde za nové knihy... No vsadím se, že to sami znáte. A sami to děláte.
A mimochodem tady je můj profil. Klidně si mě přidejte, pošlete žádost o přátelství, ráda vás tam všechny uvidím.
Takže nakonec, co teda vy a GoodReads? Používáte? Co tam máte nejraději? Je tam něco, co vám vyloženě leze krkem? Chybí vám tam něco. Mě teď třeba ještě napadlo, že mi tam chybí možnost nastavení re-readingu u knih, pak vám to udělá psí kusy s GR Challenge. Co vy na to?

7 komentářů:

  1. Já mám teda složek dost, až to pěkné není :D Taky si zaznamenávám čtení v aj, ale občas zapomenu, takže se tomu nedá věřit :D
    Ke knihám teda píšu statusy vżdycky, je to sranda :D
    Re-reading mě též neskutečně vytáčí -_- Nikdy nevíš, třeba to zavedou :D
    Btw, poslala jsem ti žádost o přátelství ;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No viděla jsem na GR diskuzi starou už několik let :D už je tím otravují čtenáři asi dlouho, aby to zavedli a pořád nic.

      Vymazat
  2. Ja tam som len krátko, a veľa zložiek tam ani nemám. Väčšinou to sledujem práve na hodnotenia druhých, väčšinou ma zaujímajú recenzie na knihy, ktoré si chcem prečítať. :) Iba to väčšinou prelistujem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To přijde :D já tam taky kdysi jen sem tam nakoukla a tak :D

      Vymazat
  3. Ja som s GR posadnutá. Mám tam aj viac priateľov ako na FB. Musím sa tam vždy pozrieť aspoň jedenkrát denne. :D

    OdpovědětVymazat
  4. no ja mam 'policek' mnohem vic :-D a update pouzivam, u nekterych knih zaznamenavam kazdy den postup :-P

    OdpovědětVymazat
  5. já a GR... to je kapitola sama pro sebe. je to jedna ze stránek, kam musím chodit prakticky 3x za den jen proto, že chci vědět, co čtou ostatní a hledám nové knihy, co chci číst. taky to tak dopadá v mém to-read listu mám obvykle přes 1500 knih. předpokládám, že to nikdy nepřečtu, protože pořád si tam mrskám další a další. :D

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!