neděle 6. července 2014

8 důvodů, proč miluji Fantasy


Fantasy byla (nebo bylo? :D) vždycky mým nejoblíbenějším žánrem. A proč? To se dozvíte v následných bodech. Nejspíš na nich nebude nic nového, co byste už neslyšeli, ale já se stejně chci podělit o moje dojmy kolem tohoto žánru.


1. Stará dobrá klasika - Není to realita každodenního života!
Skutečný život sice může být zábavný a často je. Ale taky nás mockrát pořádně se...štve. V mém životě se děje pořád něco a ne vždycky jsou to příjemné věci, právě naopak. Takže není nic lepšího než si vzít knížku, ztratit se mezi řádky, odplout na vlnách fantastična do jiného světa a zkrátka a jednoduše na pár hodin vypnout od šílené reality.

2. Miluji pouštět moji fantazii z vodítka.
To je i důvod proč se nedívám na filmy podle knižní předlohy. Já prostě miluji svoji fantazii a naprosto zbožňuji ji používat. Nebráním se nikdy žádné myšlence či představě. Na mě můžete se vším.


3. Zbožňuji fakt, že aspoň někde existuje magie.
Kdo by nechtěl umět kouzlit. Většina z nás vyrostla na Harrym Potterovi a všichni jsme tajně doufali, že i nám přijde dopis z Bradavic. Jet do školy čar a kouzel, to by bylo. Tam by mi snad ani nevadilo, že je to škola. A představa, že jen máchnu hůlkou nebo jen rukou, nebo se prostě jen zamyslím nad něčím a ono to třeba krásně přilevituje ke mě, kdo by to nechtěl? Strašně všem hrdinům, kteří můžou magii používat, závidím.


4. Jsem ulítlá na mytologická zvířata.
Odjakživa jsem milovala zvířata, když jsem objevila ta mytologická, nadpřirozená, moje láska se vystupňovala. Co já bych dala za to mít vlastního draka, jako měl Eragon Safiru. Mimochodem Safira je a vždycky bude můj nejoblíbenější drak, byť jsem jich poznala už hodně. Ale tady nejde jen o draky. Mě fascinují všechna podivná zvířátka, která se ve Fantasy objevují. Třeba takový Fénix, toho naprosto miluji a jeho legendu taky. Kdybych jednou sebrala odvahu, vytetovala bych si ho na záda. Mě by snad fascinoval i žabák, jen protože v pohádce umí mluvit :D ... Hodně si tedy i užívám příběhy jako Tajemství nesmrtelného Nicolase Flamela nebo teď zrovna čtu sérii o Percy Jacksonovi. Všechno jsou to bohové, ale většina má něco společného se zvířaty. Potkat tak kentaura, nebo hoooodně z dálky vidět Minotaura. Nebo třeba jednorožec...A tak dále, a tak dále. Těch by bylo. A v knihách jsou, takže tohle je pro mě opravdu silný argument, proč číst fantasy.

5. Dostává mě představa, že bych mohla vídat duchy.
Duchové mě zajímali vždycky. Nějak se mi začíná vkrádat do hlavy myšlenka, že za všechno může HP. Kdo by nezbožňoval skoro bezhlavého Nicka? Jo, tam to asi všechno začalo. Ale prostě představa, že by si člověk mohl popovídat s někým koho měl rád, ale kdo to už není. Byť jen jednou naposledy. Nebo prostě potkat nějakého prastarého ducha, hodit řeč "Tak jak se máte tady v 16.století?"


6. Cestování časem - jupííí!
Další nesporná výhoda fantasy. Kdo by se někdy nechtěl vrátit v čase? Já teda ano. Mrknout se do jazzové éry 20.století. Nebo třeba někde do 18. století. Zkusit si nosit ty šaty, udělat pukrle. Ale hlavní zásada - Vyhýbat se válkám a moru! A nezašlápnout nějakou kytičku! Nikdy nevíte, čím můžete změnit budoucnost.


7. Legendy se stávají skutečností.
Všichni ti bohové, mytologické postavy, všichni ožívají a společně s nimi i jejich příběhy. Všechny bych je chtěla potkat, takhle můžu. A baví mě, jak většinou hlavní hrdinou v ně nevěří a teď se před nimi všichni začnou ukazovat a jim spadne brada. Hrozně se mi líbilo, jak si je Josh v Tajemství nesmrtelného Nikolase Flamela googloval.


8. A úplně nejlepší je, že je zde možné naprosto všechno.
Absolutně a nekompromisně všechno! Co vás napadne. A to mě fascinuje snad nejvíc. Já si ráda vymýšlím a ve fantasy se to všechno můžete stát skutečností. A je úplně jedno, že je to ten největší úlet, co kdy existoval. Je to možné.

Tak to by bylo mých 8 důvodů. Co vy? Máte rádi fantasy? Pokud ano, máte taky nějaké své body proč vlastně? Podělte se! Ráda si počtu. Popřípadě nějaký tip na dobrou fantasy knihu?

9 komentářů:

  1. Veľmi pekný článok ! :) Fantasy je super žáner a mám ho rada prevažne kvôli veciam, ktoré si vymenovala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Pekne si to zhrnula, úplne s tebou súhlasím! :-) Fantasy je jednoducho úžasné, nič nie je nemožné a vždy nám môže ponúknuť niečo nové a originálne :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezkej článek. Člověk si pak říká, že ten náš svět bez čar a kouzel je trochu nuda :)

    OdpovědětVymazat
  4. všechny důvody bezva, a tím osmým jsi to krásně shrnula :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkný článek, se všemi body souhlasím! :) Až na ty filmy, těm totiž nikdy neodolám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně prostě vadí, že mi to zkazí vlastní představu :D jako u románů nebo prostě normální beletrii tam bych to ještě přežila, ale kazit moji fantasy představu, ne, děkuji :D Z toho mála co jsem viděla, jsem spokojená nebyla. Nepočítám samozřejmě HP a Eragona, to už je jiný story :D

      Vymazat
  6. fantasy je u mňa na prvom mieste a dlho, dlho ho nič nenahradí ,
    inak ja tiež chcem mať vlastného draka :D stále prosím o jedno dračie vajce a stále nič ...tss :D
    skvelý článok :)

    OdpovědětVymazat
  7. az na par vyjimek mi mluvis z duse.... miluju fantasy, a i kdyz si me bracha kvuli tomu dobira, protoze on prece cte poradnou literaturu, tak mi to nikdo nevymluvi, je to jiny svet a to me tak laka... :-)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!