neděle 25. května 2014

Zelená jako smaragd - Kerstin Gier (Recenze)

Info: Zelená jako smaragd/Smaragdgrün, Kerstin Gier, Drahokamy #3, YA - Fantasy, CooBoo, 2013, 418 str.

Kruh se pomalu uzavírá. K odhalení velkého tajemství, které skrývá chronograf, chybí jen málo. Gwen má ale zlomené srdce, protože Gideonovo vyznání lásky nejspíš nebylo tak upřímné, jak se mohlo zdát, protože Saint Germain do všeho plete své chamtivé ruce.
A tak se vše komplikuje ještě víc. Minulost i přítomnost má své problémy a Gwendolyn nezbude nic jiného než potlačit slzy a vydat se s Gideonem do minulosti. Tam na ně ale čeká ostří kordů a na nějaký ten menuet či paruky mohou hned zapomenout. Zběsilé pronásledování je postaví na hranici života a smrti. Jak to nakonec dopadne? Kdo zvítězí a kdo prohraje? A projde nakonec rčení, že láska nezná čas?
Zelená jako smaragd je závěrečný díl série Drahokamy. Po tři díly sledujeme osudy Gwen a Gideona, cestovatele časem a konečně se dostáváme na konec, kde vše vyvrcholí. Napínavý příběh o lásce, dávno střeženém tajemství a cestách do minulosti, konečně odhalí všechny svoje karty.

Gwen už známe dost dobře na to, abychom věděli, že zase bude válet s hláškami. A ano, ani tady nezklamala. Ukecaná, ironická, vtipná. Stará dobrý Gwenny. Ale víte, kdo jí zase ale tentokrát opravdu neskutečně sekundoval? Xemerius! Její kamarád duch chrlič. Už jen kvůli němu mi bylo líto, že je tohle poslední díl. A Gideona bych nejraději zabila, ale nakonec byl stejně miláček, když začalo jít do tuhého.
Naši staří dobří známí to prostě zase dokázali. Opět tu byla nesnesitelná Charlotte, věštecká teta Maddy, aristokratická Lady Arista, profesor "veverka" a několik známých z minulosti v čele s hrabětem Saint Germainem a spousta dalších. Opravdu mi tady nikdo nechyběl a všichni do jednoho dostali tentokrát o něco větší prostor. Což mě v mnoha případech velice potěšilo. Po tom vláčném druhém díle jsem si tady každého pořádně užila.
A že to bylo napínavé. Střídala se tu jedna akce za druhou. Příběh odsýpal neskutečnou rychlostí. Napětí praskalo ve švech. A dávka humoru tu byla taky značně vysoká. Jak už jsem zmiňovala, hlavně Xemerius tentokrát bodoval. Co ten si dovedl vymyslet. Konečně jsem si zase užívala každou stránku a nemohla jsem dát knihu z ruky.
Sice jsem čekala trochu ohromnější vyvrcholení na konci, ale nevadí. To finální odhalení mě opravdu překvapilo. A vynulovalo to u mně zklamání z druhého dílu. Jen ten konec mohl být o kousek delší, rozvedenější. Přišlo mi to mírně uspěchané.
Ale stejně jsem vážně moc ráda, že jsem tuhle sérii přečetla, protože mě neskutečně bavila. Je to lehké, srandovní a určitě poutavé čtení a v žádném případě není nijak přeslazené, byť se jedná o knihy o lásce dvou středoškoláků. Gwen to vždycky tak dokonale zabalila do ironie, že to byla prostě paráda.
Humor, napětí, láska, výborné postavy, jednoduché čtení, cestování v čase, nepřetažené, tak akorát na tři díly. Co víc si přát? Zrovna takováto série je opravdu ten druh, který bych si někdy ráda dala znovu. Už chápu všechny ty pořádané re-readingy. Tahle série za to stojí.


3 komentáře:

  1. Naprosto s tebou souhlasím. Celou sérii jsem si náramně užila a i když jsem ze začátku Xemeriuse moc nemusela, na konci knihy jsem ho zbožňovala! :)
    Moc pěkná recenze. :))
    P.S. A Gideon ve filmu je vážně kusanec. :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) .. Jojo, chlapec vůbec není k zahození, i když na mě působí moc klukovsky, asi jsem na starší nebo co :D i když je mu stejně co mně, schválně jsem si to našla. Jenže on na mě působí jak 16-letý kluk.

      Vymazat
  2. Pěkná recenze:) Já bohužel ještě nečetla ani první díl, ale doufám, že se k sérii co nejdříve dostanu:)

    OdpovědětVymazat

Ráda si přečtu tvůj komentář :) A děkuji za návštěvu!